Sportjaar 2015: mei & juni

3. Anderson klopt Van Gerwen in finale Premier League Darts

Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Gary Anderson en Dave Chisnall hadden zich na een wekenlange strijd gesplaatst voor de finale van de Premier League Darts. In de halve finale namen de Nederlanders het tegen elkaar op, in de andere wedstrijd troffen Anderson en Chisnall elkaar.

In de reguliere competitie had Chisnall Anderson twee keer ruim geklopt en ook deze keer nam de Engelsman het voortouw. Hij kwam zelfs op een 6-3 voorsprong, maar Anderson sloeg na de onderbreking toe door 7-7 aan te tekenen. Omdat er geen breaks meer volgden was er een negentiende en allesbeslissende leg nodig. Chisnall begon goed en had zes pijlen om 164 uit te gooien. De Engelsman miste echter een complete beurt zijn dubbels, waarna Anderson 116 uitgooide en de finale bereikte.

De andere halve eindstrijd ging tussen de finalisten van vorig jaar: Van Gerwen en Van Barneveld. Laatstgenoemde verdedigde zijn titel en bereikte na een flinke eindsprint de beste vier. In het begin van de partij gaven de Nederlanders elkaar weinig toe, al waren er wel kansen op breaks.

De halve finale tussen Van Gerwen en Van Barneveld (Bron: YouTube)

Van Barneveld greep in de tiende leg met een tiendarter zijn kans. Dat het geen negendarter werd kwam slechts doordat de laatste pijl tegen het ijzer van de dubbel twaalf spatte. Direct na de pauze wilde Van Gerwen terugbreken, maar Barney voorkwam dat met een 110 finish. Dit was het sein voorMighty Mike om volgas te gaan. De nummer een van de wereld produceerde een twaalf en een elfdarter en behield hierna zijn eigen leg, waarna het 7-7 stond. Hierna volgden weer twee snelle legs, waarna Van Barneveld zijn laatste kans greep door de zeventiende leg te pakken. Daarna wist Barneyniet van een lage score van Van Gerwen te profiteren, waardoor Mighty Mike de finale behaalde.

Gary Anderson wist vervolgens in de finale van Van Gerwen te winnen. De Schot was in een zinderende finale met 11-7 te sterk voor de Nederlander. Laatstgenoemde kwam al snel met 2-0 voor te staan, maar Anderson greep hierna het initiatief met hoge scores, terwijl Van Gerwen het regelmatig op zijn dubbels af liet weten. Voor de pauze stond het dan ook al 7-3 voor The Flying Scotsman.

Van Gerwen kwam in het tweede deel weer sterk uit de startblokken en brak meteen terug. Mighty Mikekwam tot 7-5, maar verder liet Anderson het niet komen nadat hij de dertiende leg met geluk had behouden en Van Gerwen in de vijftiende leg vijf pijlen op een dubbel miste. Hoewel Mighty Mike de druk erop hield was het Anderson die zijn hoofd koel hield en iedere kans pakte die hij kreeg. Hierdoor won de regerend wereldkampioen ook de Premier League, een titel die hij in 2011 ook al eens pakte.

De finale van de Premier League tussen Anderson en Van Gerwen (Bron: YouTube)