Nederland op de Olympische Spelen 2016

32. Waterpolo (0)

Nederland slaagde er zowel bij de mannen als bij de vrouwen niet in zich te plaatsen voor het olympisch waterpolotoernooi in 2012. In Beijing gingen de vrouwen er nog met het goud vandoor. De mannen deden voor het laatst mee in 2000. Kwalificatie voor het toernooi loopt via diverse continentale toernooien, gevolgd door een kwalificatietoernooi.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Mannen
Voor de mannen zijn er vier manieren om de Olympische Spelen te bereiken. De eerste plek werd uitgedeeld aan de winnaar van de World League. Nog eens twee plekken werden uitgedeeld aan de twee beste nog niet geplaatste landen van het wereldkampioenschap dat in 2015 in Kazan gehouden werd. Servië werd kampioen, gevolgd door Kroatië en Griekenland. Omdat Servië zich via de World League al geplaatst, plaatsten Kroatië en Griekenland zich voor de Olympische Spelen.

De voorlaatste kans voor de Nederlandse waterpoloërs is het EK 2016 in Belgrado. Nederland kan zich plaatsen door het EK te winnen, een enorm lastige klus, of als beste nog niet geplaatste land te eindigen. Als dit ook niet lukt heeft Nederland een plek in de geschoonde top-6 - dus minus de al geplaatste landen - nodig om aan het olympisch kwalificatietoernooi mee te doen. Hier is een podiumplaats nodig.

Vrouwen
Het vrouwentoernooi is met slechts acht in plaats van twaalf deelnemende landen een stuk kleiner dan het mannentoernooi, waardoor er voor de Nederlandse vrouwen minder kwalificatiemogelijkheden zijn. Met de eisen van het mannentoernooi hadden de waterpolosters zich al geplaatst met de tweede plaats op het WK, helaas waren hier geen plaatsen te vergeven. Een eerste kans komt op het EK 2016, waar alleen de kampioen zich plaatst. Moeilijk, maar met het sterke optreden op het WK zeker geen onmogelijke opgave. Als dit niet lukt heeft Nederland een tweede kans op het kwalificatietoernooi in Gouda, waar Nederland als gastland automatisch aan meedoet. Hier is net als bij het mannentoernooi een top drie-klassering nodig om een olympisch ticket in de wacht te slepen.

De Nederlandse dames pakten zilver op het WK van 2015 (PRO SHOTS/Insidefoto)
De Nederlandse dames pakten zilver op het WK van 2015 (PRO SHOTS/Insidefoto)

Kwalificatieperiode

Op 18 november 2014 begon de kwalificatie voor de World League bij de mannen en op 6 februari 2015 begon de EK-kwalificatie voor 2016. Het WK werd van 27 juli tot en met 8 augustus gespeeld en het EK staat van 10 tot en met 23 januari 2016 op het programma. Het OKT wordt dan van 21 tot en met 28 april 2016 gespeeld in Trieste. Het EK voor de vrouwen is eveneens van 10 tot en met 23 januari 2016 en het OKT bij de dames wordt van 21 tot en met 28 maart 2016 gespeeld in Gouda. 

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 27 april 2016)

Mannen
Nederland deed niet mee aan de World League en plaatste zich ook niet voor het WK. Op het EK werd met de twaalfde plek precies voldaan aan wat nodig was om plaatsing voor het OKT af te dwingen. Op dat OKT is een plek in de halve finales nodig om naar de Spelen te mogen, een bijzonder lastige opgave voor Nederland. 

Vrouwen
Nederland verloor de EK-finale en greep dus naast het ticket dat voor het oprapen lag. Gezien het afgelopen WK en het EK - beide keren werd de finale gehaald - moeten de Nederlandse dames in staat geacht worden om zich op het OKT voor de Spelen te plaatsen. Een plek in de halve finales is voldoende.

Conclusie

De kans lijkt het grootst dat er één Nederlands team in Rio zal spelen, maar de mannen zouden nog voor een forse stunt kunnen zorgen.  

10 april: De vrouwen hebben wederom gefaald op het moment dat het er écht om ging en mogen niet naar Rio. De mannen kwamen verrassend tot op één wedstrijd, maar bleken daarin niet goed genoeg om zich voor de Spelen te plaatsen.