De eerste Europese Spelen: Nog 50 dagen

Enkele jaren geleden werd het plan opgevat om de Europese Spelen te gaan organiseren, zoals de naam zegt, de 'Olympische Spelen voor Europese landen'. Dit is niet uniek in de wereld, want al vele tientallen jaren zijn er de bijzonder populaire Pan-American Games, All-Africa Games en Asian Games. De twee eerstgenoemde evenementen worden dit jaar weer gehouden, over de Asian Games hebben we vorig jaar bij FOK!sport uitgebreid bericht. Op FOK!sport zullen we in juni eveneens uitgebreid berichten over de prestatie van de vele deelnemende Nederlanders en andere opvallende wedstrijden. We beginnen met deze special, 50 dagen voor de openingsceremonie.

Op 8 december 2012 werd tijdens de bijeenkomst van het EOC - het verbond van Europese Olympische Comité's - bepaald dat de eerste Europese Spelen gehouden zouden worden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dat het gastland voor een aanzienlijk deel in Azië ligt is in dit geval niet van belang, feit is dat de Spelen er gehouden gaan worden. De openingsceremonie vindt plaats op 12 juni in het gloednieuwe, nog dit jaar opgeleverde Baku National Stadium, waar ruim 68 duizend toeschouwers van de ceremonie kunnen genieten. Van de vijftien locaties is er slechts één andere waar meer dan tienduizend fans in kunnen: Het Tofiq Bahramov Stadium, tot voor kort het thuis van de nationale voetbalploeg, biedt plaats aan ruim 31 duizend mensen die tijdens Baku 2015 naar het boogschieten kunnen gaan kijken.

President Ilham Aliyev van Azerbeidzjan inspecteert het National Stadium in Baku tijdens de officiële opening (Foto: Getty)

Sporten
Het programma van de Europese Spelen bestaat uit twintig sporten, waarvan er zestien ook op de Olympische Spelen te zien zijn. Omdat het pas de eerste keer is, is het nog een beetje passen en meten, wat ervoor zorgt dat niet elke sport met een volwaardig deelnemersveld van start zal gaan. Zo is het zwemtoernooi uitsluitend voor junioren, met maximumleeftijden van achttien jaar voor heren en zestien jaar voor dames. Ook op het atletiektoernooi ontbreken de echte toppers, daar wordt namelijk de derde divisie van het Europees landenkampioenschap uitgevochten. Denk daarbij aan deelnemende landen als Luxemburg, Malta en Montenegro, maar dus geen toplanden als Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. 

Ondanks het gebrek aan Europese toppers kunnen er op de zwem- en atletiektoernooien wel al limieten worden gelopen, gesprongen, gegooid en gezwommen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Voor nog tien andere sporten vormt 'Baku 2015' een belangrijk moment in de weg richting Rio 2016, te weten boogschieten, boksen, wielrennen, judo, schieten, tafeltennis, taekwondo, triatlon, volleybal en worstelen. Verder valt er in Baku te genieten van schoonspringen, synchroonzwemmen, waterpolo, badminton, basketbal, strandvoetbal, kanovaren, schermen, turnen, karate en sambo, een Russische vechtsport. Dit alles zal op 28 juni weer afgesloten worden met de sluitingsceremonie. 

In de Crystal Hall jagen de Nederlandse volleybaldames, schermer Bas Verwijlen, boksers Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn en taekwondoka's Reshmie Oogink, Joyce van Baaren en Jeroen Wanrooij op de medailles (Foto: Getty)

Nederlandse kansen
Een sport waar veel van verwacht wordt is het basketbal, dat gespeeld zal worden in de spectaculaire 3x3-variant. De teams bestaan uit vier spelers, waarvan er telkens drie op het veld staan, en slechts een half veld met één basket. De Nederlandse vrouwen hebben zich hiervoor geplaatst, maar het is nog niet bekend wie er precies gaan spelen. Zo waren Esther Fokke en Janis Ndiba vorig jaar in het Chinese Nanjing nog de sterren van het team dat zeer veel indruk maakte en zilver veroverde op de Jeugd Olympische Spelen.

Nederland zal sowieso met een erg sterke selectie afreizen naar Baku. Bij het boogschieten mag bijvoorbeeld zeker gerekend worden op een medaille van Rick van der Ven, de nummer één van de wereld op het onderdeel recurve. Ook het Nederlandse mannenteam is een geduchte concurrent voor een ieder die droomt van het goud. Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn behoren tot de wereld(sub)top in het boksen en zijn absoluut medaillekandidaten in Baku, terwijl ook de judoploeg met een zeer sterk team naar de oostelijke grenzen van Europa trekt: Onder meer Dex Elmont, Noël van 't End, Kim Polling en Annicka van Emden behoren tot de favorieten voor de medailles. 

Rick van der Ven is na zijn sensationele vierde plaats op de Olympische Spelen van Londen in 2012 langzaam maar zeker uitgegroeid tot een van de meest stabiele wereldtoppers (Foto: Getty)

Degenschermer Bas Verwijlen mag eindelijk revanche nemen op zijn teleurstellende optreden tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012. De ietwat verlegen, maar sympathieke schutter Peter Hellenbrand veroverde in Londen juist de harten van vele Nederlandse sportliefhebbers met zijn zeer knappe vijfde plek. In Baku mag hij laten zien of hij Nederland nog eens aan de buis gekluisterd kan houden met zijn luchtgeweer. Taekwondoka Reshmie Oogink is in de zwaarste klasse uitgegroeid tot een echte wereldtopper en gaat in Baku voor een medaille, absoluut niet onmogelijk. Met Li Jie, veterane Li Jiao en toptalent Britt Eerland zal de Nederlandse damestafeltennisploeg eveneens mee gaan strijden om het eremetaal.

Wat er verwacht mag worden van zwemster Marrit Steenbergen is moeilijk te zeggen, maar wel is duidelijk dat de pas 15-jarige over zeer veel talent beschikt. Ze verpulvert het ene na het andere Nederlandse juniorenrecord en zal zich in Baku laten zien op onder meer de 50, 100 en 200 meter vrije slag. Iris Tjonk gaat voor topresultaten op alle drie rugslagafstanden. Tot slot lijkt ook de wielerploeg over veel medaillekansen te beschikken. Zo rijden onder meer Niki Terpstra en Marianne Vos op de weg mee en mag wereldkampioen onder 23 jaar Michiel van der Heijden zich op de mountainbike laten zien. Vooral het BMX-team lijkt echter zeer sterk: Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Laura Smulders en Merle van Benthem horen stuk voor stuk tot de top van de wereld.

Zonder de Colombiaanse Mariana Pajon zal Laura Smulders zeker tot de favorieten voor het BMX-goud horen (Foto: Getty)