The Transporter Refueled: interview met Ed Skrein en Loan Chabanol

The Transporter is terug. Na sinds 2002 gespeeld te worden door martial arts-actieheld Jason 'the Stath' Statham, wordt de rol in de vierde film overgenomen door Ed Skrein, die bekend is van onder andere Game of Thrones en volgend jaar te zien is in Deadpool. We maakten een babbeltje met Ed en zijn tegenspeler Loan Chabanol tijdens Comic-Con International.

Terwijl in het enkele hectare grote Convention Center in San Diego tienduizenden liefhebbers van allerlei vormen van popcultuur zich verzamelen om panels bij te wonen en allerhande nerdspullen aan te schaffen, zit aan de overkant van de straat, in een vergaderzaal van één van de torenhoge hotels, Ed Skrein aan het einde van een lange tafel. Het is vrijdagavond en duizenden fans zijn op dat moment aanwezig bij het inmiddels legendarische Star Wars-panel, voor velen het hoogtepunt van deze Comic-Con. Skrein krijgt er niets van mee: hij zal pas de volgende dag aantreden in Hall H als onderdeel van de Deadpool-cast. Vanavond is hij bezig zijn eerstvolgende film te promoten; een herstart van de Transporter-serie. Hij speelt de rol van Frank Martin, dezelfde rol waarmee Statham zijn carrière een grote boost gaf, maar dan in een wellicht iets jongere versie.

Martin wordt in The Transporter Refueled (de eerste film - sinds de éérste film - waarin geen nummering wordt gebruikt, mogelijk om het minder duidelijk te maken of dit nou een reboot of een prequel is) ingehuurd door Anna, die zijn diensten nodig heeft als onderdeel van een wraakplot. Anna wordt gespeeld door de Franse Loan Chabanol, voor wie deze film de derde in haar carrière is: eerder speelde ze al naast Woody Allen in Fading Gigolo en James Franco in Third Person. Deze vierde Transporter-film is echter haar eerste hoofdrol.

The Transporter Refueled: Loan Chabanol

"Anna is de leider van een groep kick-ass vrouwen," vertelt Chabanol terwijl we naast haar plaatsnemen aan het einde van een lange gang in het hotel. Zij ontvangt ons niet in een vergaderzaal, maar gewoon, lekker simpel, op een stoel in de gang, met uitzicht op het Convention Center waar ze zelf nog niet is geweest. Nieuwsgierig als ze is naar het fenomeen Comic-Con, heeft ze geen idee of ze daar dit weekend een kijkje mag gaan nemen. Wel kan ze enthousiast vertellen over haar rol. "Ze is mysterieus, stoer, slim en een erg manipulatieve vrouw. Wat mooi is aan haar is dat, voor het eerst in deze films, je echt een achtergrond te weten komt. Je begrijpt wat beter waarom ze doet wat ze doet. Ze is er niet zomaar ineens." Zoals te zien is in de opening van de film, was Anna ooit het slachtoffer van een groep Russische mensensmokkelaars, en nu, jaren later, leidt zij een operatie om deze schurken een lesje te leren. "Anna is heel berekenend. Het is heel interessant om iemand te spelen die echt slim is. Ze heeft een sterk gevoel van vastberadenheid, is erg gefocust op haar doel."

Loan Chabanol mag als Anna misschien het verhaal zijn bestaansrecht geven, uiteindelijk gaat de film natuurlijk over de Transporter zelf. Ed Skrein heeft de taak om fans te laten zien dat ook hij in een net pak een aantal stoere moves kan uitvoeren. Skrein heeft wel al een kijkje mogen nemen op de beursvloer. Het is zijn eerste Comic-Con en hij is er erg enthousiast over. "Het is geweldig om samen te zijn met mijn mede-geeks, de nerds, de comic-book kenners. Het is gaaf om hier samen met hen te zijn, en twee films te komen promoten. Het is een droom die uitkomt om op deze manier naar mijn eerste Comic-Con te komen. We hebben al even rondgelopen en zijn bij de fans geweest. Het is geweldig om de passie te zien die die gasten met zich meebrengen. Het is fenomenaal. Er is zo veel toewijding. Het doet je realiseren hoeveel mensen van die franchises houden, of zelfs hoeveel franchises er wel niet zijn, want ik denk soms 'daar heb ik nooit van gehoord'. Het is ongelooflijk. We maken dit soort dingen voor de fans, we denken aan ze als we het maken maar als je hier komt, krijg je pas echt door hoeveel het voor ze betekent."

Skrein was natuurlijk zelf ooit onderdeel van wat momenteel een van de grootste 'franchises' op Comic-Con is. Hij speelde in het derde seizoen van Game of Thrones de rol van Daario Naharis, totdat die rol in het volgende seizoen ineens werd gespeeld door Michiel Huisman. The Transporter Refueled is de eerste grote titel sinds zijn optreden in de HBO-serie, maar het was voor hem niet de aanleiding om tv te verruilen voor film. "Het is meer een kwestie van je instinct, je gevoel volgen, en tot nu toe is me dat goed af gegaan." En inderdaad: na de Transporter is hij over een klein half jaar te zien naast Ryan Reynolds in Deadpool, wat hem op de radar kan plaatsen voor nog meer grote rollen. Maar eerst is aan hem de taak een franchise uit het vorige decennium nieuw leven in te blazen. Is zijn Frank Martin een jongere versie dan die van Jason Statham?

The Transporter Refueled: Ed Skrein

"Het lijkt heel erg op hoe het werkt met James Bond," begint Skrein aan een antwoord dat hij duidelijk al vaker heeft gegeven. "Het is hetzelfde personage, dezelfde wereld, maar het is net als toen Daniel Craig de rol overnam van Pierce Brosnan, dat verandert de dynamiek door de hoofdrol te veranderen. Dus het is niet per sé een jongere versie van Frank Martin, of een prequel, of iets dergelijks. Het is meer een andere tijdlijn." Over hoe het personage verandert nu dat hij hem speelt houdt hij zich graag afzijdig. "Dat is aan de fans om te bepalen. Ik ben te bescheiden om dat te durven zeggen. Maar we hebben geprobeerd om zo veel mogelijk trouw te blijven aan het origineel in wat de fans verwachten op basis van wat ze zo waardeerden uit de eerdere films. Ik probeer gewoon eerlijk te blijven in mijn interpretatie van elke scène en elk moment te nemen zoals het komt. Het voelt niet echt als het overnemen van een rol van iemand anders. Wat het ook is dat een scène van me vroeg, emotioneel gezien, probeerde ik dat gewoon zo oprecht mogelijk te benaderen."

Wat er dan volgens hem wel zo uniek is aan deze film is een blik op Frank Martins familie. "Ray Stevenson speelt mijn vader. Een echte gentleman, fantastisch om mee te werken. Hij komt in het verhaal wanneer ik een telefoontje krijg van een nieuwe cliënt, gespeeld door Loan Chabanol, met haar bende mooie vrouwen, en vanaf dat moment neemt het verhaal een vreemde wending, waarin mijn moralen en mijn regels aan de kaak worden gesteld. Frank vindt dat niet zo leuk, maar het is een interessante dynamiek."

Waar de fans van de serie het meeste naar uit kunnen kijken in deze vierde film is voor Skrein niet direct duidelijk. "Dat weet ik niet echt, dat moeten de fans zelf beantwoorden, denk ik. Ik heb zelf erg genoten van de opnames, daar hadden we veel plezier in, en ik hoop dat dat zich vertaalt naar wat er op het scherm te zien is."

Frank Martin staat bekend om een goede vechttechniek, waarmee hij vlot en op creatieve wijze een aantal tegenstanders kan uitschakelen. Het is een belangrijk deel van zijn karakter: "wat interessant was van de fysieke kant van Frank, tijdens het trainen voor de film, is dat dat me heel erg hielp met zijn persoonlijke kant. De twee informeren elkaar. Het was erg nuttig om zo veel tijd te kunnen besteden aan het niet spreken, maar alleen trainen, het personage zelf proberen te leven zonder dialoog, dat hielp heel erg. En daardoor was het heel eenvoudig om een balans te vinden tussen actie en dialoog, omdat ze elkaar aanvullen. Dat moet ook, wanneer je een rol neemt die zo fysiek is als deze, die kanten moeten elkaar informeren. Dat was met Ajax in Deadpool ook heel erg het geval. De vechtstijl en de emotionele kant vullen elkaar echt aan."

Ed Skrein is in de VS en het Verenigd Koninkrijk al een aantal weken te zien als de nieuwe Transporter. De film is vanaf aanstaande donderdag ook in Nederlandse bioscopen te zien, en zal later deze week op FOK! gereviewd worden.