4 games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Vainglory

Eén van de eerste titels die getoond werd voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus was Vainglory, een nieuwe poging om het MOBA-genre te verplaatsen naar onze mobiele telefoons. Uiteraard vormen zich dan snel twee kampen: de boe-roepers, die MOBA’s ondertussen zat zijn, en de huldigers, die graag het terrein van MOBA’s groter zien worden. In het geval van Vainglory moeten de boe-roepers gaan fluisteren, want Vainglory speelt prima weg.

 Vainglory 1

Om meteen in huis te vallen: Vainglory is niet het nieuwe League of Legends. Daarvoor is het niet het geschikte platform en zijn er een aantal concessies gedaan. Zo is er voorlopig slechts één map en deze is kleiner dan gebruikelijk, vanwege het mobiele formaat. Ook speel je met slechts drie man in een team. Hier zijn echter alle problemen ook mee genoemd. Vainglory speelt fantastisch, waardoor je halverwege een potje niet meer het besef hebt op een telefoon te spelen. Simpele touch controls, duidelijke informatie over hero’s en spells en een effectief communicatiesysteem. Daarnaast ziet het spel er even goed uit als hij speelt. Lichteffecten, unieke gebieden in de map en heroes die duidelijk te onderscheiden zijn. Het is indrukwekkend te noemen op een kleiner scherm (vergeleken met de mogelijkheden op een computerscherm).

Super Megacorp heeft de game op de juiste manier benaderd en dat is te merken. Hoewel de map klein is, je met minder spelers speelt en je console een mobiel apparaat is, zijn alle belangrijke elementen aanwezig. Je speelt op een enkele lane, waarop de turrets te vinden zijn en minions overheen lopen. Dit allemaal met het doel de Vain (het hart als het ware) van de tegenstander te vernietigen. Daaronder ligt een jungle, waarin goud geld te verdienen is. Na vier minuten spawnen er twee miners. Vermoord je deze, worden de minions in de lane van jouw team sterker. Daarnaast is er een gold miner. Vermoord je deze, verzamelt hij goud in naam van jouw team. En na vijftien minuten spawnt de Kraker, een haast onvernietigbaar monster. Lukt het je echter hem aan te sluiten bij jouw team, dan is een overwinning bijna niet te missen. Zo komt er dus ook zeker teamwerk bij kijken.

Vainglory 2

Dit wordt benadrukt door de selectie heroes, die elk hun eigen specialiteit hebben. De één is goed in een lane, de ander weer sterk in de jungle of juist tegen heroes. Het is dus zeker belangrijk om rekening te houden met de keuzes van je teamgenoten. Wil je liever samenspelen met vrienden? Ook dat kan! Super Megacorp heeft er alles aan gedaan om functies beschikbaar te stellen. Hierdoor is het ook zeker geen gehaaste versie van een MOBA. Een potje kan gewoon een half uur duren als dat nodig is. Om te voorkomen dat mensen vroegtijdig vertrekken, is er een karma-systeem aanwezig in het spel. Heb je goede karma, dan word je gekoppeld met andere mensen met goede karma. Verlaat je een potje vroegtijdig, dan verlies je (tijdelijk) karma en word je gekoppeld met mensen met minder karma. Zo worden de stoppers gescheiden van de blijvers.

Het beste is nog wel dat Vainglory gratis te downloaden en spelen is. Er zijn microtransacties aanwezig, maar door genoeg te spelen kun je ook alles zelf vrijspelen. Ga dus snel naar de App-store, want dit is een titel die je wil spelen!