Sportjaar 2015: maart & april

14. Wat was er nog meer?

Er was natuurlijk nog veel meer sportnieuws in deze maanden. We sluiten deze twee maanden hier af met nog een greep uit het sportnieuws van maart en april:

Schaatser De Vries zet werelduurrecord op zijn naam
Schaatser Douwe de Vries heeft in Calgary het werelduurrecord op zijn naam gezet. De 32-jarige Fries van Lotto-Jumbo wist het oude record van Casper Helling, dat sinds maart 2007 op 41.969 meter stond, te verbeteren. De Vries pakte 21 seconden voor het einde uur het record. De schaatser van Lotto-Jumbo schaatste uiteindelijk 285 meter meer dan Helling. De Vries kwam uit op 42.252 meter.

Ierland wint Six Nations ondanks zege Engeland op Frankrijk
De rugbyers van Ierland hebben voor de tweede keer op rij de Six Nations weten te winnen. Ierland won al van Schotland en moes afwachten wat Engeland zou gaan doen tegen de Fransen. De Engelsen moesten met een verschil van 26 punten van Frankrijk winnen om kampioen te worden. De ploeg van bondscoach Stuart Lancaster won wel van Frankrijk, maar het kwam echter zes punten tekort voor de titel (55-35).

Thomas Dekker stopte per direct met wielrennen
Thomas Dekker stopte met wielrennen. De 30-jarige sporter schrijft in een verklaring in het AD dat hij klaar is 'voor een nieuwe stap. Zonder fiets'. "Mijn hele leven stond tot nog toe in het teken van wielrennen, maar ik wil niet langer afhankelijk zijn van mijn vorm, mijn materiaal, mijn ploeg of van wie of wat dan ook", schreef Dekker in de krant. "Mijn wielercarrière is mooi, lelijk, heftig en leerzaam geweest."

Sauber en Van der Garde schikten
Sauber trof een schikking met Giedo van der Garde. De Nederlandse autocoureur eiste bij de rechter met succes een stoeltje op in het Zwitserse formule 1-team. Toch zag hij voor de grand prix van Australië af van een start. "We zijn blij dat deze zaak is opgelost", zei een woordvoerder van Sauber op de Zwitserse televisie. Hij deed geen mededelingen over de details van de regeling. Volgens Nederlandse media is Van der Garde voor zo'n 15 miljoen euro afgekocht.

Oranje Zwart won EHL na bizarre serie shoot-outs
De hockeyers van Oranje Zwart hebben voor de eerste keer de Euro Hockey League op hun naam weten te schrijven. Na het nemen van shoot-outs was de ploeg van coach Michel van den Heuvel te sterk voor UHC Hamburg. In de reguliere speeltijd werd het 1-1. OZ verloor vorig jaar de finale van dit toernooi, op shoot-outs, van een andere Hamburgse ploeg, Harvestehuder.

Het duel draaide dus uit op shoot-outs. Na vier shoot-outs voor beide teams stond het 2-2. Jonas Furste mocht toen voor de Duitsers proberen om Vanasch te verschalken. Dat lukte, nadat de keeper van OZ de bal twee keer wegtikte. De videoscheidsrechter bepaalde, na lang beraad, dat de Duitser teveel tijd had genomen en keurde zijn poging niet goed. Daarna was het aan Thomas Briels om zijn team net als in de halve finale naar de winst te leiden. Maar via keeper Jacobi en de lat miste ook hij.

Nadat De Voogd en Furste hadden gescoord, misten Baart en Korn. Zo bleef de spanning om te snijden. Rizwan Muhammad bleef cool en zette OZ weer op voorsprong, Doelman Vanasch stopte vervolgens de bal van Rabente. Maar omdat de Duitsers protesteerden, moest er met feesten gewacht worden totdat de videoscheidsrechter zijn werk had gedaan. Volgens de arbitrage maakte Vanasch een overtreding en werd het een strafbal. Deze werd benut door Moritz Furste.

De serie ging verder: Briels en Jonas Furste misten allebei. Reckers en Fuchs scoorden allebei. Daarna miste Moritz Furste en lag de druk bij Bob de Voogd. Hij miste al twee keer, maar nu bleef hij wel rustig en schoot de winnende binnen. Na 22 shoot-outs was OZ winnaar van de EHL.

De complete shoot-out (Bron: YouTube/eurohockeyleague)

Volleybaltitel opnieuw voor Landstede
De volleyballers van Landstede werden in Zwolle voor de derde keer op rij landskampioen. De ploeg van succescoach Redbad Strikwerda won voor eigen publiek ook de derde wedstrijd van de play-off om de landstitel tegen Abiant Lycurgus (best-of-five). Dat gebeurde bovendien zonder setverlies: 25-22, 25-19 en 25-21.

Golfer Spieth wint Masters met records
Golfer Jordan Spieth won op indrukwekkende wijze de Masters. De Amerikaan zag op de slotdag zijn comfortabele voorsprong van vier slagen nooit echt in gevaar komen en kwam na een ronde van 70 uit op een totaal van 270 slagen, achttien slagen onder par. Deze score was de evenaring van het record van Tiger Woods uit 1997. In Augsuta werden Justin Rose en Phil Mickelson tweede met 274 (-14) slagen.

De 21-jarige Spieth, die voor de tweede keer deelnam aan de Masters, verbrak in Augusta wel enkele records. Zijn totalen na 36 holes (130) en 54 holes (200) waren de beste scores ooit. De Texaan sloeg gedurende het toernooi 28 birdies, ook al een record voor de Masters. Spieth is na Craig Wood (1941), Arnold Palmer (1960), Jack Niklaus (1972) en Raymond Floyd (1976) de vijfde golfer die vanaf dag een de leiding in handen had en hem niet meer uit handen gaf.

EK turnen: Wevers pakte EK-brons op brug, Zonderland viel in kwalificatie van rek op EK
Sanne Wevers zorgde voor een aangename verrassing door brons te pakken op de Europese turnkampioenschappen in Montpellier. De 23-jarige turnster, die gecoacht wordt door haar vader Vincent Wevers, eindigde als derde op het onderdeel brug. Wevers kwam in de finale tot een score van 14,200. Dat was net genoeg voor een plak voor de turnster, die nog nooit eerder een Europese medaille behaalde.

Epke Zonderland viel tijdens de kwalificatieronde voor de Europees kampioenschappen turnen in Montpellier van de rekstok. De regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen op dat onderdeel kon hierdoor zijn titel niet verdedigen.

FC Dordrecht degradeerde weer uit eredivisie
De degradatie van FC Dordrecht uit de eredivisie was een feit. Door de verrassende overwinning van concurrent Go Ahead Eagles op Feyenoord (0-1) kon de ploeg van trainer Jan Everse niet meer ontsnappen van de laatste plaats. Dat betekende dat De Schapenkoppen na één jaar op het hoogste niveau weer terug moest naar de Jupiler League. FC Dordrecht promoveerde vorig seizoen via de play-offs naar het hoogste niveau, waarop de Zuid-Hollandse ploeg in 1995 voor het laatst actief was. De terugkeer van Dordt werd echter geen succes.

Volleybalsters Sneek veroverden landstitel
VC Sneek werd in de eigen Sneker Sporthal voor het eerst sinds 1992 landskampioen door in de vierde play-off wedstrijd Het Almelose TVT met 3-1 te verslaan. De ploeg van coach Petra Groenland won de best-of-fiveserie om het landskampioenschap met 3-1.

Hockeysters SCHC versloegen Den Bosch na shoot-outs en pakken Europese titel
De hockeysters van SCHC hebben de EuroHockey Club Champions Cup gewonnen. De ploeg uit Bilthoven won na een zinderende shoot-outserie van Den Bosch, nadat het in de reguliere speeltijd 2-2 was geworden. In de shoot-outs bleek SCHC uiteindelijk toch de sterkste, met 2-3. In de sudden-death scoorde Maike Stockel, waarna Vera Vorstenbosch miste en het feest in Bilthoven losbarstte.

Bayern München zonder te spelen kampioen
Bayern München mag zich voor de 25ste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Duitsland noemen. De club profiteerde van puntenverlies van VfL Wolfsburg. VfL Wolfsburg verloor met 1-0 van Borussia Mönchengladbach. Daardoor was Bayern München niet meer in te halen voor de ploeg van coach Dieter Hecking. Bayern was zelf eerder dat weekend te sterk voor Hertha BSC. Doordat Wolfsburg werd verslagen door Borussia Mönchengladbach, mag de club zich 'zonder te spelen' kampioen van Duitsland noemen.