In gesprek met Elijah Wood over horrorcomedy Cooties

Hij werd wereldberoemd door zijn rol als Frodo Baggins in de Lord of the Rings-trilogie en deed in 2012 die rol nog kort eer aan in The Hobbit. Nu staat hij voor een deel zelf aan het roer van de nieuwe horrorcomedy Cooties. In die film wordt het Amerikaanse stadje Fort Chicken geteisterd door een uitbraak van een zombie-epidemie onder de kleine kinderen van de basisschool, door kipnuggets uiteraard. 

Het was een klein project na een aantal zeer grote projecten waar Wood deel van was; voor hem is echter schaal niet altijd een ding: "voor mij is vooral de visie belangrijk. Het was niet groot wat betreft de grootte, maar wel persoonlijk, omdat dit een project is waar mijn productiepartner Josh mee kwam. Schaal is dus niet altijd een ding voor me, als het maar goed en vermakelijk is, dat is het belangrijkste". Het is ook een film die uitkomt nadat Wood een tijd te zien is geweest op een ander medium, namelijk dat van televisie. Het is voor Wood wel duidelijk dat het niet óf film óf televisie is: "ik houd nog steeds erg van het medium cinema. Het is ook niet zo dat ik alleen maar film of alleen maar televisie doe. In de keuzes die ik maak is een belangrijk punt wat ik meeneem altijd de vertelling van het verhaal. Dat moet absoluut goed zijn".

De film is dus door zijn eigen productiebedrijf SpectreVision geproduceerd, waar hij mede-eigenaar van is, samen met Daniel Noah en Josh C. Waller. Van veel acteurs die eenmaal beginnen met produceren is bekend dat hierdoor veel van hun tijd in beslag wordt genomen en ze dus vaak weinig tijd over houden om nog echt te acteren. Voor Wood is dit niet het geval: "het een overtreft het ander niet, dus ik zal altijd met beiden bezig zijn. Aangezien ik zelf in het bedrijf zit, zal ik er altijd betrokken bij zijn, maar dit hoeft niet te betekenen dat ik niet meer acteer. Ik ben altijd op zoek naar mooie kansen wat dat betreft". Cooties is dus zo'n eigen project, en het werd opgepikt door Universal Pictures: "het is echt gestoord, hier in de VS wordt het gedistributeerd door Lionsgate en internationaal door Universal. Het is voor ons vooral heel fijn dat zij dus geloven in de film en het idee van de horrorcomedy die wij voor ogen hadden willen delen en ons de mogelijkheid daartoe geven". Een zombiecomedy als Cooties leidt vaak tot de reactie hoe je erop zou komen, Wood weet wel hoe: "zoals gezegd kwam Josh met het idee. Hij had dit idee van de cooties, en daardoor het echte virus wat de kinderen zouden kunnen krijgen en werkte dat uit. Voor ons was het toen al wel heel belangrijk dat er een balans zat in het niveau van horror en comedy. Amerikaanse horrorfilms willen tegenwoordig vooral heel erg schokkend en doodeng zijn. Cooties moest dat nooit zijn, en is het ook niet geworden, we hebben ons vastgehouden aan de balans".

Als er naar het productieteam gekeken wordt, valt er een interessante combinatie op. Leigh Wannell, bekend van de gruwelijke gore-horrorserie Saw en Ian Brennan, bedenker van het populaire Glee, hebben het script geschreven voor de film. En voor Elijah is direct duidelijk wat dat met hem deed: "het is een erg opvallend koppel, dat zeker. Maar voor ons was het wel gelijk een 'natural fit', want ze wisten een mix tussen horror, met Leigh, en comedy, met Ian. Er was in de groep van SpectreVision een gemeenschappelijke vriend, dus zo is het uiteindelijk ertoe gekomen"

De kinderen spelen in het verhaal een erg grote rol, zij zijn het immers die geïnfecteerd raken met het virus en hun leraren proberen aan te vallen: "het was heel erg leuk om met die kinderen te werken. We hadden een aantal dagen waarop we al die uitgebreide scènes opnamen, en dan moesten ze natuurlijk eerst in de make-up om ze om te toveren tot de kindzombies. Tijdens dat was te zien dat ze het heel erg naar hun zin hadden en zich erg vermaakten. Ook zag je later dat hun innerbarbaar naar buiten kwam in sommige scènes". Het verhaal breidt zich langzamerhand verder uit in Fort Chicken: "het is gewoon een typisch Amerikaans plattelandstadje zoals je die wel kent. Het is niet zo heel slecht eigenlijk".  Ook wordt het binnenkort voor Elijah een tripje terug in de tijd, als er gevierd wordt dat Marty McFly in Back to the Future Part II naar 2015 reisde. In die film was hij nog een klein kind, dus het is even in het geheugen graven: "ik ga wel de films nog een keer kijken, maar ben nog nergens op een officieel evenement uitgenodigd, ik wacht het af".

Cooties is vanaf 14 oktober verkrijgbaar op DVD en blu-ray.