Sportjaar 2015: mei & juni

13. Wawrinka en S. Williams winnen Roland Garros

De Zwitserse tennisser Stan Wawrinka won de finale van de Open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros. Wawrinka was in vier sets de baas over de Serviër Novak Djokovic, de nummer één van de plaatsingslijst. De setstanden waren 4-6, 6-4, 6-3 en 6-4.

Voor Wawrinka betekende het zijn tweede grandslamtitel. Vorig jaar won hij al de Australian Open. Djokovic heeft acht grandslams op zijn erelijst staan, maar won in Parijs nog nooit. Tijdens de finale liet Wawrinka bij vlagen wervelend tennis zien, tot frustratie van Djokovic, die zijn droom op een Career Grand Slam (voorlopig) in rook op zag gaan.

Wawrinka wist dat hij zondag in de finale op Roland Garros zijn allerbeste tennis nodig had om de Serviër te verslaan. "Dit was de wedstrijd van mijn leven", zei de Zwitser nadat hij nummer één van de wereld in vier sets had verslagen. "Tennissen tegen Novak is altijd zwaar. Hij is een geweldige kampioen. Ik weet hoe graag hij hier vandaag wilde winnen, het was een enorme uitdaging voor me. Dit is een heel bijzonder moment voor mij”, sprak Wawrinka tot de toeschouwers op het Court Philippe Chatrier waar hij na zijn zege op de Fransman Jo-Wilfried Tsonga nog op boegeroep was onthaald.

Een speciaal bedankje was er voor zijn coach Magnus Norman en de rest van de begeleidingsstaf. "We hebben met het hele team keihard gewerkt. Het waren twee geweldige weken hier. Ik bedank mijn team, maar ook de toeschouwers.”

Wawrinka in actie in Parijs (Pro Shots / Action Images)

Serena Williams won in Parijs haar twintigste grandslamtitel. De 33-jarige Amerikaanse won Roland Garros door in de finale in drie sets te winnen van de Tsjechische Lucie Safarova, die in haar eerste grandslamfinale nog wel dicht bij een verrassing kwam: 6-3, 6-7 (2) en 6-2.

De zege van 2015 is de derde op Roland Garros voor de één jaar jongere zus van Venus Williams. Serena won het toernooi in Parijs ook al in 2002 en 2013. De Australian Open schreef ze zes keer op haar naam, waaronder dit jaar. Op Wimbledon boekte ze vijf eindzeges, de US Open in eigen land won ze zes keer.

Williams was in aanloop naar de finale nog ziek, maar daar was op het court Philippe Chatrier weinig van te merken. De nummer één van de wereld won de eerste set in een half uurtje met 6-3. In de tweede set liep ze al snel uit naar een 4-1-voorsprong met de eigen servicegame voor de boeg.

Dat was het moment dat na een uur spelen de wedstrijd volledig kantelde. Safarova brak de service van Williams en kwam terug tot 4-3, waarna de 28-jarige nummer dertien van de wereld opnieuw twee breekpunten kreeg. De eerste daarvan verzilverde ze dankzij de zesde dubbele fout alweer van Williams, bij wie plotseling niets meer lukte.

Bij een 5-4-voorsprong van Safarova herstelde Williams zich door haar eigen servicegame met een ace binnen te slepen en terug te komen tot 5-5. De Amerikaanse brak daarop de service van Safarova en serveerde voor de titel, maar verloor de game. Safarova ging steeds beter spelen en won de tiebreak met 7-2 van Williams, die veel onnodige fouten maakte.

Safarova begon de derde set met een breek en een lovegame, maar daarna was het gedaan. Williams won zes games op rij en pakte de set met 6-2.

Williams juicht na haar overwinning (Pro Shots / Zuma Sports Wire)