Drie filmtips voor de maand december

Kerstmis is in aantocht en traditiegetrouw wil dat zeggen dat er een blik met kerst- en familiefilms opengetrokken wordt. Dit jaar vormt daarop geen uitzondering. Gelukkig zijn er een paar film die wel degelijk de moeite waard zijn, hoewel maar moeilijk gezegd kan worden dat alle filmtips van deze maand behoren tot de categorie familiefilm.

Met Saving Mr. Banks en The Butler is Hollywood de komende filmmaand goed vertegenwoordigd. Tom Hanks overtuigt als Walt Disney in de eerstgenoemde film en Forest Whitaker maakt als Witte Huis butler kans op zijn tweede Oscar. Andere opvallende films in december zijn het niet bepaald verrassend klinkende Last Vegas, waarin oudgedienden Morgan Freeman, Michael Douglas en Robert De Niro de casino’s van Las Vegas onveilig maken. Ook is er het veelvuldig uitgestelde 47 Ronin met Keanu Reeves en Bro’s behore Ho’s, waarmee landgenoten Flip van der Kuil en Steffen Haars na het succes van New Kids opnieuw willen scoren.


Filmtip 1: Inside Llewyn Davis

Releasedatum: 5 december 2013
Genre: Drama/Muziek
Regisseur: Ethan & Joel Coen
Acteurs: Oscar Isaac, Carey Mulligan en John Goodman
IMDb

Plot
We volgen een week uit het leven van Llewyn Davis (Oscar Isaac), een wat ongelukkige singer-songwriter die woonachtig is in de New Yorkse hippiewijk Greenwich Village in de jaren 60. Ondanks de belemmeringen op zijn pad, probeert Davis door te breken in de muziekwereld.

Verwachtingspatroon
De gebroeders Coen staan voor kwaliteit en originaliteit. Afgezien van enkele kleine missers (Intolerable Cruelty en The Ladykillers) weten zij het filmpubliek constant te verrassen met bijzondere, genreoverstijgende projecten. Films als No Country for Old Men, Burn after Reading en The Big Lebowski kunnen maar moeilijk in hokjes geplaatst worden en daarbij weten zij de grote sterren te strikken voor achteraf gezien iconische rollen.

Een drietal jaar na True Grit zijn de broers terug met Inside Llewyn Davis, een film die gezien kan worden als een ode aan de folkmuziek. Het is dan ook geen toeval dat de muziek Bob Dylan een prominente rol vervult in de trailer. De film wordt gedragen door de relatief onbekende Oscar Isaac, die met zijn wat onverschillige gelaatsuitdrukking volledig op zijn plaats is in een film van de Coens. Andere rollen in Inside Llewyn Davis, een film die dit jaar de Juryprijs won in Cannes, zijn er voor bekende namen als Carey Mulligan, Justin Timberlake en de altijd opvallende John Goodman.

 


Filmtip 2: The Hobbit: The Desolation of Smaug

Releasedatum: 11 december 2013
Genre: Fantasy/Avontuur
Regisseur: Peter Jackson
Acteurs: Martin Freeman, Ian McKellen en Benedict Cumberbatch
IMDb

In dit tweede deel van de filmreeks waarin het boek The Hobbit centraal staat, vervolgen Bilbo Balings (Martin Freeman) en de Dwergen hun toch door Midden-Aarde. In The Desolation of Smaug moet Bilbo zich houden aan zijn afspraak en dient hij het fort van Smaug te betreden in de Eenzame Berg. Gaat het hem lukken om deze levensgevaarlijke missie te voltooien en zo de schat van Smaug over te dragen aan Thorin (Richard Armitage) en de andere Dwergen?

Verwachtingspatroon
Waar The Lord of the Rings-trilogie overladen werd met lof en prijzen, was dat niet het geval voor het eerste deel uit deze nieuwe trilogie van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson. Het is afwachten of Jackson zich iets heeft aangetrokken van de kritiek, maar dat Jackson wat fans verloren heeft is wel duidelijk. Veelvuldig werd het eerste deel vergeleken met een veredeld computerspel, waarbij de kinderlijke ondertoon maar moeilijk samenging met de serieuze onderdelen van het verhaal.

In dit tweede deel wordt de cast versterkt met bekende namen als Stephen Fry (V for Vendetta), Evangeline Lilly (Lost) en de veelgevraagde Benedict Cumberbatch (Sherlock), die met het inspreken van de stem van Smaug een wereldklus heeft weten te bemachtigen. En ook al is de verfilming van The Hobbit niet helemaal de film waar menigeen op gehoopt had, het blijft een fantastisch verhaal om bij weg te dromen. En daarbij is het zien van Smaug in 3D IMAX iets om zeker naar uit te kijken.

 


Filmtip 3: Nymphomaniac

Releasedatum: 26 december 2013
Genre: Drama
Regisseur: Lars von Trier
Acteurs: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård en Willem Dafoe
IMDb

Plot
De oude, charmante Seligman (Stellan Skarsgård) vindt de zelfverklaarde nymfomane Joe (Charlotte Gainsbourg) in een steegje. Zij blijkt in elkaar geslagen te zijn. Seligman neemt haar mee naar huis om haar te verzorgen, waarop Joe uitgebreid haar buitengewone levensverhaal vol erotische uitspattingen met hem deelt.

Verwachtingspatroon
Dat de Deense regisseur Lars von Trier op zijn zachtst gezegd een markante man is, was al duidelijk na het zien van bijvoorbeeld Dancer in the Dark uit 2000 en Dogville uit 2003. Maar met Nymphomaniac spant hij waarschijnlijk de kroon. Na Antichrist uit 2009 en Melancholia uit 2011, vormt deze film de afsluiting van de zogenaamde Depressie-trilogie. Hoewel de expliciete inhoud vele krantkoppen zal beheersen, is het te hopen dat men ook aandacht zal besteden aan het filmische vakmanschap van Von Trier.

De beelden die getoond worden in de trailer, mits deze nog niet verwijderd zijn, tonen enkele prachtige shots en een hoop acteertalent. Sowieso heeft Von Trier nooit moeite gehad om de beste mensen uit Hollywood aan zich te binden. De film, met een speelduur van 240 minuten, zal waarschijnlijk in 2 delen worden uitgebracht in Nederland. Afgaande op de trailer en de eerste reacties, ligt het voor de hand dat er zowel een gecensureerde als een ongecensureerde versie in omloop zal worden gebracht.