Sportjaar 2015: november & december

14. Wat was er nog meer?

Er was natuurlijk nog veel meer sportnieuws in deze maanden. We sluiten deze twee maanden hier af met nog een greep uit het sportnieuws van november en december:

EK kortebaanzwemmen
Op het EK kortebaanzwemmen in Israel behaalde Nederland twee gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles. Goud was er voor Nederland met Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vrijeslag en de wisselslagestafette. De zilveren medailles werden binnegehaald door het team van de vrije slag estafette, Moniek Nijhuis op de 100 meter schoolslag en Kromowidjojo op de 100 meter vrije slag.

Brons ging er naar Femke Heemskerk op de 200 meter vrijeslag, Sharon van Rouwendaal op de 800 meter vrije slag, Marrit Steenbergen op de 100 meter wisselslag en het team op de gemengde vrije slag estafette.

Cristiano Ronaldo liep een-op-een in 2015
Cristiano Ronaldo heeft in 2015 een-op-een gelopen. De Portugees scoorde in 57 optredens exact 57 keer. Hij was ook nog eens goed voor zeventien assists.

Kleibeuker en Kooiman breken werelduurrecord
Schaatsster Carien Kleibeuker heeft met groot machtsvertoon het werelduurrecord gebroken. In Inzell reed ze een afstand van 40 kilometer en 612,39 meter, meldde haar ploeg, Team Clafis.

Schaatser Erik Jan Kooiman werd later die middag de nieuwe eigenaar van het werelduurrecord bij de mannen. In een zo goed als lege Max Aicher Arena van Inzell verpulverde hij de oude beste afstand van landgenoot Douwe de Vries.

Duitsland-Nederland afgelast, stadion ontruimd
De oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland is afgelast. Op last van de politie kon het duel niet doorgaan. Het stadion in Hannover werd onmiddelijk ontruimd.

De Duitse politie doorzoekt het stadion na de afgelasting van de interland tussen Duitsland en Nederland (Pro Shots / Witters)
De Duitse politie doorzoekt het stadion na de afgelasting van de interland tussen Duitsland en Nederland (Pro Shots / Witters)

Oenema opnieuw getroffen door kanker
Nederlands schaatskampioene Thijsje Oenema heeft een zeer slecht bericht gekregen. De 27-jarige sprintster van Team Continu is opnieuw getroffen door kanker. Via haar ploeg maakte de Friezin het trieste nieuws in een persverklaring bekend.

"Deze week kreeg ik, geheel tegen de verwachting in, het verschrikkelijkste nieuws wat ik ooit zou kunnen krijgen. Nieuws dat ervoor zorgt dat mijn leven nooit meer zal zijn zoals het was. Ik heb te horen gekregen dat de cyste op mijn eierstok geen cyste was maar uitgezaaide melanoom kanker."

Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen
Sifan Hassan heeft zondag met groot machtsvertoon de Europese titel veldlopen veroverd. De 22-jarige atlete uit Arnhem was een klasse apart op het parcours van ruim 8 kilometer in de Zuid-Franse stad Hyères. De geboren Ethiopische liep halverwege de wedstrijd weg uit de kopgroep en snelde op machtige wijze solo naar de finish.

Murray bezorgt Britten Davis Cup
De tennissers van Groot-Brittannië hebben voor het eerst sinds 1936 de Davis Cup veroverd. Andy Murray bezorgde zijn land in de finale in Gent het beslissende punt tegen België. De nummer twee van de wereld was in drie sets de baas over David Goffin: 6-3, 7-5 en 6-3. Groot-Brittannië was zaterdag op een 2-1-voorsprong gekomen door winst in het dubbelspel. Na deze zege van Murray werd het 3-1 en was de finale beslist.

Bouwmeester grijpt net naast wereldtitel
Zeilster Marit Bouwmeester heeft net naast de titel op het WK Laser Radial gegrepen. Ze eindigde in de slotrace op het water in Oman als vierde en kwam daardoor in punten gelijk met de Deense Anne-Marie Rindom. Die had echter meer races gewonnen, waardoor zij het goud pakte en Bouwmeester genoegen moest nemen met het zilver. De Belgische Evi van Acker pakte het brons.

Bouwmeester greep naast de wereldtitel (Pro Shots / Watersportverbond)
Bouwmeester greep naast de wereldtitel (Pro Shots / Watersportverbond)

Tsjechische tennissters winnen Fed Cup na thriller
Voor de vierde keer in vijf jaar hebben de Tsjechische tennissters de Fed Cup gewonnen. In het afsluitende en allesbeslissende dubbelspel moesten Barbora Strycova en Karolina Pliskova er diep voor gaan, maar ze wonnen in drie sets (4-6, 6-3 en 6-2) van de Russinnen Anastasia Pavlyuchenkova en Elena Vesnina. Daarmee brachten ze de eindstand op 3-2.

Mourinho ontslagen door Chelsea, maar wel 50 miljoen rijker
Chelsea heeft trainer José Mourinho ontslagen zo meldt de BBC. De druk op de Portugese trainer nam de afgelopen weken al flink toe na de vele teleurstellende resultaten. Chelsea staat op dit moment op de zestiende plaats in de Premier League.

The Daily Star meldde eerder al dat Chelsea Mourinho 50 miljoen zou moeten betalen bij een ontslag. Clubeigenaar Roman Abramovich zal nu dus nog even diep in de buidel moeten tasten.

Hiddink maakt seizoen af bij Chelsea
Guus Hiddink keert terug bij Chelsea. De Engelse kampioen maakte bekend dat de 69-jarige Varssevelder het seizoen afmaakt als opvolger van de donderdag ontslagen manager José Mourinho. Chelsea staat na zestien wedstrijden op de zestiende plek in de Premier League, slechts één punt boven de degradatiestreep. Mourinho leidde The Blues vorig seizoen nog naar de landstitel en winst van de League Cup.