Sportjaar 2015: mei & juni

5. FC Barcelona wint Champions League, Sevilla FC pakt Europa League

FC Barcelona heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de Champions League gewonnen. In Berlijn was het krachtsverschil groot, maar bleef Juventus lang in de wedstrijd: 1-3.

Daarmee is Barcelona de eerste club in de historie van het Europese voetbal die twee keer zowel de nationale competitie, de nationale beker als de Champions League heeft gewonnen: de treble. Lang leek het een walk-over te worden, maar dankzij Gianluigi Buffon en het kansen missende Barcelona werd het alsnog een slijtageslag.

In een hectische openingsfase oogden beide ploegen nerveus. Zo stonden Javier Mascherano en Sergio Busquets te klungelen, door tot twee keer toe de bal kinderlijk eenvoudig in te leveren. Toch was het Barcelona dat zich het eerst over de zenuwen heen zette. Dat leidde nog binnen vijf minuten tot de openingstreffer van Ivan Rakitic.

De Kroaat hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken, toen Neymar twee man naar zich toetrok, Andrès Iniesta het strafschopgebied in sprintte en aflegde op Rakitic. Die bleef rustig en zette zijn ploeg op voorsrong.

Barcelona verzuimde vervolgens om verder afstand te nemen van Juventus. In het wervelende eerste half uur dankte de club uit Turijn Buffon dat de finale niet al vroegtijdig beslist was. Het icoon weerhield Daniel Alves met een katachtige reflex van scoren, waarna ook schoten van Suarez prooien waren voor de Italiaan. Aan de andere kant kon Juventus niets uitrichten.

Neymar maakt de alles beslissende 3-1 (Pro Shots / Stanley Gontha)

Ook na rust bleef Barcelona de betere ploeg. Juventus drong wel wat aan, maar liet vooral ruimte achter de eigen verdediging. Daar dacht opnieuw Suarez van te profiteren, maar wederom lag Buffon in de weg. Even later stierf een tiqui-taca-aanval van Messi en de Uruguayaan in schoonheid.

Doordat Buffon weergaloos keepte en Barcelona kansen bleef missen, kon Juventus uit het niets de spanning in de wedstrijd helemaal terugbrengen. Een moeizaam verwerkt schot van Carlos Tévez werd in de rebound tot doelpunt gepromoveerd door Alvaro Morata, de beste man aan Juventus-kant: 1-1.

Even leek Juventus aanspraak te maken op de eindzege. Het vertrouwen groeide en Barcelona werd teruggedrongen, maar via een counter trok Barcelona alsnog verdiend aan het langste eind. De beslissende 1-2 van Suárez was identiek aan de gelijkmaker van Morata. Een versnelling en schot van Messi stelden Suárez in de gelegenheid om in tweede instantie de wedstrijd te beslissen. Van een slotoffensief was nauwelijks meer sprake, waarna Neymar diep, diep in de extra tijd nog 1-3 maakte.

De avond in het Olympia-stadion in Berlijn stond niet alleen in het teken van de Champions League-winst. Ook het afscheid van Xavi, die voor de vierde keer de cup met de grote oren won, was memorabel. Hij vertrekt naar Qatar om de laatste jaren van zijn carrière nog te cashen. Pirlo maakt een andere oversteek. Hij verhuist vermoedelijk naar de MLS-League, in Amerika. Alleen wel zonder treble. Die is voor de tweede keer voor Barcelona en Xavi: een unicum.

Een samenvatting van Champions League-finale (Bron: YouTube/UEFA.tv)

Sevilla mag zich de succesvolste ploeg aller tijden noemen in de Europa League en de voorloper daarvan, de UEFA Cup. De Spaanse club won in de Poolse hoofdstad Warschau de finale tegen het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk: 3-2. Daarmee komt de teller voor Sevilla op vier titels, een ongeëvenaard aantal.

Vaak zijn finales van Europese clubtoernooien meer spannend dan goed. Doelpunten zijn meestal schaars en de finalisten beperken zich, zeker in de beginfase, over het algemeen tot het aftasten van elkaar. Daar was woensdag in ieder geval geen sprake van in het Nationale Stadion in Polen. Het ging vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Martin Atkinson meteen los. Vooral Sevilla, aangemoedigd door de fanatieke coach Unai Emery, zocht gelijk de aanval.

De Spanjaarden werden voorafgaand aan de finale gezien als de grote favoriet. Sevilla won de Europa League vorig jaar en kroonde zich in 2006 en 2007 al tot winnaar van de UEFA Cup. Het was dan ook verrassend dat Dnipro na zeven minuten op voorsprong kwam. Nikola Kalinic knikte uit het niets binnen: 1-0.

Bacca schiet de 3-2 binnen (Pro Shots / Action Images)

Sevilla leek zich weinig aan te trekken van die snelle achterstand. Na enkele kansjes viel halverwege de eerste helft de verdiende 1-1. Grzegorz Krychowiak kreeg na een hoekschop de bal voor zijn voeten, behield het overzicht en knalde de gelijkmaker binnen. Vier minuten later was het al 2-1 voor de Spaanse club. José Antonio Reyes zette met een fenomenale pass Carlos Bacca vrij voor doelman Denis Boiko. De spits omspeelde de keeper en tikte secuur binnen.

Dnipro kwam er niet aan te pas. De ploeg die eerder in het toernooi Ajax uitschakelde, had de handen vol met verdedigen en moest het hebben van spaarzame uitvallen. Net zo verrassend als bij de 1-0 hadden de Oekraïners daaruit vlak voor rust toch weer succes. Roeslan Rotan legde een vrije trap precies over de muur in de korte hoek en liet keeper Sergio Rico kansloos: 2-2.

Hoewel de gelijke stand bij rust anders deed vermoeden, was Sevilla veel beter dan Dnipro. De Spanjaarden gingen in de tweede helft dan ook vrolijk door met aanvallen. Dat betaalde zich ruim een kwartier voor tijd uit. Wederom was Bacca het eindstation: 2-3. Dnipro probeerde nog een slotoffensief te ontketenen, maar was aangeslagen toen spelmaker Matheus vlak voor tijd ineens in elkaar zakte op het veld. Met tien man kon de Oekraïense club niet voorkomen dat Sevilla ook zijn vierde Europese finale in winst omzette.

De hoogtepunten van de Europa League-finale (Bron: YouTube/matthewseannnn)