Sportjaar 2015: mei & juni

4. Schippers sprint geschiedenisboeken in op FBK Games en kiest voor sprint

Dafne Schippers schreef op de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo geschiedenis op de 100 meter. De 22-jarige Nederlandse snelde op de 100 meter naar een tijd van 10,94 seconden in een geldige rugwind van 1,8 meter per seconde, goed voor een officieel Nederlands record.

Schippers liep eerder dit jaar in de Verenigde Staten al naar een tijd van 10,90 seconden, maar deed dat met teveel rugwind. In de VS werd Schippers de eerste Nederlandse ooit die de 100 meter in minder dan 11 seconden liep, in Hengelo deed ze dat als eerste met geldige wind. De tweede plek was voor Dina Asher-Smith, die met 11,02 een nieuw Brits record liep. Met 11,25 liep Jamile Samuel onder de WK-limiet voor Nederland. Naomi Sedney liep een ruim nieuw persoonlijk record; 11,77 werd 11,34.

Dafne Schippers onder 11 seconden op de 100 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Dafne Schippers onder 11 seconden op de 100 meter (Pro Shots/Erik Pasman)

Op 3 juni maakte Schippers bekend dat ze zich in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen van Rio de Janeiro toe zal gaan leggen op de sprint. Dit betekent dat ze wedstrijden over 100 en 200 meter zal gaan lopen.

Schippers staat bekend als multitalent en kan op de meerkamp ook zeer goed uit de voeten. Eerder dit seizoen leek ze op een Nederlands record op de meerkamp af te stevenen, maar een knieblessure zorgde ervoor dat ze de afsluitende 800 meter niet meer kon lopen. De blessure heeft de bekendmaking van de keuze voor de sprint versneld. Oorspronkelijk wilde ze hiermee nog twee Diamond League-wedstrijden afwachten. In Götzis wees echter alles er al op dat ze de knoop al door had gehakt.

De 200 meter is het onderdeel dat Schippers het beste ligt. De Nederlandse kwam vorig jaar tijdens de finale van het Europees kampioenschap atletiek tot een tijd van 22,03 seconden waarmee ze gelijk doordrong tot de wereldtop. Op de 100 meter verbeterde ze in Hengelo het Nederlands record tot 10,94 seconden.