FOK! mee met... politie volontairs

Iedereen kent de politie als een beroepsorganisatie die overal in Nederland actief is: beroepskrachten die op alle momenten van de dag en in het hele jaar waken over onze veiligheid. Maar weinigen weten dat er tussen de gelederen ook vrijwilligers rondlopen. Van de dame achter de balie bij het bureau, verkeersregelaars, buurtonderzoekers, surveillanten tot hoofdagenten en meer. Binnen de eenheid Den Haag lopen ruim 500 vrijwilligers rond en FOK! liep een dienst met vrijwilligers mee in Delft. Peter schreef het verslag en Michella Kuijkhoven maakte de foto's.

Op deze zaterdag lopen twee koppels Volontairs in het centrum van Delft. Hun taak is een preventieve: waarschuw het winkelend publiek voor zakkenrollers en schrik deze lieden af met je aanwezigheid in het centrum. We starten rond elf uur op het bureau. Hier legt de leidinggevende van het bureau uit waar vandaag op gelet dient te worden en wat er de afgelopen weken is opgevallen.

Zijn er aangiften geweest over zakkenrollerij in de buurt van het station? Dan lopen de vrijwilligers daar extra langs. Is er een speciale markt in een deel van het centrum? Ook dat krijgt extra aandacht. Vervolgens melden de vrijwilligers hun portofoons in het net en controleren bij 'de tuit' of ze goed in de systemen staan. Het is wel een veilig idee dat de collega's weten dat ze op straat lopen, mochten ze ondersteuning nodig hebben.

© FOK.nl / Politie Volontairs

De groep pakt een fiets en gaat op weg naar het station, een mooi moment om te vragen naar hun eigen verhaal. Cor is sinds 2010 als vrijwilliger actief bij de politie en als we vragen waarom hij hier voor kiest antwoord hij 'Ik wil wat doen voor de maatschappij in plaats van klagen hoe slecht het allemaal is.' Volontair Agnes (sinds 2011 Volontair) valt hem bij: 'Het is een heel klein kiezelsteentje maar op de bank blijven zitten en mopperen dat het anders moet helpt zeker niets.' Alfons is ook in 2011 gestart bij de politie en zijn drijfveer is 'het contact met alle lagen van de bevolking.'

Maar er zijn ook praktische redenen om te kiezen voor vrijwilligerswerk bij de politie, zo zegt Tjacco, sinds 2011 Volontair: 'Ik wilde graag als vrijwilliger werken en bij de politie kan dit ook 's avonds en in het weekend dus valt het te combineren met het 'gewone' werk. Daarnaast trok mij dat je met veel verschillende mensen contact krijgt en buiten bent.'

Ondertussen komen we aan bij station Delft en stallen we de fietsen om het perron op te gaan. Bij de kaartautomaten hebben zakkenrollers mooi zicht op de plaats waar mensen hun portemonnee wegstoppen en tijdens het drukke in- en uitstappen kan een dief snel wegvluchten. Vandaar dat zulke plaatsen extra aandacht krijgen van de koppels.

© FOK.nl / Politie Volontairs
'Op het station is bij de kaartautomaten de kans op zakkenrollerij het grootst.'

We vragen ze naar hun belevenissen tijdens hun werk, want hebben ze wel eens spannende dingen meegemaakt? Tjacco weet nog dat hij een familie tegen kwam die op straat hun ongelijk aan het beslechten was, waarna hij beroepscollega's ter plaatse vroeg om het tot een goed einde te brengen. Cor: 'Spannende dingen? soms in 1 middag meer dan iemand anders in een heel jaar. en dat zijn dan geen echt spannende dingen, maar je helpt mensen er wel echt mee.' De Volontairs mengen zich niet in gevaarlijke situaties en zijn uitgerust om de beroepscollega's in te schakelen als dat nodig is.

Na een rondje over het station pakken we de fiets en rijden naar het centrum. Delft heeft op zaterdag een warenmarkt, vaak is er een antiekmarkt en natuurlijk stikt het er van de toeristen. Het publiek is bezig met de koopwaar en de mooie binnenstad, terwijl zakkenrollers hun ogen richten op de hand- en rugtassen van deze bezoekers. Met een goed getraind oog, zoals dat van de Volontairs, weten waar ze op moeten letten en houden ze verdachte types opvallend in het oog.

Als dan blijkt dat de afgelopen periode het aantal aangiften van zakkenrollerij flink is gedaald in Delft, dan blijkt dat het inzetten van de Volontairs een wezenlijk effect heeft om criminelen af te schrikken.

In het centrum van Delft splitsen de twee koppels zich op, wij volgen Cor en zijn partner richting de warenmarkt. Al snel zien ze een mevrouw die druk in gesprek is met een marktkoopman en haar boodschappenwagentje een stuk van haar af en uit haar zicht heeft geparkeerd. Erg aanlokkelijk voor een gauwdief, dus blijven we even kijken om de boel in de gaten te houden. Mevrouw heeft het helemaal niet door dat er twee kerels in een politieuniform haar in de gaten houden en schrikt toch wel als ze even later wordt aangesproken.

© FOK.nl / Politie Volontairs
Die boodschappenkar staat wel erg aantrekkelijk opgesteld...

Even later komt een mevrouw vragen waar de geldautomaten in de buurt te vinden zijn. Ze hebben nog net geen VVV-logo op hun schouders want zulke vragen worden erg vaak gesteld.

We lopen het andere koppel tegen het lijf en haken daar aan. Tjacco en Agnes lopen even een rondje langs de geldautomaten. Mensen die iets te lang rond hangen in de buurt zonder zelf geld te pinnen, verdienen wat extra aandacht, en krijgen die ook van de twee.

© FOK.nl / Politie Volontairs
Aan de geldautomaten wordt extra aandacht geschonken.

Als we verder lopen vraag ik ze of vrijwilligerswerk bij de politie goed te combineren is met hun dagelijks werk. Agnes vindt het goed te combineren: 'Ik ben zo'n vijf tot acht uur per week met de politie bezig, tot nu toe is dat heel goed te doen'. Ook Tjacco kan het prima combineren met werk en zijn gezin, hij loopt gemiddeld vier uur per week op straat in het uniform van de Volontairs.

Als het viertal even bij elkaar is vraag ik wat ik zou moeten doen als ik interesse heb om zelf als Volontair aan de slag te gaan bij de politie. Tjacco heeft goede raad: 'Praat eens met mensen die het al een tijdje doen, of bezoek een voorlichtingsbijeenkomst.' 'Maar bij twijfel kun je ook kijken naar andere functies die vrijwilligers vervullen bij de politie, er is heel veel mogelijk, gewoon informeren bij het korps!', zegt Agnes.

Alfons heeft zijn leuke ervaringen als vrijwilliger bij de politie, zoals het helpen bij de kroning in Amsterdam en de deelnamen aan de Airbornmars al gebruikt om anderen te enthousiastmeren: 'Ik heb al een kennis overgehaald  de stap te wagen en hij zit nu bij de buurtonderzoekers in Zoetermeer!'

© FOK.nl / Politie Volontairs

Tot slot vraag ik ze nog naar leuke ervaringen. Cor noemt de sterke daling van het aantal zakkenrollers op de Haagse Markt sinds daar Volontairs rondlopen, terwijl Agnes goede herinneringen heeft aan het helpen bij de dodenherdenking op de Waalsdorper vlakte: 'Zoveel mensen, die stilte om 20.00 uur, in de houding staan en op het aller laatst als alle burgers vertrokken zijn met de collega’s, beroeps en marechaussee de groet brengen bij het monument... Kippenvel!' Tjacco besluit: 'Daarnaast krijg je ook veel positieve geluiden te horen op straat, het blijkt dat de mensen het blauw op straat zeer waarderen.'

Wij van FOK! vonden het leuk om eens een dienst mee te lopen met deze Volontairs. Het geeft ons een kleine blik in de wereld van de vrijwilligers binnen de politie. Als het aan hun enthousiasme had gelegen hadden we nog pagina's vol kunnen schrijven met anekdotes, maar wie meer wil weten over vrijwilligerswerk in een blauw uniform kan zich uitleven op een speciale site van de politie. Die is in 2013 begonnen met een nieuwe campagne om meer vrijwilligers te werven. In totaal wil men 5000 vrijwilligers binnen de politie een plek geven. Helaas zijn er op dit moment niet veel vrije vacatures omdat er een conflict met de bonden van het betaalde personeel is over de inzet van vrijwilligers.

© FOK.nl / Politie Volontairs

Maar dat het werk leuk is blijkt ook uit het onderstaande filmpje over een andere groep vrijwilligers bij de politie, de surveillanten: