Sportjaar 2015: mei & juni

7. Contador eindwinnaar Giro d'Italia

Alberto Contador heeft voor de tweede keer de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Contador kreeg al in de vijfde etappe de leiderstrui om zijn schouders, maar moest hem in de dertiende rit (na een valpartij) afstaan aan Fabio Aru van het sterke Astana blok.

De etappe erop, na een lange en zware tijdrit, pakte de Spanjaard van Tinkoff-Saxo de leiderstrui terug, om deze niet meer af te gaan staan. Dit ondanks de mindere voorlaatste dag, toen hij de andere favorieten op de Finestre moest laten rijden. Contador, die geen etappe won, bleef in het eindklassement Aru een kleine twee minuten voor. Diens ploeggenoot Mikel Landa eindigde daar anderhalve minuut achter als derde.

Steven Kruijswijk was de Nederlandse smaakmaker in deze ronde. De renner van Lotto-Jumbo verloor in de zware eerste week al veel tijd, maar wist zich gaandeweg de ronde ver naar voren te knokken. In de slotweek was hij vaak de enige die Contador, Aru en Landa kon bijhouden en kreeg op een gegeven moment zelfs de bergtrui om zijn schouders. Met nog twee etappes te gaan moest hij deze echter afstaan aan Giovanni Visconti en wist hem niet meer terug te veroveren. Desondanks heeft Kruijswijk een mooie ronde achter de rug en eindigde knap als zevende op een kleine elf minuten van Contador.

De Giro in vogelvlucht (Bron: YouTube/Giro d'Italia)