4 games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Ubisoft heeft voor Assassin's Creed: Unity heeft een zogenaamde companion app gebouwd. Deze gratis app verbindt met het spel op de console, in dit geval de PlayStation 4. Het opzetten van deze connectie is appeltje eitje. Het meest handige is de map van Parijs die je te zien krijgt. Op een smartphone is het misschien nog wat te klein, al kun je natuurlijk inzoomen. Op een tablet heb je simpelweg het meeste overzicht. Je hebt enkele filters, zoals je die ook hebt in Assassin's Creed Unity zelf. Een handige feature is de heatmap. Hierop zie je waar andere mensen veel hebben gelopen en waar er conflicten met de andere soldaten waren. Hiermee zie je vaak een andere ingang of route voor een missie in het consolespel. Maar er is meer, er zit een game in deze app.

Allereerst zijn er op de kaart enkele maquettes van beroemde gebouwen uit Parijs. Op deze gebouwen zijn verborgen tekens geplaatst, die je alleen door ‘eagle vision’ zichtbaar kunt krijgen voor enkele seconden. Er wordt aangegeven hoeveel tekens er verborgen zijn en hoevaak je eagle vision kunt gebruiken. Door op het scherm te tikken krijg je een soort rimpeleffect en zie je heel even het gebouw anders, met hopelijk een of meerdere tekens. Die moet je dan op tijd aanraken, voordat ze verdwijnen. Heb je alle tekens gevonden, dan open je een aantal missies. Er zijn drie puzzels per gebouw, en er zijn zes gebouwen. Soms is het heel eenvoudig, en soms moet je goed zoeken. Zeker omdat het enigszins random is, zodat je niet de oplossing van enkele tekens kunt onthouden.

AC:U

De missies die je vrijspeelt zijn in het begin nog lekker kort. Je huurt en selecteert enkele assassins en je zet ze aan het werk door ze op missie te laten gaan. Een missie heeft een tijdsduur, en geeft aan welke vaardigheden gevraagd worden voor je team. Je hebt ‘aanval’ ‘verdediging’ en ‘stealth’. Elke assassin heeft waardes voor die vaardigheden. Het team moet bij elkaar opgeteld genoeg van elke vaardigheid hebben om honderd procent zeker te zijn de missie te halen, zonder dat er iemand dood gaat. Al is dat laatste pas gepatched, het was mogelijk dat een van je huurlingen dood ging, ondanks een honderd procent slagingskans.

De vaardigheden van je huurlingen kun je trainen zodat ze beter worden. Door ze missies te laten doen krijgen ze ervaringspunten en uiteindelijk mag je kiezen welke van de drie vaardigheden je een extra punt gaat geven. De maximale waarden variëren per assassin. In het begin haal je alles vrij simpel, maar later wordt er meer gevraagd van je teams.

AC:U

Het grote nadeel van deze missies is dat ze bonusitems en geld vrij spelen voor Assassin's Creed Unity. Dat klinkt leuk, maar later duren de missies in de app zo belachelijk lang, dat je hoogstwaarschijnlijk niets meer hebt aan die verdiende middelmatige wapens en kleding die je krijgt door de missies succesvol af te sluiten. Soms is het 12, 18 of 24 uur en dat zijn geen uitzonderingen. Met als topper 36 uur wachten op de laatste levels die er zijn. Er is geen mogelijkheid om die tijd te versnellen, zelfs niet door in-app aankopen.

Het enige dat je kunt kopen is een premium-pakket voor een euro of twee. Je krijgt extra database gegevens over de bekende huurlingen die in je team zitten, extra informatie op de kaart over de te vinden sync points in de co-opmissies van Assassin’s Creed Unity en vier huurlingen die alle vaardigheidswaarden op niveau tien kunnen krijgen, het hoogst haalbare. Deze vier huurlingen maken je het leven in de missies dus wat eenvoudiger. Maar het probleem blijft: het duurt gruwelijk lang om bijvoorbeeld het kostuum van Altaïr vrij te spelen.

AC:U

Je bent makkelijk drie weken bezig als je iedere huurling continu nuttig bezig kunt laten zijn. Laat staan de artefacten- en nomadmissies die je vrijspeelt in Assassin's Creed Unity. Deze heb je zelfs nodig om de consolegame helemaal honderd procent te synchroniseren. Ik heb zelf bijvoorbeeld van Assassin's Creed Unity alle ingame missies helemaal gesynchroniseerd, op de artefacten- en nomadmissies na. Die moet ik via deze app vrijspelen, maar dat duurt dus veel te lang. De paar middelmatige items die je vrijspeelt hebben voor mensen die de consolegame hebben uitgespeeld geen nut, het is puur om volledige synchronisatie in het consolespel te willen halen. Leuk is het ook niet meer, als je 36 uur moet wachten op een team… Deze app is alleen aan te raden voor gamers die echt alles uit Assassin's Creed Unity willen halen