Game of the Year 2013 #4 - BioShock Infinite

BioShock Infinite is na de release maandenlang kapot geanalyseerd. Waarschijnlijk hadden Irrational Games en Ken Levine dit verwacht, maar hadden ze de negatieve backlash ook voorzien? In de gaming gemeenschap zijn de meningen over het spel inmiddels flink verdeeld. Dat geldt eigenlijk ook voor de FOK!games-redactie.

De schietmechanieken zouden ondermaats zijn. De thema's die het probeert te behandelen - racisme, religie, Amerikaanse nationalisme - zouden oppervlakkig afgedaan worden. Alles komt namelijk op het volgende neer: macht maakt iedereen corrupt. De extreme vertoningen van geweld zouden voor een onprettig contrast zorgen met de fraaie wereld.

Over dat laatste is iedereen het wél met elkaar over eens. Columbia is een prachtige wereld die absoluut niet zou misstaan in een van de beste sprookjesboeken. Het eerste half uur van het spel verdient de hyperbool 'magisch'. Wanneer je de vliegende stad voor het eerst van bovenaf ziet, daar past alleen het woordje 'wow' bij.

Vervolgens mag je die stad gaan verkennen. Om zowat elke hoek vind je wel iets speciaals. Het a cappela-groepje op de zwevende boot zal iedereen waarschijnlijk nog goed bijstaan. Bijna alles wat Infinite met muziek doet is sowieso bijzonder. Wat te denken van het duet tussen Elizabeth en Booker of de vreugdedans op het strand?

Het is alleen zo jammer dat je die mooie wereld met bloed moet kleuren. Vanaf het moment dat je je draaiende haak in iemands gezicht moet duwen gaat het bergafwaarts met het spel. Pas helemaal aan het einde durft Irrational weer even het geweld en het schieten te laten voor wat het is. De game gaat dan eigenlijk over iets heel anders, metafysica en quantum mechanica. Het is moedig en tof dat Irrational iets met deze complexe concepten doet.

BioShock Infinite is een game die het waard is om over te praten. Het is een game die verdient om geanalyseerd te worden. Het is een game die je aan het denken zet over complexe thema's en concepten. Of het ook een goede game is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar alleen al door zijn ambitie verdient BioShock Infinite veel lof.