Honden in games

Duck Hunt Dog (Duck Hunt)

Elke oudere speler kent de gruwelijke lach van deze hond uit Duck Hunt wel. In de klassieker komt hij uit het gras en lacht je straal uit als je een eend hebt gemist. Als je wel een eend raak schoot, dan haalde hij het beestje uit het gras op en liet hij het je zien. Aan het begin van een ronde begon hij op de voorgrond te snuffelen om niet veel later in het gras te duiken, zodat de eenden de lucht in vlogen. Wie heeft het niet geprobeerd: de pestende hond neerschieten. Op de NES kon dit niet, maar in de arcadehal-versie is er een bonusronde waarin je hem wel kunt laten boeten voor al zijn gelach. De ronde stopt dan wel meteen en hij zal je niet al te vriendelijk melden dat je op de eenden moet schieten.

En toch, na twintig jaren afwezigheid, op wat kleine gastrolletjes in games na, is het tof dat hij weer speelbaar is in Super Smash Bros. op Wii U en 3DS. Dit keer met eend, zij aan zij, of eend op rug in dit geval. Ja, zijn lach is weer terug in het begin van een ronde, of als je andere spelers taunt. Bij zijn Final Smash en zijn overwinning lacht hij zich weer rot, zodat we niet vergeten waar zijn roots liggen.

K.K. Slider (Animal Crossing)

De meest muzikale hond in het rijtje. K.K. Slider komt in elke Animal Crossing voor. Het is ook de meest productieve hond: hij heeft 55 nummers geschreven voor Animal Crossing, 70 nummers voor Wild World, 75 voor City Folk, en 91 voor New Leaf. Hij is niet alleen druk met schrijven, maar ook met het leren van instrumenten, naast gitaar is hij ook DJ aan de draaitafel. 

K.K. Slider is nogal een hippie die rondreist om overal zijn muziek te laten horen. In Animal Crossing treedt hij meestal maar één avond in de week op in het dorpje van de speler. Hij wil geen geld voor zijn shows en zijn nummers, maar vreemd genoeg moesten we toch zijn plaatjes kopen in Animal Crossing New Leaf. Nog een nutteloos feitje dan: hij is 23 augustus jarig, maar viert het nooit. 

Riley (Call of Duty: Ghosts) 

Het feit dat Call of Duty: Ghosts het eerste next-gen deel in de reeks was, is niet het meest memorabele van de game. Die eer krijgt Riley, de hond die alle aandacht kreeg sinds de bekendmaking van het spel. De Duitse herdershond is gebaseerd op Ruger, een Navy Seal-herder die in een pak werd gehesen om zijn digitale evenbeeld gestalte te geven. Het internet werd weer eens gek en de parodieën zoals het twitteraccount CollarDuty waren er vrij snel.

Riley is te commanderen in het spel. Wel is het zo dat als de vijand of jij de hond doodschiet het game over is. Het is dus zaak op te letten als je met meerdere vijanden te maken hebt. Riley kun je gebruiken om de tegenstanders langszij aan te vallen, terwijl jij ze bezig houdt met jouw kogels. Soldaten die zich ergens achter verschansen en veilig denken te zijn zullen van een koude kermis thuiskomen.

In andere secties bestuur je de hond zelf, terwijl je meekijkt op de camera op zijn rug. Hij luistert naar de commando’s die je geeft door middel van de radio die hij bij zich heeft. Riley is dan ook de meest technische hond die in een spel voor komt. Het is alleen jammer dat de hond na een tijdje gewond raakt in een missie en daarna niet meer speelbaar is. De band die de ontwikkelaars bij ons wilden kweken werd bruut afgebroken.