PC Master Race

 

Een andere game die ik kan proberen is Just Cause 3. Helaas, die heeft wat meer mankementen. In veel gevallen haalt het met de hoogste settings op Full HD met gemak honderd frames per seconde en meer, maar de framedrops zijn te voorspellen. Vlieg met je wingsuit over een bos en het is feest. Of eigenlijk juist niet. Bij veel explosies op het scherm moest het spel ook even slikken. En dan de vastlopers… Master race? Gelukkig biedt twee dagen later een driver-update van Nvidia, met meteen ondersteuning voor Geforce Experience voor het spel, een oplossing voor wat van de problemen. Sindsdien is het spel een stuk stabieler, het loopt niet zo vaak als voorheen vast. Qua andere issues moeten we tot op heden nog steeds wachten op Avalanche Studios, die schijnbaar binnenkort met een eerste patch aankomen. Maar goed, daar wachten console-gamers ook nog op, waar de technische problemen nog net even wat erger schijnen te zijn.

Just Cause 3

Assassin’s Creed Syndicate is grafisch al prachtig, maar zeker op pc. De zachtere schaduwen, de nog mooiere belichting en veel soepeler lopende graphics maken het spel schitterend. Voordeel voor de pc-gamers: het spel is niet gelocked op 30fps, zoals op console. Maar hier hebben de makers nog een vreemde bug op te lossen: de wapperende kleding op mensen zijn wel gelocked op 30fps, lijkt het. Er zijn al meldingen over en Ubisoft weet van het probleem, dus hopelijk komt er een oplossing omdat het er nogal raar uitziet als de rest van het spel met gemak over die dertig fps gaat.

PC Master Race. Tja, ik snap waarom mensen heel graag zich beter willen voelen als je zoveel geld uitgeeft voor een platform. Niet alleen voelen, want op elke gamesite bij de comments zijn er genoeg mensen die moeten laten blijken dat de pc beter is. Natuurlijk, je kunt veel meer met een krachtigere machine, en dat is vaak te zien. Nu ik Star Wars Battlefront met Sweet FX mod heb gezien maar weer terug ga naar PlayStation 4 om met mijn vaste groep het spel online te spelen is even slikken.

De keerzijde die ik als consolegamer ken, kennen pc-gamers ook. Als de makers slecht optimaliseren dan zit je net als console-gamers te wachten op een patch om het op te lossen. Daar verschillen de vaak twee kampen niet van elkaar. Als pc-gamer heb je dan nog de kans dat het niet in de game zit, maar ook in drivers. Gelukkig is die driver-hel wel voorbij door de eenvoud van de meegeleverde software van Nvidia, dat is echt een kwestie van een muisklik of twee.

Ga ik als consolegamer nu over op pc nu ik een week of drie op een monster-pc heb kunnen gamen? Als ik dan denk dat ik met 300 euro klaar ben, tja, dan heb ik vrede met het feit dat ik niet met toetsenbord en muis kan gamen met een lagere fps. Ik snap pc-gamers nu wat meer wat ze bedoelen met hun ‘master race’, maar uiteindelijk protesteert mijn portemonnaie als ik die prijzen zie om alle huidige games echt lekker te kunnen draaien. Natuurlijk, je kunt met lagere specs vast ook rondkomen, maar ik ken mezelf: ik wil dan weer het snelste op dat moment…