Dutch Comic Con: sterren kijken en comics kopen in Utrecht

In Utrecht vond dit weekend de eerste editie van Dutch Comic Con plaats, een Nederlandse poging om in ons land fans van allerlei soorten popcultuur te bedienen met een evenement waar je zo'n beetje alles bij elkaar kunt vinden.

Het concept achter een Comic Con is van oorsprong Amerikaans en aan de overzijde van de oceaan een bekend begrip: er is daar bijna elk weekend wel ergens een conventie waar liefhebbers van films, tv-series, comics, games, cosplay en meer hun maandloon kunnen opmaken aan de vele collectibles, speelgoed, comics of andere hebbedingetjes. Waar ze oog in oog kunnen staan met, en zelfs vragen kunnen stellen aan, hun favoriete acteur of artiest. En waar ze gelijkgestemden kunnen tegenkomen, al dan niet gestoken in een met noeste arbeid zelfgemaakt cosplay-outfit.

De DeLorean uit Back to the Future (Foto: Vincent Riemersma)
De DeLorean uit Back to the Future trok veel bekijks (Foto: Vincent Riemersma)

In Nederland zijn zulke evenementen minder gewoon; hoewel er verspreid over het jaar en het land diverse 'cons' plaatsvinden, leek tot afgelopen weekend niemand het aan te durven om het Amerikaanse concept, met naam en al, in Nederland op te zetten. Totdat Ivan Lok, als verkoper van onder andere Transformers-speelgoed enigszins ervaren met de Nederlandse beurzenwereld, besloot naar New York af te reizen om daar advies in te winnen voor het opzetten van een Nederlandse versie. Geen slechte keus: in New York is de lokale Comic Con inmiddels qua bezoekersaantallen de bekende Comic-Con International in San Diego ontstegen.

Niet dat Lok het advies uit de VS per sé nodig had, overigens; hij wist zelf al heel goed wat hij ervan wilde maken. "We hebben in Nederland eigenlijk niet een kwalitatief zo hoogstaande beurs als de New York Comic Con," noemt hij als de aanleiding voor het organiseren van Dutch Comic Con. Hij bezocht de New Yorkse versie in november 2013, met een delegatie van de Jaarbeurs, om ze het concept te laten zien. Dat maakte het enthousiasme los om de beurs op te gaan zetten.

Door het evenement ook hier de naam 'Comic Con' te geven heeft Lok direct hoog ingezet. Volgens hem is de naam een belofte naar de bezoeker, om een zo breed mogelijk popcultuur-evenement te bieden. "Mensen verwachten van een comic con heel veel. Maar ik denk dat we hier, met de acteurs, prachtige auto's, stands en muziek, iets heel moois hebben neergezet. Ik denk dat we ons met recht een comic con mogen noemen."

Die uitspraak is niet onterecht: hoewel de schaal van de Utrechtse beurs relatief klein was, ademde het een sfeer die goed te vergelijken is met bijvoorbeeld de beurs in San Diego. De vaak bont uitgedoste bezoekers wisten zich prima te vermaken bij de vele verkopers, de games of tijdens de Q&A sessies die in de grote podiumzaal werden gehouden met de diverse gasten. En alsof dat niet genoeg was konden de echte fans, tegen betaling natuurlijk, ook nog op de foto met de acteurs of een handtekening scoren.

Giancarlo Esposito (Foto: Vincent Riemersma)
Giancarlo Esposito (Foto: Vincent Riemersma)

Nu waren de aanwezige sterren natuurlijk niet zo heel groot - de grootste naam was wellicht Giancarlo Esposito, die indruk maakte met zijn rol als Gus Fring in Breaking Bad. Of anders was het Michael Cudlitz, die als Abraham te zien is in The Walking Dead. Maar nu de eerste editie achter de rug is zal het gastenaanbod alleen maar toenemen, verwacht Lok. "Volgend jaar is er niks meer aan de hand," stelt hij bezoekers van komende edities gerust. Sowieso anticipeert hij een sterke groei van het evenement: volgend jaar groeit de beurs met twee Jaarbeurshallen, en over enkele jaren zouden er 100.000 bezoekers op het evenement af kunnen komen. Ter vergelijking: naar San Diego komen jaarlijks 130.000 bezoekers, maar volgens Lok is de popcultuur groot genoeg om deze groei in Nederland te kunnen verwachten. "Het wordt steeds groter. Er komen nog heel veel Marvel-films uit, we hebben straks de nieuwe Star Wars-films, er gaat nog heel veel gebeuren. Het wordt huge."

Groots was het dit weekend in ieder geval zeker. Hoewel de beurs in ongeveer een halve ochtend bewandeld kon worden en er nog veel lege, onbenutte ruimte was, hadden veel bezoekers het duidelijk naar hun zin en leek het prima te voldoen aan de verwachtingen die Lok en zijn team hebben geschapen. En er mogen dan misschien geen filmstudio's zijn neergestreken in Utrecht om de nieuwe Avengers- of Terminator-films te komen promoten, de bezoekers stonden nog braaf in de rij voor memorabele auto's uit films van decennia oud of een handtekening van een acteur die al zijn (kleine) rollen in een gezichtsverhullend masker speelt. Dus misschien was dat ook wel niet nodig, al hoopt Lok wel dergelijke San Diego-achtige taferelen naar Dutch Comic Con te krijgen. "We hebben nog wel wat tricks up our sleeve," plaagt de organisator, die na de eerste editie "eerst even een dag gaat slapen" na anderhalf jaar aan de organisatie te hebben gewerkt. Dankzij Lok en zijn team, waar hij onderstreept bijzonder trots op te zijn, heeft Nederland eindelijk een echte comic con.

Cosplayers poseren voor een foto (Foto: Vincent Riemersma)
Cosplayers poseren voor een foto (Foto: Vincent Riemersma)

Op de volgende pagina: een Dutch Comic Con fotoverslag.