Road to the Oscars - FOK! voorspelt: Beste Film

Nog twee nachtjes slapen en een nachtje doorhalen en dan weten we eindelijk het antwoord op de grote vraag: wie wordt komende zondag de grote winnaar bij de Oscars? Het is een spannende race tussen voornamelijk Birdman en Boyhood, maar ook underdogs als The Grand Budapest Hotel en The Theory of Everything moeten we niet onderschatten. En wat zou het mooi zijn als Guardians of the Galaxy na al het succes ook nog een gouden beeldje (in een technische categorie) mee naar huis mag nemen.

Voordat Neil Patrick Harris komende zondagnacht om 02.30 uur de awardsshow aftrapt met een waarschijnlijk allesovertreffend musicalnummer, doet de FOK! film-redactie nog één keer haar voorspelling. En wel die voor de belangrijkste prijs van de avond: Beste Film. De genomineerden zijn:

American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything
Whiplash

De eer is aan dekatophetspek om onze voorspellingen af te trappen.

Voorspelling: Birdman
Zou moeten winnen: American Sniper

Birdman Keaton zwevend

Waar mijn collega Daan de vorige keer zich al beklaagde over een enorm lastige keuze bij de categorie Beste Acteur, is het voor mij deze categorie die de filmliefhebber voor een haast onmogelijke keuze stelt. Zelfs na de films American Sniper, The Imitation Game, Selma en Whiplash te hebben weggestreept blijven er nog steeds een viertal titels over die stuk voor stuk deze begeerde filmprijs waard zijn.

Films met een lach en een traan doen het altijd goed bij de Academy Awards en daarom zet ik mijn geld wat deze ronde betreft op de prachtige film Birdman van Alejandro González Iñárritu. Eerder deze maand was de film ook al de grote winnaar bij de Director Guild Awards, waar in de afgelopen elf jaar tienmaal een film werd verkozen die ook bij de Academy Awards de grote filmprijs binnen zou slepen.

Daan1601 gooit het roer compleet om.

Voorspelling: Boyhood
Zou moeten winnen: The Theory of Everything

Boyhood

Alhoewel binnen deze categorie de strijd vooral zal gaan tussen Birdman en Boyhood, ben ik toch van mening dat The Theory of Everything het beeldje verdient. Dit omdat de film mij op meerdere manieren met open mond liet kijken. Het indrukwekkende acteerwerk, het uiterst toegankelijke (en ook nog eens grappige) script, de cinematografie en de film als geheel bereiken een bepaald niveau van perfectie dat wat mij betreft beloond mag worden en zeker Oscar-waardig is. Echter zijn Birdman en Boyhood wel het type film dat de grootste kans maakt wat betreft de Academy en die zijn uiteindelijk de doorslaggevende factor in het geheel.

Roberto_BOZ is vrij zeker van zijn voorspelling en is het hierover eens met de Academy.

Voorspelling: Boyhood
Zou moeten winnen: Boyhood

Boyhood 2

Het zou de komende dagen heel gek moeten lopen als de Academy tóch ineens besluit om de prijs voor Beste Film niet aan Boyhood te geven. Dit is gelukkig geen verkeerde keuze en geeft hopelijk de film opnieuw de verdiende aandacht. Het is namelijk een schitterende film die de kijker het leven van een doodgewone jongen intrekt. Hoewel het soms wat vervreemdend werkt, is het ook zó mooi herkenbaar. Regisseur Richard Linklater heeft een haast perfecte film opgeleverd wat heel knap is, gezien het feit dat er twaalf jaar lang slechts 1 á 2 weken per jaar aan is gewerkt. Birdman is de enige andere film die mogelijk met deze prijs er vandoor zal gaan, maar ik verwacht weer een 'water bij de wijn'-situatie waarbij de Academy besluit om de prijs voor Beste Regie aan Birdman te geven. Dat Boyhood echter het beeldje voor de Beste Film mee naar huis neemt, lijkt geen twijfel meer over te bestaan.

Komende zondagnacht vind je op onze pagina een liveblog van de Oscarshow. Vanaf 02.30 uur houden we je van alle gebeurtenissen op de hoogte. Ook kan je ons volgen via Twitter (@fokfilm) waar we live de prijzen en andere momenten mee vast zullen leggen. Volgende week kijken we met de redactieleden terug op onze voorspellingen en kijken we uiteraard wie de meeste voorspellingen goed had!