Sportjaar 2015: juli & augustus

8. Nederlander wint op Wimbledon, Djokovic en S. Williams winnen enkelspel

Jean-Julien Rojer heeft het mannendubbeltoernooi van Wimbledon op zijn naam geschreven. De Nederlandse tennisser, geboren in Curaçao, was samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau te sterk voor Jamie Murray en John Peers: 7-6 (5), 6-4 en 6-4.

Met zijn zege op de Schot en Australiër trad Rojer in de voetsporen van Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, de Nederlanders die het wereldberoemde grastoernooi in 1998 op hun naam schreven. De Antilliaan boekte zijn mooiste zege van zijn loopbaan. Vorig jaar schreef hij met de Duitse Anna-Lena Grönefeld het gemengddubbeltoernooi van Roland Garros op zijn naam.

Rojer en Tecau serveerden ijzersterk en braken zowel in de tweede als derde set eenmaal de service van hun tegenstanders. Uiteindelijk mocht de serverende Rojer de finale beslissen.

Rojer en Tecau na het winnen van de dubbelfinale (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Rojer en Tecau na het winnen van de dubbelfinale (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Serena Williams heeft voor de zesde keer het grandslamtoernooi van Wimbledon gewonnen. De Amerikaanse won in de finale van de Spaanse Garbine Muguruza; 6-4 en 6-4. Het is alweer de 21e grandslamtitel voor de nummer één van de wereld in het vrouwentennis.

Muguruza nam nog brutaal een break voorsprong in de eerste set, maar nadat ze op 4-3 werd teruggebroken leek het gedaan met de verrassende Spaanse finaliste. Williams liep in de tweede set snel uit naar een 5-1 voorsprong en serveerde toen voor de partij. Ze leek het toen even helemaal kwijt en Muguruza kwam tot 5-4, ondanks twee gemiste wedstrijdpunten van Wiliams. In de daarop volgende servicegame sloeg de Amerikaanse alsnog toe op haar derde matchpoint en haalde alsnog haar zesde Wimbledontitel binnen.

Hierdoor is Williams nu bij alle vier de grandslamtoernooien de houdster van de titel, een reeks die ze ook al in het jaar 2002/2003 neerzette. Als ze later dit jaar ook nog de US Open wint dan zal de vierde vrouw worden die alle grand slams in één jaar weet te winnen. De laatste die dat presteerde was Steffi Graf. De reeks van de Duitse is nog specialer omdat ze dat jaar (1988) ook nog goud won op de Olympische Spelen; een zogenaamde Golden Slam.

Serena Williams in actie tijdens haar Wimbledon-finale (Pro Shots / Action Images)
Serena Williams in actie tijdens haar Wimbledon-finale (Pro Shots / Action Images)

Novak Djokovic heeft zijn titel op het tennistoernooi van Wimbledon geprolongeerd. In de eindstrijd van het Londense grandslam was de Serviër met 7-6 (1) 6-7 (10) 6-4 6-3 te sterk voor Roger Federer. Het was voor Djokovic zijn derde Wimbledon-eindzege.

Vooral in de eerste twee sets van de partij, die halverwege even stil lag vanwege een regenbui, zaten beide tennissers dicht bij elkaar in de buurt. In het eerste bedrijf slaagden de kemphanen er niet in een beslissende break te plaatsen, ondanks de twee setpoints die Federer bij een stand van 6-5 op de service van Djokovic kreeg. In de tie-break was de Serviër daarna veel te sterk.

De tweede set was een klassieker. De elfde game, die tien minuten duurde en waarin Djokovic na vier deuces zijn service hield, was ijzingwekkend spannend. De tie-break was zo mogelijk nog zenuwslopender. Het niveau was torenhoog en Federer won de beslissende game met 12-10, na in totaal niet minder dan zeven setpoints van Djokovic te hebben weggewerkt.

Daarna verloor Federer - met liefst 35 fouten aanzienlijk minder scherp dan in zijn magistrale halvefinaleduel tegen Andy Murray - zijn grip op de partij. Djokovic brak hem vlak voor de regenpauze, genoeg voor de overwinning in de derde set. De nummer één van de wereld speelde op de toppen van zijn kunnen en strafte elke fout van Federer genadeloos af. In de laatste set vocht Federer voor wat hij waard was, maar twee breaks (in de vijfde en in de laatste game) werden hem fataal.

Djokovic won dit jaar ook de Australian Open. De Wimbledon-titel is de negende grandslamzege van zijn carrière.

Djokovic in actie tijdens de Wimbledon-finale (Pro Shots / Action Images)
Djokovic in actie tijdens de Wimbledon-finale (Pro Shots / Action Images)