FOK!toen: Paul McCartney & Wings - Wings at the Speed of Sound

Het was gisteren precies veertig jaar geleden dat het album Wings at the Speed of Sound van Paul McCartney & Wings in de platenwinkels verscheen. Een mooi moment om eens terug te kijken naar de totstandkoming van dit prachtige album.

Wings at the Speed of Sound

De voorgaande tijd
Wings at the Speed of Sound was het vijfde studioalbum van de band en was de opvolger van de succesvolle plaat Venus and Mars uit mei 1975. Naar aanleiding van die laatstgenoemde plaat was de groep in september 1975 begonnen aan een uitgebreide wereldtournee onder de noemer Wings Over the World, waarbij meer dan 1 miljoen fans de groep zagen spelen bij 66 concerten over de hele wereld, met uitzondering van het Verre Oosten.

Wings at the Speed of Sound 2

Nadat Wings in november 1975 in Australië had gespeeld werd het tijd om het vizier te richten op de opvolger van Venus and Mars. Nadat de bandleden eerst van een welverdiende vakantie hadden genoten werd in januari 1976 de Abbey Road Studios afgehuurd voor een tweetal opnamesessies. Voor Paul McCartney was het de eerste plaat die hij in het Verenigd Koninkrijk op zou nemen sinds de plaat Red Rose Speedway uit 1973. Met Wings at the Speed of Sound wou Paul McCartney voor eens en altijd afrekenen met de indianenverhalen dat Wings niet veel meer was dan de begeleidingsband van de voormalige Beatle.

In de studio
In september en oktober 1975 was de groep al begonnen met de voorbereidingen van hun nieuwe plaat. De band, die naast Paul en Linda McCartney bestond uit gitarist, bassist, pianist en zanger Denny Laine, gitarist, bassist en zanger Jimmy McCullough en drummer en zanger Joe English, ging naar de Abbey Road Studios om daar te werken aan demo's voor liedjes als 'Let 'Em In' en 'The Note You Never Wrote' en nam daarnaast ook een aantal tracks op die de plaat niet zouden halen, zoals 'Richard Cory', 'Stealin' en 'Suicide'. Laatstgenoemde liedje was een compositie die Paul McCartney schreef toen hij 15 jaar oud was.

Wings at the Speed of Sound 3

Bij de tweede opnamesessie in Abbey Road, die in januari en februari 1976 plaats zouden vinden, werden alle liedjes van de elpee opgenomen. Op de liedjes 'Wino Junko' (geschreven door Jimmy McCulloch en Stone The Crows' drummer Colin Allen) en 'Time To Hide' (Denny Laine) na waren alle nummers op de plaat van de hand van Paul McCartney. Wings at the Speed of Sound moest en zou een echt bandalbum worden en zo konden we ook alle bandleden afzonderlijk horen zingen op deze plaat. Zo zingt Denny Laine in 'The Note You Never Wrote' en 'Time to Hide', is Jimmy McCulloch te horen in 'Wino Junko', doet Joe English de vocalen in 'Must Do Something About It' en mag Linda McCartney als zangeres opdraven voor 'Cook Of The House'.

De ontvangst van de plaat

Wings at the Speed of Sound 4

Toen Wings at the Speed of Sound op 25 maart 1976 in de platenwinkels verscheen waren de kritieken nogal uiteenlopend. Zo noemde het toonaangevende Amerikaanse muziekblad Rolling Stone Wings at the Speed of Sound een concept-album waarop de McCartney's ons meenamen op een willekeurige dag uit hun leven.

In het Verenigd Koninkrijk zou de plaat tot de tweede plaats in de albumcharts komen en zou het op drie na bestverkochte album van 1976 worden. In de Verenigde Staten had de plaat nog meer succes. Zo was Wings at the Speed of Sound het meest succesvolle album van McCartney in Amerika tot op dat moment. De plaat stond in de zomer van 1976 zeven weken onafgebroken op de eerste plaats van de Billboard Top 200 staan en wist zelfs het verzamelalbum Rock 'n' Roll Music van The Beatles van de toppositie te houden.

In Nederland stond Wings at the Speed of Sound zestien weken in de Album Top 100 en zou de vijfde plaats in de hitlijst bereiken. Wereldwijd zou Wings at the Speed of Sound uiteindelijk meer dan 3,5 miljoen keer over de toonbank gaan.

De singles

De Nederlandse single van Silly Love Songs
De Nederlandse single van Silly Love Songs

Dat Wings at the Speed of Sound zo'n enorm succes werd was ook te danken aan een tweetal singles op de plaat. Zo verscheen in april 1976 de single 'Silly Love Songs'. In Amerika stond de single vijf weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 en zou ook op de hoogste plaats eindigen van de Billboard jaarlijst van 1976. Niet zo vreemd als je beseft dat er meer dan een miljoen exemplaren van de single werden verkocht in Amerika. In het Verenigd Koninkrijk zou de single net blijven steken op de tweede plaats in de Britse singlescharts, achter de single 'Fernando' van ABBA. Ook in Canada en Ierland zou de plaat op de hoogste plaats van de hitlijsten komen te staan. In Nederland kwam 'Silly Love Songs' niet verder dan een elfde plaats in de Top 40.

De Nederlandse single van Let 'Em In
De Nederlandse single van Let 'Em In

In juli van datzelfde jaar verscheen ook 'Let 'Em In' met veel succes op single. Zo stond de single 16 weken in de Billboard Hot 100 en haalde daarin de derde plaats. In het Verenigd Koninkrijk zou de single 10 weken in de hitlijst staan en bleef wederom op de tweede plaats steken, ditmaal achter de single 'Don't Go Breaking My Heart' van Elton John en Kiki Dee. In Frankrijk zou 'Let 'Em In' als maxisingle worden uitgebracht in een zogenaamde discomix. In Nederland zou de single slechts vijf weken in de Top 40 staan en haalde daarbij de 25e plaats.

Het album

Wings at the Speed of Sound A
Nederlandse persing

Kant A:
01 Let 'Em In
02 The Note You Never Wrote
03 She's My Baby
04 Beware My Love
05 Wino Junko

Wings at the Speed of Sound B
Australische persing

Kant B:
01 Silly Love Songs
02 Cook of the House
03 Time to Hide
04 Must Do Something About It
05 San Ferry Anne
06 Warm and Beautiful

In 1987 en 1993 verschijnt een heruitgave van Wings at the Speed of Sound waarop we ook de volgende bonustracks aantreffen:
12 Walking in the Park with Eloise
13 Bridge on the River Suite
een tweetal nummers, opgenomen in 1974 in Nashville, die eerder al eens waren uitgebracht op single onder het pseudoniem The Country Hams.
14 Sally G
De achterkant van de single 'Junior's Farm'.

De her-uitgave van Wings at the Speed of Sound uit 2014
De her-uitgave van Wings at the Speed of Sound uit 2014

In 2014 werd Wings at the Speed of Sound nogmaals opnieuw uitgebracht, ditmaal als een fraaie 2cd + DVD, met een zevental bonustracks en een aantal obscure documentaires en videoclips. Zo treffen we naast het reguliere album op deze release een extra cd met de volgende tracks aan:
01 Silly Love Songs (Demo)     
02 She's My Baby (Demo)     
03 Message To Joe     
04 Beware My Love (John Bonham Version)     
05 Must Do Something About It (Paul Version)     
06 Let'em In (Demo)     
07 Warm And Beautiful (Instrumental Demo)