[Foto] [Sportjaar 2014] WK Voetbal in Brazilië

Het sportjaar 2014 zat weer vol met hoogte- en dieptepunten. In acht delen blikken we hier op FOK!sport terug op een bewogen sportjaar. Het overzicht is natuurlijk verre van compleet maar we hopen jullie een mooie terugblik op dit jaar te bieden. Vandaag blikken we terug op het WK voetbal in Brazilië.

In aanloop naar het WK was er veel te doen over wie er wel en niet geselecteerd zou worden door Louis van Gaal. Vooral over Rafael van der Vaart was veel discussie, uiteindelijk moest hij geblesseerd afhaken (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Het stadion was nog niet helemaal af maar toch kon de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië gewoon in Sao Paolo gespeeld worden. Het gastland won de wedstrijd met 3-1 (PRO SHOTS/Action Images)

Met een historisch doelpunt bracht Robin van Persie Nederland op gelijke hoogte in de eerste poulewedstrijd tegen Spanje. Uiteindelijk zou Nederland geschiedenis schrijven met een bijzondere 5-1 overwinning (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Na de galavoorstelling van Nederland in de tweede helft tegen Spanje waren de verwachtingen hooggespannen voor de tweede poulewedstrijd. Maar het liep tegen Australië een stuk moeizamer dan verwacht. Oranje boog een 2-1 achterstand om in een 3-2 overwinning. Invaller Memphis Depay maakte het winnende doelpunt voor Nederland. Doordat ook Chili won van Spanje was Nederland na twee wedstrijden al zeker van de volgende ronde (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

In de wedstrijd tegen Chili stond alleen nog de poulewinst op het spel. Ook deze wedstrijd bewees Louis van Gaal weer een gelukkige hand te hebben. Leroy Fer komt hier het veld in voor Wesley Sneijder. Niet veel later zou Fer de score openen. Met een 2-0 overwinning ging Nederland als poulewinnaar door (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

De laatste poulewedstrijd in poule D was ook een historische, niet alleen schakelde Uruguay daarin Italië uit, maar vooral Luis Suárez liet zich gelden. Voor de derde keer in zijn loopbaan beet de Uruguyaan een tegenstander. Deze keer was Giorgio Chiellini het slachtoffer. Het leverde Suárez een maandenlange schorsing op (PRO SHOTS/Action Images)

In de achtste finale moest Oranje het opnemen tegen Mexico. Lang stevende Nederland af op uitschakeling nadat de Mexicanen in de 48ste minuut op 1-0 waren gekomen. In de 88ste minuut bracht Wesley Sneijder Nederland langszij. En diep in blessuretijd gebeurde dit veelbesproken moment, volgens vele Mexicanen liet Arjen Robben zich zomaar vallen waarmee hij een strafschop versierde. Invaller Klaas Jan Huntelaar schoot de pingel moeiteloos binnen waarna Nederland doorging naar de kwartfinale (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

In de kwartfinale namen de Oranjemannen het op tegen één van de verrassingen van het toernooi, Costa Rica. Beiden ploegen kwamen 120 minuten lang niet tot scoren dus moesten penalty's de beslissing brengen. Dit leverde één van de meest besproken momenten van het WK op. Louis van Gaal besloot vlak voor het verstrijken van de verlenging keeper Jasper Cillissen te wisselen voor reservedoelman Tim Krul (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Ook deze zet van Van Gaal bleek weer briljant. Krul pakte twee strafschoppen en bracht Nederland hiermee naar de halve finale (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

In die halve finale ontmoette Nederland Argentinië. In het duel waar beiden ploegen zwaar op hun verdediging leunden werden geen doelpunten gemaakt. Wederom moesten strafschoppen de beslissing brengen. Deze keer had Louis van Gaal al drie keer gewisseld dus moest Jasper Cillessen de held van de dag worden. Het mocht echter niet zo zijn. Ron Vlaar en Wesley Sneijder misten hun penalty's en de Argentijnen schoten ze allemaal feilloos in (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

In de andere halve finale maakte Duitsland gehakt van gastland Brazilië. De Duitsers wonnen met maar liefst 7-1 van het thuisland. Hier maakt Thomas Müller in de 11e minuut de 1-0 (PRO SHOTS/Action Images)

In de strijd om de derde plaats had ook Nederland weinig moeite met Brazilië. Met een 3-0 overwinning sloot Oranje het WK positief af (PRO SHOTS/Action Images)

Met een dikverdiende bronzen medaille keerde het Nederlands elftal huiswaarts (PRO SHOTS/Action Images)

In de finale hadden Duitsland en Argentinië een verlenging nodig om tot een beslissing te komen. In de 113e minuut maakte Mario Götze de verlossende treffer voor Duitsland. De 1-0 werd ook de einduitslag (PRO SHOTS/Action Images)

De overwinning bracht Duitsland hun vierde wereldtitel (PRO SHOTS/Action Images)