Noah Wyle over tweede seizoen The Librarians

Mythologie en een flinke dosis sci-fi. Zo zou The Librarians wel omschreven kunnen worden. Echter, achter elke serie zit meer en ook Syfy weet dat inmiddels feilloos aan te voelen. Ze scoorden hits met Sharknado en velen kennen de omroep van Battlestar Galactica. Nu wordt daar aan het rijtje The Librarians toegevoegd, dat een heftiger tweede seizoen tegemoet gaat, volgens een van de hoofdrolspelers Noah Wyle.

Noah Wyle als Flynn CarsenNoah Wyle als Flynn Carsen

Het tweede seizoen was voor hem persoonlijk zeer verschillend van het eerste: "het was vooral veel succesvoller. In een eerste seizoen gaat het voor een cast heel erg erom om elkaar te leren kennen en dus te kijken wat je aan elkaar hebt. Nu we elkaar allemaal hadden leren kennen was het in het tweede seizoen makkelijker om betrokken te raken met de personages en uiteindelijk ook met elkaar". Zijn gezicht zal een groot aantal kijkers bekend zijn voorgekomen, want Wyle speelde jarenlang aan de zijde van George Clooney in de hitserie ER. Die bekendheid heeft veel voor hem betekend: "het is nooit een probleem voor mij geweest, in de zin van dat ik sommige rollen niet gekregen heb door ER. De serie heeft mijn leven veranderd op vele manieren en het voelt voor mij dan ook echt als een zegen. Misschien heb ik sommige kansen niet aangeboden gekregen, maar daar zit ik dus echt niet mee. Het is een heel groot deel van mijn leven, nog steeds, en van zoveel levens". 

Wyle is inmiddels bekend met het personage Flynn Carsen, die hij al in drie televisiefilms mocht spelen. Wel blijft dan natuurlijk de vraag hoe het was om het een keer niet voor een film te spelen, maar voor een televisieserie: "ik houd van dit personage, al vanaf de eerste seconde dat ik hem begon te spelen. Het is een complex personage en erg rijk van karakter. Het mooie eraan is dat hij alleen maar complexer is geworden in de afgelopen jaren. En er zat, niet te vergeten, een zeven jaar durend gat tussen de laatste film en deze televisieserie, dus ik zat vol energie om het weer op te pakken. Het grappige ook aan het personage is dat hij geen fouten kan maken, alles werkt in de laatste analyse. Het was dus echt een beetje thuiskomen voor me, het terugkeren naar deze rol." Daarbij is er nog een factor een rol gaan spelen in zijn leven: "mijn kinderen zijn nu op een leeftijd dat ze dit soort series kunnen kijken. Dit tenminste wel, want ER en Falling Skies houd ik ze nog liever even ver vandaan. Ik kon de kinderen ook meenemen naar de set van deze serie, dat kon ik gewoon niet bij ander werk. Nog mooier: zij kiezen tegenwoordig uit welke rollen ik aanneem!" 

Het verschil tussen het maken van een serie en een film weet Wyle zo aan te stippen: "ik heb er echt van genoten om de films te maken, maar dat zijn avonturen die op zichzelf staan. Dit is natuurlijk vooral zo omdat er maar een beperkt aantal minuten is om daarin het verhaal te vertellen. Het is wel mooi om te zien hoe die films elk een hoofdstuk vormen in een groter verhaal. Bij televisie weet je eigenlijk niet zo vaak waar je naartoe gaat. Het komt heel vaak voor dat acteurs een stukje aan het spelen zijn van het grotere geheel en zij dus ook geen idee hebben welk deel van dat verhaal ze nou eigenlijk aan het maken zijn. Dit geeft wel dat element van mysterie waar ik gek op ben. Het reikt je uitdagingen aan en daar houd ik wel van". Ook weet hij wel hoe het tweede seizoen het eerste zal gaan overtreffen: "we hebben een hele groep nieuwe slechteriken. In het eerste seizoen werd vooral de focus gelegd op de Arthuriaanse legende, dit keer zal de focus liggen op een Shakesperiaans personage, genaamd Prospero. Mensen kennen hem vast wel uit The Tempest, de tovenaar. Die man weet dus een heel leger aan boeven bij elkaar te brengen. Ook is de inzet anders, de vraag is vooral of The Librarians samen kunnen werken als een team". Of dat uiteindelijk zo is ligt natuurlijk aan de cast: "het was geweldig om met ze samen te werken. Ik kende al sommige mensen, vooral Christian Kane. Daardoor kon ook dit tweede seizoen een stuk makkelijker lopen, we waren allemaal een stuk meer gesetteld, als het ware".

In de films speelde hij de hoofdrol, dus hoe hij nou precies die artefacten zou redden, moet hij na al die jaren toch wel weten: "dat is dus het mooie aan dit personage, hij heeft nooit een echt antwoord ergens op. Door te leren van de andere personages, en dus in het echt van andere mensen denk ik". Het tweede seizoen belooft dus meer diepgang, maar er is nog meer stof tot nadenken volgens Wyle: "het zou misschien wel eens je leven kunnen redden als je ernaar kijkt! Het is natuurlijk vooral erg leuk dat er weer eens een keer een serie is die met de hele familie gekeken kan worden. Voor ieder is er wat wils, van opa tot baby. Het element van geschiedenis in combinatie met mythologie zal vooral veel kinderen aanspreken, in de avonturen die we beleven. Dat het geletterdheid promoot is natuurlijk ook erg fijn. Het leert de kinderen ook een wijze les, op de manier dat deze personages misschien niet de sterkste exemplaren zijn, maar absoluut de slimste en daarmee de dag weten te redden." 

Het tweede seizoen van The Librarians is vanaf morgen 3 november om 21.00 uur te zien bij Syfy.