40 essentiële tips voor The Witcher 3: Wild Hunt

5. Gwent (ingame-kaartspel)

Het concept van minigames is al heel oud en ze komen in velerlei varianten. Soms zijn ze verweven met de reguliere game (denk aan lockpicken in Skyrim) en soms is het puur recreatie (bijvoorbeeld een potje poolen of bowlen in GTA). Dat laatste gaat op voor Gwent, het ingame-kaartspel in The Witcher 3. Veel mensen (inclusief ondergetekende) staan hier skeptisch tegenover. Je wilt immers gewoon hoofden afhakken. Uiteindelijk ben ik zelf rijkelijk laat in de game begonnen met Gwent en ben keihard verslaafd geraakt. Ik raad dan ook iedereen, in het bijzonder de skeptici, aan om het te proberen, want het is erg vermakelijk en zit best vernuftig in elkaar. Hier in ieder geval een paar tips om je op weg te helpen je deck zo uitgebreid mogelijk te maken.

25. Koop alle kaarten
Een aanzienlijk deel van de verkopers in The Witcher 3 verkoopt Gwent-kaarten. Dit zijn vaak vrij standaard, niet al te bijzondere kaarten maar vooral aan het begin heb je sowieso alle kaarten nodig die je maar kunt krijgen, al is het alleen al om je decks vol te krijgen. Je begint namelijk met relatief weinig kaarten en je kunt pas Gwent spelen als je van een bepaalde deck (faction) genoeg kaarten hebt. Kopen dus die handel.

26. Probeer alle Gwent-quests
Op de talloze prikborden die je tegenkomt staan regelmatig Gwent-(side)quests. Vaak betreft dat het verslaan van een reeks Gwent-spelers. Er zijn een heleboel van deze quests en aan het begin ga je het waarschijnlijk vaak afleggen. Toch moet je het blijven proberen, als een speler echt te sterk blijkt qua kaarten, dan ga je naar de volgende. Als die ook te sterk is: volgende. Uiteindelijk ga je winnen, en de Gwent-quests laten je spelen tegen NPC's die je unieke, sterke kaarten geven als je wint. Als je echt niet verder komt, probeer dan eerst willekeurig alle optionele Gwent-spelers: zie volgende tip.

27. Speel tegen iedereen
Gwent is een van de voornaamste dagbestedingen voor de inwoners van Temeria. Je kunt dan ook tegen ontzettend veel mensen spelen. Gebruik dit in je voordeel, want iedere keer als je van iemand wint, krijg je (de eerste keer) een kaart als beloning, met een zeldzame uitzondering daargelaten. Soms goede, soms minder goede. De methode die ik zelf heb gebruikt om snel beter te worden in Gwent is de volgende: houd de map van witcher3map.com bij de hand (sowieso rete-handig, maar misschien voor sommigen te 'spoilerig') en verberg alle icoontjes behalve Gwent Player en Sign Post. Ga nu gewoon alle Gwent-spelers bij langs. Onderweg ga je spelers tegenkomen die veel beter zijn - noteer hun locatie en kom later terug als je denkt dat je deck sterk genoeg is.

28. Let op met weerkaarten
De weerkaarten of effect cards zorgen er voor dat alle kaarten op een rij worden gereduceerd naar 1 punt per kaart. Dit houdt ook de kaarten in op je eigen helft! Pas daar dus mee op en probeer e.e.a. al op voorhand af te stemmen. Het is bijvoorbeeld niet handig om een of meer Biting Frost-kaarten (invloed op melee-kaarten) in je hand te hebben en daarnaast een hele rits melee-kaarten. Zijdelings feitje: hero-kaarten worden niet beïnvloed door weerkaarten.

29. Stem strategie af
Zodra je wat meer vaardigheden krijgt wordt dit nog een stuk belangrijker, maar ook aan het begin van je Gwent-carrière is het raadzaam om zorgvuldig in te spelen op de speelstijl van je tegenstander. Er is wel degelijk een patroon te herkennen in de manier waarop je tegenspeler zijn kaarten legt. Voorbeeld: een speler is je de baas vanwege zijn veelvuldigheid aan sterke siege-kaarten. Speel hier op in door alle weerkaarten uit je deck te halen behalve Torrential Rain (tegen siege). Nog beter natuurlijk als je meerdere Torrential Rain-kaarten hebt. Zodoende maximaliseer je de kans dat je deze kaart ook daadwerkelijk uitgedeeld krijgt. Let er dus ook op dat je dan niet zelf ook een heleboel siege-kaarten krijgt. Ook kun je je faction-bonus en je leader card afstemmen op je tegenstander, mocht je over de juiste kaarten beschikken.

30. Behoud een troef
Je begint in Gwent altijd met 10 kaarten. Je zal twee potjes moeten winnen om je tegenstander te verslaan, dus houd er rekening mee dat je niet al je kaarten verspeelt als je nog een ronde te gaan hebt. Ook helpt het niet om een weerkaart als laatste in je hand te hebben. Probeer altijd een unit-kaart met het liefst zoveel mogelijk punten als laatste over te houden. Niet zelden zul je in de laatste ronde allebei nog maar één kaart hebben.

31. Bluf
Bluffen tegen een AI klinkt nogal ' ', maar het kan, voor zover je het bluffen kan noemen tenminste. De AI doet het zelf ook, zij het kunstmatig. Als je het idee hebt dat je tegenstander heel fanatiek jouw puntenaantal blijft overtreffen, kun je dit tegen hem gebruiken door hem met wat slechtere kaarten uit de tent te blijven lokken. Als dit als gevolg heeft dat hij twee hero-kaarten verspeelt, kun je vaak het beste passen en de betreffende ronde weggeven. Met een beetje mazzel heb jij vervolgens meer èn betere kaarten om de tweede en derde ronde met twee vingers in je neus te winnen.

32. Experimenteer
Staar je niet blind op de punten van je deck of op de vaardigheden van je hero's. Verschillende vijanden vereisen verschillende strategieën. Ga daarom na een overwinning bij de volgende Gwent-sessie altijd even je factions bij langs om te kijken welke nieuwe kaart je hebt en indien mogelijk, probeer 'm uit. Het kan best zijn dat je Scoi'atel-deck dankzij z'n faction-ability en horde-bonus een veel betere tactiek blijkt tegen een sommige tegenstanders.