Sportjaar 2015: juli & augustus

13. Mexico wint de Gold Cup

Met goals van de eredivisiespelers Andrés Guardado (PSV) en Jesús Corona (FC Twente) heeft Mexico de Gold Cup gewonnen ten koste van Jamaica (3-1). Aanvoerder Guardado werd bovendien uitgeroepen tot de beste speler van het tweejaarlijkse kampioenschap van de Concacaf, de federatie voor de lidstaten in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

De PSV'er opende de score in de 31e minuut. Het was voor de middenvelder die bij zijn club zelden scoort, de zesde goal van het toernooi. In de tweede helft verdubbelde Corona de voorsprong van Mexico na een defensieve fout van Michael Hector. Oribe Peralta nam alle spanning weg in de 61e minuut.

De Jamaicaanse invaller Darren Mattocks bracht tien minuten voor tijd de eindstand op het bord.

Mexico won de Gold Cup voor de zevende keer. Debutant Jamaica was ondanks het verlies in de finale trots op de prestatie. "Het is jammer, maar ik kan niet trotser zijn op ons team", reageerde aanvaller Giles Barnes. "We hebben veel om naar uit te kijken in de toekomst."

Guardado werd verkozen tot speler van het toernooi (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

En dan was er nog dit bericht uit het Sportblog rond een opmerkelijk moment op de Gold Cup:

Scheidsrechter spuit spray in gezicht van speler
Tijdens het WK van 2014 brak de oplosbare spray waarmee scheidsrechters muurtjes op de juiste plek houden wereldwijd definitief door. Ballen worden niet meer een meter naar voren gerold en muurtjes blijven voortaan op hun plek staan, ideaal. Alleen soms gaat het mis. Zo werd Bruno Martins Indi tijdens het WK al boos toen er wat spray over zijn mooie voetbalschoenen gespoten werd. Tijdens de finale van de Gold Cup tussen Mexico en Jamaica ging het helemaal mis, de scheidsrechter spoot per ongeluk een speler onder. De scheidsrechter bood terstond zijn excuses aan. Het leverde wel geweldige beelden op.

Whoops (Bron: YouTube)