Vijf knallende filmtips voor de maand januari

De titel zegt het al, na een zeer magere filmmaand beloven in ieder geval de eerste maanden van 2014 heel wat veelbelovende titels. Hoewel The Hobbit: The Desolation of Smaug de komende weken ongetwijfeld nog volle zalen zal trekken, komen er toch heel wat films uit die ook zeker het kijken waard zijn. Dan heb ik het uiteraard niet over Justin Bieber’s Believe, het zoveelste deel uit de Paranormal Activity-serie of de Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis.

Een film die de gemiddelde FOK!-lezer zeker zal kunnen waarderen is The Secret Life of Walter Mitty, een komische film waarin een avontuurlijke Ben Stiller zich van zijn minst irritante kant laat zien. In deze categorie bevindt zich ook Much Ado about Nothing waarin regisseur Joss “The Avengers” Whedon zich waagt aan Shakespeare. In eerdere filmspecials werden Nymphomaniac, waarvan de komende maand het tweede deel uitkomt, en het in augustus uitgestelde Metro Manila al aangeprezen. Andere veelbelovende titels zijn er in de vorm van Kill Your Darlings (met Daniel Radcliffe), Out of the Furnace (met Christian Bale), Enough Said (met de overleden James Gandolfini), Die Andere Heimat (van Edgar Reitz) en Venus in Fur (van Roman Polanski). En dan zijn er naast de vijf filmtips ook nog eens grote titels als Jack Ryan: Shadow Recruit, Ender’s Game en I, Frankenstein.


Filmtip 1: Fruitvale Station

Releasedatum: 2 januari 2014
Genre: Drama
Regisseur: Ryan Coogler
Acteurs: Michael B. Jordan, Octavia Spencer en Chad Michael Murray
IMDb

Plot
De 22-jarige Oscar Grant wordt op 31 december 2008 wakker op een vreemde manier. Hij voelt dat er iets in de lucht hangt. Hij ziet dit als een teken om eerder te beginnen met zijn goede voornemens. Hij wil een betere zoon zijn voor zijn moeder Wanda (Octavia Spencer), eerlijker zijn tegen zijn vriendin Sophina (Melonie Diaz) en vooral de best mogelijke vader zijn voor hun vierjarige dochter. Op deze bewuste dag komt Oscar diverse vrienden en familieleden tegen en begint hij te beseffen hoe moeilijk het is om als mens te veranderen. Dan neemt de dag een tragische wending, wanneer Oscar door de politie neergeschoten wordt op het metrostation Fruitvale.

Verwachtingspatroon
Fruitvale Station, het debuut van Ryan Coogler, is massaal omarmd door recensenten in de Verenigde Staten en ook viel het waargebeurde drama tijdens het filmfestival van Cannes in de prijzen. Acteur Michael B. Jordan (Chronicle) heeft met zijn overtuigende spel de harten veroverd en kan de komende tijd kiezen tussen de meest uitdagende rollen. Toch lijkt het enthousiasme over de film wat getemperd, mede doordat de film op sommige momenten wat gemakkelijk wil scoren. Is het goedkoop sentiment of is het een gebalanceerde en waarheidsgetrouwe dramafilm? Gelukkig heeft de kijker het laatste woord en kan iedereen dit voor zichzelf beslissen.