Sportjaar 2015: mei & juni

9. Europese Spelen

In het Azerbeidzjaanse Baku vonden de eerste Europese Spelen plaats, waarmee Europa als laatste continent ook eindelijk haar eigen continentale Spelen heeft. Rusland domineerde en won bijna een derde van de gouden medailles. Een veel voorkomend thema was de nationaliteit van de Azerbeidzjaanse sporters: men eindigde met 21 gouden medailles als tweede op de medaillespiegel, maar slechts weinig sporters kwamen daadwerkelijk uit Azerbeidzjan.

NOC*NSF stelde vooraf een doelstelling, waarvan menig sportliefhebber op FOK! al wel doorhad dat het bijzonder laag lag: acht medailles in vijf verschillende sporten. De FOK!kers kregen gelijk, want er werden niet acht medailles, maar acht gouden medailles gewonnen.

Ellen van Dijk won de tijdrit, Li Jiao pakte goud in het tafeltennis, Nouchka Fontijn bokste zich naar de titel en Lieke Wevers turnde op de balk iedereen naar huis. Supertalent Marrit Steenbergen won de 100 meter vrije slag en ook voor judoka's Kim Polling, Henk Grol en Marhinde Verkerk was er goud. Er kwamen nog twaalf zilveren en negen bronzen plakken bij, goed voor 29 medailles en een negende plek op de medaillespiegel.

Fontijn opweg naar het goud in de finale (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

De meeste medailles werden gewonnen door turnster Wevers en zwemster Steenbergen. Wevers won naast goud op de balk ook brons op vloer en in de all-around, nadat ze met het team ook al brons veroverde. Steenbergen won goud op de 100 vrij en pakte op de 50 en 200 meter vrije slag het zilver, net als op de 4x100 vrij en wissel en de 4x200 vrij. Hoewel het zwemmen alleen voor junioren was betekenden de Spelen voor de 15-jarige Steenbergen haar definitieve doorbraak.

Na afloop van de Spelen werd ook onder de fans de balans opgemaakt. Zo was men het erover eens dat de NOS ongelooflijk weinig aandacht had voor het toernooi - in tegenstelling tot de omroepen in de meeste andere Europese landen - maar de sportliefhebbers die de Spelen op het FOK!forum volgden waren vrijwel unaniem in hun mening: het was een geslaagde eerste editie van de Europese Spelen.

Wevers met haar medailleoogst (Pro Shots / Henk Jan Dijks)