40 essentiële tips voor The Witcher 3: Wild Hunt

3. Combat & magic (signs)

De gameplay in The Witcher 3 bestaat voor een groot deel uit het verminken van mensen, dieren en monsters. Het is daarom wel handig om te weten hoe je zo effectief mogelijk gebruik maakt van je twee grootste metgezellen in de game, je stalen en zilveren zwaard. Naast zwaardbeheersing is het tevens vrij essentiëel om een balans te vinden tussen het gebruik van je zwaarden en het gebruik van je magie, oftewel je signs.

9. Dodgen, niet rollen
Geralt beschikt over de uitmuntende gave om tijdens gevechten weg te rollen. Dit is een ideale manier om te ontsnappen uit benarde situaties, vooral wanneer je bijvoorbeeld wordt omringd door een roedel honden of een groepje drowners. Blijf in die gevallen ook vooral gebruik maken van je rol, maar om aanvallen te ontwijken, vooral bij een-op-een-gevechten, kun je veel beter gebruik maken van je dodge. Deze pauzeert je stamina-regen namelijk niet, waar de rol dat wel doet. Ook kun je na een dodge sneller een tegenaanval inzetten, omdat je maar een klein stapje opzij of na achter doet. Er zijn vijanden die een bovengemiddeld bereik hebben met hun aanval, dus daarbij is rollen wel weer de betere keuze.

10. Kruisboog onder water
Mocht je op zoek zijn naar schatten op een scheepswrak, of zeldzame onderwateringrediënten willen vergaren, houd er dan rekening mee dat je je zwaarden niet kunt gebruiken onder water. Wèl kun je je kruisboog gebruiken. Nu zul je niet voortdurend aangevallen worden, maar drowners hebben er nog wel eens een handje van om je in het water op te jagen. Gebruik je kruisboog om ze met één goedgemikt schot uit te schakelen.

11. Signs wisselen tijdens blocken
Het wisselen van signs op de standaardmanier kan wat tijdrovend zijn en ondanks dat de tijd vertraagd, ben je wel blootgesteld aan vijandelijke aanvallen. Je kunt ook tussen signs switchen wanneer je de block/parry knop ingedrukt houdt. Druk hiervoor tijdens blocken op de knoppen waarmee je normaal gesproken je zwaard trekt of wegdoet.

12. Combineer aanvallen, zoek zwaktes
Geralt heeft een normale en een sterke aanval, welke beide hun voor- en nadelen hebben in termen van snelheid en schade. Probeer de juiste aanval op het juiste moment in te zetten en combineer ze. Je zult merken dat het op bepaalde momenten handig kan zijn om te openen met een zware aanval en die op te volgen met een snelle. Probeer ook je signs te mixen met je combo's, veel signs bieden een opening voor combo's. Daarnaast is het belangrijk om altijd de bestiary te checken op zwakke punten van vijanden.

13. Bereid je voor
Als je in de wildernis rondstruint, kom je regelmatig groepjes vijanden tegen. Kijk of het mogelijk is om, voor je eropuit trekt, je zwaard en armor kunt versterken bij een slijpsteen en een armor-tafel. Dankzij Geralts voortreffelijke Witcher senses detecteert hij vijanden vrijwel altijd eerder dan vice versa. Dit geeft je in veel gevallen de mogelijkheid om de vijand te herkennen en je dienovereenkomstig voor te bereiden. Controleer de bestiary voor zwaktes, smeer eventuele olieën/brouwsels op je zwaard en wellicht nog belangrijker: bereid je signs voor. Als Geralt nog niet in gevechtshouding staat, regenereert de staminabalk heel erg snel. Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld alvast Quen te activeren en een Yrden-cirkel neer te zetten, om vervolgens je Igni in de aanslag te houden.

14. Gebruik mutagens correct
Naarmate je vordert in level, speel je steeds meer slots vrij om je skill points in te zetten. Naast de skills is een plek voor mutagens. Dit zijn ideale items om je skills een extra boost te geven. Het is belangrijk dat je mutagens met een corresponderende kleur naast je skills zet, omdat de boost dan nog veel groter wordt. Voorbeeld: je hebt een groene mutagen die je 150 extra vitality levert. Als je deze naast twee groene skills zet, wordt het 300 extra vitality, naast drie groene skills 450. Dat is toch fantastisch?

15. Een voor een
Hoewel makkelijker gezegd dan gedaan, is het altijd raadzaam om vijanden een voor een uit te schakelen. Veel 'gank'-vijanden zoals nekkers en drowners kunnen je behoorlijk in de problemen brengen wanneer ze vanuit iedere windrichting op je in staan te hakken. Minder vijanden betekent een beter beheersbaar gevecht, dus in plaats van doelloos om je heen te slaan is het verstandiger om te focussen op één vijand per keer. Als bonustip, vijanden die in groepjes aanvallen zijn individueel vaak zwak. Je Aard-sign kan vaak wel een of twee van deze vijanden tegelijk vloeren, wat je een gratis insta-kill oplevert als je er op tijd bij bent met je prikker.

16. Block voortdurend
Wanneer je je in een matpartij begeeft, is het verstandig om standaard de block/parry-knop ingedrukt te hebben. Zo kun je de situatie rustig bekijken terwijl je inkomende aanvallen tegenhoudt. Je kunt gewoon lopen tijdens blocken en zoals eerder gezegd ondertussen een gewenste sign selecteren. Vooral bij groepjes vijanden is dit handig omdat ze soms uit onverwachte hoek opduikelen en je gewoon vrijwel alles automatisch blockt, ongeacht uit welke richting de aanval komt. Bedenk daarbij dat er vroeg in de game een skill is vrij te spelen die ook inkomende pijlen automatisch blockt.