40 essentiële tips voor The Witcher 3: Wild Hunt

2. Algemeen

Hieronder volgen een aantal algemene weetjes die je wellicht op weg kunnen helpen. Doe er je voordeel mee. Houd er rekening mee dat The Witcher 3 momenteel nog aan de lopende band patches krijgt. Het kan dus zijn dat tips gedateerd zijn en misschien niet meer op gaan. Feedback is altijd welkom in het commentaarveld!

1. Falling damage
Geralt is volgens velerlei bronnen de beste zwaardvechter van Temeria en schroomt niet om het op te nemen tegen wezens van viermaal zijn eigen omvang. Toch heeft ook Geralt een letterlijke achilleshiel: schade door vallen, oftewel falling damage. Flik het niet om van dat schuurtje af te springen want geheid dat Geralt begint te janken en dan kun je gedag zeggen tegen een exorbitant percentage van je gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen dus hierbij de gouden tip: rollen als je neerkomt! Dit doe je door de springknop in te drukken of in te houden vlak voordat je landt. De gelegenheid c.q. 'window' om de knop in te drukken is vrij groot, dus als je jezelf dit eenmaal aanwent kun je Geralts fragiele enkeltjes voortaan sparen.

2. Sneller healen
Als je geen mogelijkheid hebt om te mediteren voor het terugkrijgen van je gezondheid, bijvoorbeeld omdat je je nog midden in een matpartij bevindt of omdat je op een hogere moeilijkheidsgraad speelt, zjin er manieren om toch relatief snel weer wat HP terug te krijgen. Een effectieve methode is de combinatie van een swallow-potion in combinatie met een usable food/drink-item. De effecten versterken elkaar namelijk, dus tik eerst fles swallow weg en achtervolg 'm bijvoorbeeld met een broodje kip of een watertje.

3. Verkoop items aan een geschikte merchant
Je bent in The Witcher 3 snel geneigd om alles wat je op je weg tegenkomt op te rapen. Prima natuurlijk, maar eens in de zoveel tijd moet je je meuk slijten omdat je anders overbelast raakt. Hou er bij handel rekening mee dat items het meest opleveren als je ze verkoopt aan de juiste handelaar. Dus: wapens verkopen aan een blacksmith, armor aan een armorer, alchemy-items aan herbalists en al het overige aan 'gewone' verkopers. Op die manier behaal je maximale winst uit je oorlogsbuit.

4. Galopperen zonder staminaverlies
Het is de revue al gepasseerd tijdens de tutorial, maar het is iets wat je snel vergeet. Als je op Roach zit en je wilt snel van A naar B, probeer dan zoveel mogelijk de paden aan te houden. Als je keurig op het pad blijft, verlies je namelijk geen stamina en kun je dus in één rits naar je bestemming. Vanzelfsprekend zijn er situaties waarbij afsnijden gewoonweg veel sneller is, maar algemeen gezien is het aan te raden om de weg te volgen.

5. Uitrusting repareren tijdens knokken
Hoewel het niet mogelijk is om tijdens een gevecht alsnog even snel de juiste oil aan je zwaard te smeren, kun je wel gewoon mid-combat je uitrusting repareren. Het zal je vast wel eens overkomen dat, net na een paar hengsten te hebben uitgedeeld, je zwaard opeens rood oplicht. Een mededeling dat je zwaard beschadigd is en reparatie behoeft. Je kunt dus gewoon gedurende een gevecht je inventaris openen en je repair kit toepassen op het gewenste wapen of kledingstuk.

6. Vreemde valuta inleveren
Tijdens je avontuur stuit je regelmatig op vreemde valuta die je niet kunt gebruiken als betaalmiddel bij de verschillende merchants in de game. Gelukkig is hier rekening mee gehouden en is er een heuse Travelex te vinden in Novigrad waar je vreemde valuta zoals orens en florins kunt inleveren voor keiharde crowns.

7. Veel saven
The Witcher 3 maakt gebruik van een autosave-functie, echter houdt deze geen rekening met je speelstijl. Als je net een (deel van een) quest hebt voltooid of een nieuw gebied hebt ontdekt, zal er waarschijnlijk gewoon netjes gesaved worden. Als je net anderhalf uur lang enthousiast bloemetjes hebt lopen plukken op de heide en vervolgens een frisse duik probeert te nemen in een ondiep slootje met als gevolg dat je je nek breekt, is de kans zeer groot dat je alle bloemetjes opnieuw moet plukken. Gewoon met regelmaat handmatig opslaan is het devies dus.

8. Kalmeer je paard
Je trouwe knol Roach wil nog wel eens afgeschrikt worden door vijanden, wat te zien is aan de 'fear level'-balk die vol loopt. Dit kan er voor zorgen dat je van je paard gemieterd wordt. Met je Axii sign kun je je paard kalmeren en het fear level minimaliseren.