Nintendo goes DLC-style

Iedereen kent het wel: seizoenspas, microtransacties of gewoon DLC-pakketten, de uitgevers lusten er financiële pap van. Nintendo doet het net wat anders met Amiibo’s, maar is het eigenlijk niet meer dan DLC in een duur jasje?

De amiibo's krijgen erg veel aandacht. Ze zijn zo populair zijn dat ze amper verkrijgbaar zijn, maar het aparte is dat er veel mensen zijn die de poppetjes alleen verzamelen, maar ze niet gebruiken in games. En dat is toch de hoofdgedachte van de figurines met een NFC-chip. In de vorige special was er al wat uitleg over de eerste games met Amiibo-ondersteuning, dit keer kijken we naar de toevoegingen voor Captain Toad Treasure Tracker en Mario Kart 8. Die laatste heeft ook nog een traditionele DLC-pakket gekregen.

Captain Toad Treasure Tracker is niet het lastigste puzzelspel in de wereld, maar wel erg vermakelijk. Wilde je alle bonussen en dergelijke halen dan moest je soms erg opletten en soms een tweede keer het level proberen, maar over het algemeen is er weinig reden om een level drie keer te doorlopen. Totdat de Toad-amiibo kwam. Per level kun je een Toad-amiibo op je Wii U GamePad zetten en er komt een derde versie van het level tot leven. Dit keer moet je in elk veld een 8-bit toad-plaatje zoeken. Deze kan heel simpel tegen een muur geplakt zijn, maar niet veel later springt hij op en neer in de lava en dan kijk je er eerst heel snel over heen.

Captain Toad amiibo game

Het is net als het basisspel niet heel erg moeilijk, eerder goed opletten. Maar ondanks de simpele formule staar je toch weer alle levels door om het figuurtje te vinden, omdat het anders als een faal voelt als je het niet kunt vinden. Toegegeven: het is een originele manier van DLC. Normaal koop je een DLC-pack of seizoenspas en na het uitgespeeld te hebben dan heb je er niets meer aan. Vaak kun je het niet eens mee doorverkopen als je zou willen. Dat zou met deze Amiibo dus wel kunnen. Stiekem is het gewoon DLC voor 15 à 16 euro. De inhoud van de DLC is het misschien niet waard, maar je houdt er een figurine aan over die je in andere games met Amiibo-ondersteuning, zoals Hyrule Warriors of Mario Party 10, kunt gebruiken.

Een ander spel dat ondertussen stikt in de Amiibo-ondersteuning is Mario Kart 8. Daar voegen ze niets anders toe dan nieuwe kostuums voor je Mii-racer. Niet heel wereldschokkend dus, en hier is het vrij dure DLC. Maar Nintendo heeft afgelopen week een good ol’ fashioned DLC-pack uitgebracht, de tweede ondertussen. Deze is geheel terecht Mario Kart 8 x Animal Crossing genoemd. Deze DLC bevat namelijk een nieuwe racebaan in een Animal Crossing-dorpje met twee nieuwe race-personages, namelijk The Villager en de hondstrouwe assistente Isabelle. Er zijn nog zeven andere racetrajecten toegevoegd en een Dry Bowser-personage, maar de aandacht gaat vooral naar Animal Crossing.

Animal Crossing in Mario Kart 8

Alle banen zijn met zorg in elkaar gezet, de details zijn schitterend. De twee favorieten van mij zijn toch de Animal Crossing-baan en Wild Wood Track. De eerste omdat het allemaal zo herkenbaar is. De bekende dorpsbewoners juichen je toe, dus wil je de de alpaca's Reese en Cyrus of Tortimer de schildpad nog voorbij zien komen dan kan dat, terwijl je racet langs de grote boom op het dorpsplein. Een leuk detail is dat elke keer als je racet het seizoen anders is, net zoals in Animal Crossing. Dus de ene keer race je met de bomen vol in bloei, terwijl het een andere keer winter is. Leuke details die de fans van Animal Crossing zeker waarderen. Wild Wood Track is een enorm sfeervol parkoers waarin je door een boom manoeuvreert. Overal zijn er Toads en Shy Guys en vooral het stukje waarin je door de lucht naar een ander stuk van de boom zweeft is gewoon een plaatje. Natuurlijk zijn er weer genoeg geheimen te ontdekken, om zo net wat sneller te eindigen.

Maar naast acht nieuwe banen, drie nieuwe personages en vier nieuwe voertuigen is de belangrijkste wijziging zonder meer de toevoeging van een 200cc klassement. En nog mooier, deze is gratis, dus daar hoef je de DLC niet eens voor te kopen. Voor het eerst gaat het nog rapper dan de daarvoor altijd snelste 150cc. Als je alle 150cc tracks hebt gespeeld met een gouden eindresultaat dan speel je de 200cc pas vrij, maar die ervaring heb je dan ook wel nodig. Het is alsof je een nieuwe racegame speelt, waarbij eerdere trucjes opeens niet meer werken, omdat je nu uit de bocht vliegt als je niet tijdig gas terugneemt of natuurlijk een goed getimede drift maakt. Erg wennen dus, maar dat maakt racen op de bank nog chaotischer en leuker dan dat het al was.

Ze hebben het een tijd uitgesteld, maar Nintendo is de DLC-trein op gesprongen. Niet alleen de traditionele DLC-pakketten zijn aanwezig, in bovenstaande geval in een erg vermakelijke Animal Crossing-DLC voor Mario Kart 8, maar ook de populaire Amiibo's zorgen voor nieuwe features in steeds meer Nintendo-spellen, zoals de hierboven besproken Captain Toad Treasure Tracker. Dat kan variëren van simpele kostuums tot nieuwe gameplay en natuurlijk juichen wij vooral dat laatste toe. Zeker omdat de Amiibo-DLC mee te verkopen is mocht je ooit een game willen doorverkopen. En anders kun je, als de games tenminste niet allemaal naar het chipje in de figurine schrijven, ook DLC in andere games ontsluiten. Maar Nintendo weet ook hoe gratis DLC kan en dat bewijzen ze met de 200cc klasse in Mario Kart 8. Nu maar afwachten of Nintendo ook begint aan Game of the Year-edities waarin alle DLC zit, misschien wel gebundeld met de bijbehorende Amiibo.