25 volksliederen na 9/11

Tegenwoordig komen de 'rockets' red glare' en 'bombs bursting in air' meestal niet meer van Britse, maar van Amerikaanse hand. Het land heeft sinds het zich vanaf de jaren '10 van de Twintigste Eeuw politiek ging bemoeien met Europa en andere werelddelen, een wereldrijk gevestigd dat z'n weerga niet kent.

Daarbij werden kosten noch moeite gespaard en alle trucs uit de doos gehaald, van omkoping tot staatsgrepen en van landen binnenvallen tot stromandictators steunen en bewapenen. Heden ten dage geven de VS meer uit aan defensie dan de rest van de Top 10 bij elkaar opgeteld, hebben ze in liefst 63 landen permanente militaire bases en hebben ze troepen gestationeerd in meer dan 150 landen.

Liever de VS dan het alternatief
Tegelijkertijd mogen we nog altijd blij zijn dat de VS (en niet China of Rusland) de hedendaagse supermacht is en dat nog wel een paar decennia zal blijven. Hoewel er genoeg kritiek te leveren valt, moeten we er toch niet aan denken dat de hele wereld een communistische heilstaat à la 1984 geworden was na 1945.

Daarom vandaag op FOK.nl als aansluiting op de twee FOK!toen-artikelen over het Amerikaanse volkslied (1 / 2): het moment waarop de hele wereld plotseling kant moest kiezen en het Westen dat overweldigend deed ten faveure van de VS: de dagen en weken na 9/11. Om specifiek te zijn: de vaak emotionele uitvoeringen van het Amerikaanse volkslied (en andere vaderlandsliederen) die wereldwijd gespeeld werden als rouw- en eerbetoon aan onze Grote Broer aan de overzijde van de grote plas. 


De reacties wereldwijd op 9/11: op straat, in de politiek en elders. Een Parijse vrouw stelt: "Vandaag zijn we allemaal Amerikanen."