Game of the Year 2013 #3 - Super Mario 3D World

Mario is altijd een spraakmakend personage. Er zijn talloze gamers die hem afdoen als een dikke loodgieter die zijn beste tijd heeft gehad. Anderen vereren hem als een god en genieten van elke game waarin hij de hoofdrol heeft.

Nintendo's nieuwste heeft een zwaar jaar achter de rug. De verkopen blijven achter bij ieders verwachting en niemand lijkt de games te kopen. Dit terwijl er toch een aantal ijzersterke games voor Wii U zijn verschenen. Denk aan titels als Pikmin 3, Wonderful 101, Lego City Undercover, Rayman Legends en Deus Ex; Human Revolution. Er is echter één game die écht aantoont wat voor wonderlijk apparaat die Wii U eigenlijk is: Super Mario 3D World.

De eerste keer dat we de game zagen, tijdens de E3 Nintendo Direct, was het geheel nogal tam. De gameplay zag er vooral traag uit en de indruk werd gewekt dat Mario 3D World een simpele kloon van Mario 3D Land zou worden. Wekenlang was de hype wat laag en zelfs ik keek meer uit naar Donkey Kong Country Tropical Freeze. Maar hoe fout konden we zijn, we hebben weer geleerd om nooit aan Nintendo te twijfelen.

 

Maar wat maakt Mario dan eigenlijk zo goed? Dat is lastig precies uit te leggen. De eerste paar levels zijn eigenlijk ook een beetje een lachertje en in vijf minuten loop je enkele levels door met alle sterren behaald. Zonder ook maar enig leven te verliezen. In wereld 1-2 zit zelfs al een 1-up-trick voor honderden extra levens. Pas in wereld 5 en 6 wordt het echt lastiger en dat zijn de laatste twee gewone werelden.

Voor de casual gamer heeft deze opbouw het gevolg dat die zonder al te veel problemen de game kan 'uitspelen' en voor de hardcore gamer begint het dan pas. Met de drie extra werelden word je getest door Nintendo en keihard op je plek gezet. Denk je dat je goed bent? Succes dan met deze extra werelden. De opbouw van het allereerste level naar het allerlaatste level is perfect. 

Daarnaast is de afwisseling in gameplay en leveldesign dusdanig groot dat je op geen enkel moment het idee hebt dat je iets eerder hebt gezien. Nintendo wordt vaak beschuldigd van het feit dat ze Mario herkauwen, in Mario 3D World wordt geen enkel trucje herhaald. Het laatste gevecht met Bowser is er ook eentje zoals je nooit eerder hebt gezien. Alles wat je in de game geleerd hebt wordt gecombineerd tot het tofste Bowser-level ooit.

Uiteindelijk laat Nintendo gewoon weer zien dat zij heer en meester zijn in het platformgenre zijn. Super Mario 3D World is de meest kleurrijke, constante en vrolijkste game van het jaar. Helaas zijn er te weinig gamers die hier van kunnen of willen genieten.