Interview met The Muncks

Vorige maand is de eerste EP van de funky rockband The Muncks verschenen. Een fijne plaat en dus een mooi moment om de heren eens een aantal vragen te stellen. Dekatophetspek ging op pad en kwam terug met het nu volgende interview.

The Muncks
The Muncks

FOK!: Laten we beginnen met de onvermijdelijke WWW-vraag: Wanneer, Waar en door Wie is The Muncks opgericht?
The Muncks: In maart 2013 vond huidige frontman Ritske via het web een hopeloze advertentie van bassist Ilias die samen met een collega af en toe aan het jammen was. Beiden hielden zij van funk en rock. Zonder gitarist was ‘t feest wat aan de kale kant. Toch duurde het niet lang voordat gitaarmaestro Melvin zich aan de club toevoegde. Toen de toenmalige drummer eenmaal vervangen was en de heren voor ‘t eerst in een
studio terechtkwamen besloten zij op de terugweg dat het tijd was om een compromis te sluiten wat de naam betreft. ‘The Muncks’ klonk voor ieder het meest catchy en daar werd na een lange dag op geproost.

Uit wie bestaat de groep momenteel?
Ritske van der Heide (zang/toetsen), Melvin van Weert (gitaar/backing vocals), Ilias Kerkeni (basgitaar/backing vocals), Dirck Kroes (drums/backing vocals).

Is The Muncks jullie eerste band?
Hoewel elk bandlid wel eerdere ervaringen heeft in bands, zijn we sinds the Muncks bezig in een vast ritme, met een doel.

Vanwaar de bandnaam The Muncks?
Een betekenis heeft het woord ‘Muncks’ niet. De zoektocht naar een naam bestond uit niets anders dan een lijst van ieders ideeën in een whatsappgroep. The Muncks werd na het inwisselen van de toenmalige drummer gekozen.

In 2014 sleepte de band al een aantal prijzen binnen bij talentenjachten. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?
Jazeker. Dat waren twee toffe wedstrijden (Burger Band Clash en Salland’s Got Talent) waardoor het aantal optredens in een stroomversnelling kwam. Zo stonden we voor ’t eerst in een line-up, en wel die van het Pedro Pico Pop festival.

The Muncks - Bitch Butterflies

Binnenkort verschijnt jullie eerste EP op Hillroad Records. Hoe zijn jullie in contact gekomen met dat label?
Hillroad Records is de studio waar we hebben opgenomen! Onder leiding van niemand minder dan Ruud Tijs hebben we zes nummers op een EP’tje geknald. De studio is te vinden in Luttenberg, lekker dichtbij dus!

Kun je wat meer vertellen over de opnames van de EP?
Een dag of zes zijn we daar geweest, we zijn er nog net niet in gaan wonen. Het Spul lieten we daar liggen en de lounge werd steeds meer onze woonkamer.

Laten we eens een blik gaan werpen op de EP. Waar gaan de liedjes over?
Onze EP bevat funk/rock met hier en daar een popnummer. Deze popnummers ('Guidance' & 'Near Falling') gaan niet zomaar ergens over, de vrolijke catchy funk nummers daarentegen hebben meestal niet echt een diepe boodschap, althans niet een gevoelige.
Zo gaat 'Womanizer' over ‘je goed voelen tijdens een avondje uit, op zoek naar een dame die je wil overtuigen om samen de avond af te sluiten (…).
'Foogetietah (I woke up alone)' gaat over ‘een onenightstand waarvan de ik-figuur baalt; omdat het een onenightstand was. Hij zocht daar meer achter, maar wordt alleen wakker.’
'Killing the Vibe' gaat over het verpesten van de intieme sfeer in de slaapkamer, door een standaard zin als ‘.. welk weer wordt het morgen?’: Killing the Vibe!
Het popnummer 'Guidance' gaat over verantwoordelijkheid. Een vriend is heeft na een avondje stappen te diep in het glaasje gekeken en kraamt alleen nog onzin uit, voorovergebogen op een bankje. Enerzijds voel je je verantwoordelijk om hem veilig thuis te krijgen, anderzijds is het nu al de zoveelste keer en is het niet jouw probleem!
De powerballad 'Near Falling' beschrijft hoe je een vriend/vriendin verliest omdat hij/zij van karakter verandert door op het ‘slechte pad’ te belanden.
De titelsong 'Bitch Butterflies' gaat over het gevoel dat je krijgt vlak voordat je op een meisje afstapt. Vervuld door deze ‘Bitch Butterflies’ durf je haar toch niet aan te spreken, hoe vaak je haar ook treft.

Stel dat je je band aan iemand moet omschrijven die jullie nog niet kent. Hoe zou je dat dan doen?
Funk/rock met hier en daar een popnummer. Dirty gitaarriffs, funky basslines, strakke drumgrooves, soul vocals en een hammondorgel. Een energieke band die alles op alles zet om er een feest van te maken!

The Muncks op Pedro Pico Pop
The Muncks op Pedro Pico Pop

Wat zijn jullie grootste inspiratiebronnen?
Elk bandlid geniet weer van andere muziek. Zo is onze eigen muziek een fusie wat dat wat het dichtste bij de individuele leden ligt. Zo zijn onze inspiratiebronnen onder meer Red Hot Chili Peppers, Kensington, Amy Winehouse, Sly and the Family stone en Greenday, maar wij blijven the Muncks!

Spelen jullie bij optredens alleen eigen werk of ook covers?
We spelen alleen eigen werk.

Toekomstplannen?
Nu we op 19 maart in Hedon Zwolle onze EP hebben gereleased, maken we ons klaar voor de komende bevrijdingsdag, waarop wij zowel in Zwolle (14:00) als in Krimpen aan den IJssel (17:45) te zien zijn. Het zou super zijn om wat buiten onze comfortzone (Overijssel) op te treden, een toffe tour door Nederland zou niet mis zijn!

De muziek van The Muncks is te beluisteren via onder meer Spotify, iTunes en Deezer.