John de Mol beantwoordt vragen over Utopia

John de Mol heeft donderdag op de persmiddag over de nieuwe real life soap Utopia een vragenuurtje gehouden. De Mol leidde het vragenuurtje in met een korte introductie in woord en beeld. Utopia zal in tegenstelling tot eerdere RLS'en heel weinig 'structuren' kennen. Er zijn geen spelopdrachten, er worden geen verhaallijnen gecreëerd. De enige spelstructuur is dat de bewoners eens per maand de gelegenheid krijgen om iemand te vervangen.

Persconferentie met John de Mol
Persconferentie met John de Mol

Zijn de deelnemers te vergelijken met die van bijvoorbeeld Big Brother of De Gouden Kooi?
De Mol: "Het type deelnemer dat geïnteresseerd is in deelname heeft ons verbaasd. Het niveau van de kandidaten is vergeleken met eerdere RLS'en hoog."

Hoe hoog is het startkapitaal van de bewoners?
"Dat vertellen we nog niet. Daar komen ze achter als ze op 31 december het terrein op gaan en de kluis openen die in de loods staat. Ik kan wel zeggen dat ik eerder in een talkshow heb geroepen dat het iets van 50.000 euro zou zijn, maar het wordt veel minder."

Wat is het prijzengeld?
"Ook dat vertellen we niet. Dat is ook niet de reden van de deelnemers om mee te willen doen, want ook zij weten dat bedrag nog niet."

In het filmpje zojuist werd gesproken over kijkers die 'Utopiaan' kunnen worden. Wat houdt dat in?
"Utopianen, en dat kun je worden voor 2 euro 50 per maand, kunnen 24 uur per dag de streams bekijken. Ze kunnen camera's bedienen. Hun paspoort is nodig om toegang te krijgen tot het terrein, bijvoorbeeld als de bewoners een event organiseren waar ze heen willen. En ze zijn mede-beslisser over wie de nieuwe deelnemer wordt als er iemand wordt genomineerd en van het terrein wordt gestuurd."

Wat kunnen de bewoners zoal doen om geld te verdienen?
"Ze mogen events organiseren. Bijvoorbeeld: een groot scherm huren tijdens het WK straks, en een bekende voetballer uitnodigen om commentaar te geven. Maar ze mogen ook een honden opvangservice beginnen, als ze er achter komen dat die in Het Gooi onbetaalbaar is. Wat ze niét mogen is: giften aannemen of hun TV-exposure uitbuiten door reclame te maken."

Er kunnen bewoners naar huis worden gestuurd. Hoe gaat dat in zijn werk?
"Eén keer per maand kunnen de bewoners nominaties uitbrengen. Daarbij kunnen ze drie medebweoners nomineren, met 1, 2 en 3 punten. De twee bewoners met de meeste punten komen vervolgens in aanmerking om Utopia te verlaten. Degene die hem of haar gaat vervangen, moet vervolgens kiezen wiens plaats hij of zij gaat innemen."

Waarom is gekozen voor een nominatie-systeem? Om iemand eruit te kunnen werken als dat beter is voor de kijkcijfers?
"Hmmm... ja en nee. Wij gaan niet vertellen of manipuleren wie er in of uit moet. Maar nominaties zijn goed voor de groepsdynamiek, en brengt frisheid, levendigheid. En ja, dat is goed voor de kijkcijfers. Overigens hoéven de bewoners niemand te nomineren, laat dat duidelijk zijn! Als ze een jaar bij elkaar willen blijven, dan mag dat. Maar mijn ervaring leert dat dit vrijwel zeker niet het geval zal zijn."

Mogen de Utopianen de kippen en koeien slachten?
"Ja. De kippen mogen ze zelf slachten. Als ze een koe willen slachten dan zullen ze dat moeten láten doen."

Moeten de kandidaten iets ondertekenen dat ze niet zomaar uit het programma kunnen lopen?
"Utopia is geen gevangenis, als iemand wil stoppen dan mag dat. We hebben echter wel een borgsom per deelnemer vastgesteld, gebaseerd op zijn of haar financiële situatie. En die borgsom is vrij fors. Dus deelnemers die meedoen die zijn serieus van plan om iets op te bouwen, en zijn niet van plan om het maar eens even aan te zien of het wat voor hun is."

Wat gebeurt er al een familielid van een bewoner op sterven ligt?
"Dan mag zo iemand natuurlijk het terrein af, zonder consequenties."

Hebben de bewoners een dokter en tandarts tot hun beschikking?
"Als ze daarvoor betalen wel. De ziekekostenverzekering geldt niet in Utopia."

Mogen de bewoners geweld gebruiken?
"Tja, wat is geweld. Een duw of zo, dat moet kunnen. Maar zodra er geweld wordt gebruikt of dreigt te worden gebruikt dat bedreigend is voor iemands gezondheid dan grijpen we in. De bewaking kan overal op het terrein binnen 40 seconden optreden."

Tot slot vertelt De Mol nog dat ze een aantal dagen hebben proefgedraaid op het terrein, met kandidaten die het net niet waren geworden. Hij noemt het 'onvoorstelbaar hoe creatief en innovatief mensen zijn'. "Deze drie dagen hebben dan ook geleid tot het bijstellen van omstandigheden. Het kon wel zwaarder."

De deelnemers
John de Mol beweerde tijdens de persbijeenkomst dat aanstaand weekend een definitieve keus wordt gemaakt uit de resterende 40 kandidaten. Echter, in de persmap zat al een bijlage met daarin 'korte biografieën van de bewoners'. Precies 15. We gaan er dus maar even van uit dat er iets mis is gegaan in de communicatie bij Talpa/SBS en dat dit 'de' bewoners zijn. Maar het kan natuurlijk fake zijn.
Er zaten overigens geen foto's bij. Hier alvast de voornamen, leeftijden en beroepen van de personen op de lijst in de persmap:

Aike (34), management consultant
Andrea (52), massage-therapeute
Billy (31), levenskunstenaar
Charlotte (21), serveerster
Emil (28) Pro wrestler
Giorgio (20), HBO-student
Hakim (34), oliebollenbakker
Harold (38), beveiliger
Linda (23), paraveterinair
Paul (53), aannemer
Peter (35), voormalige café-eigenaar
Renica (39), thuisverpleegkundige
Rienk (29), zwerver
Ruud (24), telefoonverkoper
Vanessa (37), huisvrouw

In deze lijst ontbreken de in eerdere persberichtenaangekondigde F16-piloten, self made-miljonairs en tandartsen een beetje. De indruk die door Talpa werd gewekt dat ook mensen met een zeer geslaagde maatschappelijke carrière in het Utopia-bootje zouden stappen, wordt nu dus wel een beetje tenietgedaan.