Game of the Year 2013 #5 - Beyond: Two Souls

Is het een game? Is het een film? Toen ik mijn beste games van het afgelopen jaar moest bepalen, wist ik in ieder geval één ding zeker. Beyond: Two Souls staat in de top vijf. Een game die mij vanaf de eerste aankondiging op de E3 van 2012 hoogst geïnteresseerd maakte en uiteindelijk alle verwachtingen heeft waargemaakt.

Het verhaal draait, voor wie om duistere redenen de game heeft gemist, om Jodie Holmes. Een meisje met een paranormale verbinding met de geest Aiden. Je volgt haar levensverhaal in een soort Pulp Fiction-achtige stijl. Ze schiet door allemaal belangrijke momenten van Jodies leven heen. Van een jongvolwassen Jodie die op de vlucht is geslagen, naar een heel kleine Jodie die worstelt met de aanwezigheid van Aiden, naar een puberende Jodie die door de CIA getraind wordt.

Overigens wil ik één ding alvast wel neerleggen in dit betoog. Als er iets is wat Beyond: Two Souls niet geweldig maakt, dan is het de gameplay wel. Er is geen enkele moeite gedaan om hier wat uitdaging in te stoppen. Het bestaat voornamelijk uit rondlopen, praten met mensen en keuzes maken in wat je zegt en het uitvoeren van quick time events tijdens gevechten.

 

Wat maakt deze game dan wel zo briljant? Eigenlijk alle rest van de game. Allereerst ziet het er geweldig uit. De game is volledig gemaakt met motion capture en bezit met onder meer Ellen Page en Willem Dafoe een sterrencast waar menig Hollywoodfilm jaloers op is. De omgeving is zo gedetailleerd gemaakt dat je eerder het idee hebt dat je naar een film zit te kijken dan dat je een game zit te spelen.

Maar er is één aspect van de game dat je grijpt en niet meer loslaat tot de aftiteling en dat is het verhaal. Het verhaal is werkelijk geweldig. Het staat bol van de spanning en emotie. Het is ook zo goed opgebouwd dat je aan het begin met een hoop vragen zit die allemaal gaandeweg het verhaal worden beantwoord. Het is echt zo’n verhaal waarbij je pas doorhebt hoelang je al aan het spelen bent als je of honger krijgt of als je PlayStation aangeeft dat de controller bijna op is.

Uiteindelijk kom je tot de ontdekking dat Beyond: Two Souls iets bijzonders heeft. Is het een interactieve film? Is het een filmische game? Hoe dan ook, het is geweldig. Het is een absolute aanrader voor elke PS3-bezitter en wie hem nog niet heeft gespeeld, moet dat alsnog zo snel mogelijk gaan doen.