Sportjaar 2015: november & december

10. Snookeraar Robertson wint UK Championship en schrijft geschiedenis met 147

Snookeraar Neil Robertson heeft voor de tweede keer de UK Championship op zijn naam geschreven. Hij versloeg in de finale Liang Wenbo met 10-5. Robertson schreef bovendien geschiedenis door in de finale een maximum break van 147 punten te potten. 

Bij een 3-2 voorsprong voor Robertson wist hij in het zesde frame een maximum break te maken. Deze 147 is bijzonder, want het is de eerste maximum break in de finale van een toernooi van een Triple Crown-toernooi. De Triple Crown bestaat uit de drie belangrijkste snookertoernooien van het jaar. Dit zijn de UK Championship, The Masters en het wereldkampioenschap. 

Het is pas de eerste maximum break dit seizoen, de eerste sinds die van Judd Trump in februari in het German Masters, en de 115e in de snookergeschiedenis. Op het UK Championship werd er nu al vier jaar op rij een 147 weggepot. John Higgins deed het in 2012, Mark Selby in 2013 en Ronnie O'Sullivan in 2014.

De 147 van Robertson (Bron: YouTube/Snookerroomru)

Robertson stond na de middagsessie met 5-3 voor. Het was toen nog geen gelopen race. Wenbo opende de avondsessie direct met een break van 82. The Thunder from Down Under had daar wel een antwoord op en potte 78 weg voor 6-4. Met een 7-5 voorsprong ging Robertson uiteindelijk de mid-session interval in. In het slot van de partij kon Robertson optimaal profiteren van de fouten van Wenbo en trok de finale met 10-5 naar zich toe. 

Wenbo kan met deze finaleplek terug kijken op een mooi toernooi. Met deze finale plaatse hij zich eveneens voor The Masters, waar de beste zestien spelers van de wereld aan mee doen. Robertson blijft met deze toernooizege de nummer drie van de wereld. De wereldranglijst wordt aangevoerd door Mark Selby. Hij wordt gevolgd door wereldkampioen Stuart Bingham op plek twee. 

Robertson na afloop met de eerste prijs (Pro Shots / Action Images)
Robertson na afloop met de eerste prijs (Pro Shots / Action Images)