Vier filmtips voor de maand november

Als er een film moet gaan scoren de komende maand, dan is het wel The Hunger Games: Catching Fire. Met een gerichte marketingcampagne zou dit nieuwe deel binnen The Hunger Games-serie ook succesvol moeten kunnen zijn buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Het budget is flink opgeschroefd en actrice Jennifer Lawrence is inmiddels uitgegroeid tot een wereldster. Tot zover het promoten van een film die dat eigenlijk niet nodig heeft.

Filmmaand november heeft dan ook meer te bieden, zoals twijfelachtige remakes van films met een buitengewone status. Neem een Carrie, waarbij het bloederige origineel van Brian De Palma uit 1976 nog steeds staat als een huis. Hetzelfde geldt in feite voor Oldboy, waarbij regisseur Spike Lee (25th Hour) het Amerikaanse filmpubliek, dat doorgeens geen zin heeft in het lezen van ondertitels, een dienst bewijst met zijn versie van het 10-jarige origineel uit Zuid-Korea. Andere opvallende titels deze maand zijn The Fifth Estate over het leven Julian Assange, het schokkende Omar van Hany Abu-Assad (Paradise Now) en een 3D-film van de geweldige Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet (Amélie) getiteld L’Extravagant Voyage du Jeune et Prodigieux T.S. Spivat. Voor wie dit niet aanspreekt, is er nog altijd een nieuwe actiefilm met de onvermoeibare Jason Statham (Crank), die in Homefront als voormalig agent met zijn familie terechtkomt in een door geweld overspoelde plaats.


Filmtip 1: La Grande Bellezza/The Great Beauty

Releasedatum: 7 november 2013
Genre: Komedie/Drama
Regisseur: Paolo Sorrentino
Acteurs: Toni Servillo, Serena Grandi en Carlo Verdone
IMDb

Plot
Jep Gambardella (Toni Servillo), een intellectueel, verleider en succesvol journalist, besluit na zijn 65ste verjaardag een ontdekkingstocht te starten naar schoonheid en een vorm van betekenis in het leven. Met als achtergrond het mysterieuze en adembenemende Rome, denkt Gambardella met enige verbittering terug aan zijn verloren jeugd.

Verwachtingspatroon
Het nieuwste project van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino (Le Conseguenze dell’ Amore, This Must Be the Place) kan gezien worden als een ultieme ode aan de klassieker La Dolce Vita van Federico Fellini. Gezien de trailer is Rome nog nooit zo schitterend en levendig in beeld gebracht als Sorrentino met zijn vaste cameraman Luca Bigazzi klaarspeelt in het toepasselijk getitelde La Grande Bellezza (The Great Beauty). De filosofische wijze waarop het personage van Toni Servillo terugkijkt op zijn leven zal niet iedereen kunnen aanspreken, mede daarom is het nog even afwachten of de film inhoudelijk net zo kan boeien als in visueel opzicht.

 

Filmtip 2: The Counselor

Releasedatum: 14 november 2013
Genre: Thriller
Regisseur: Ridley Scott
Acteurs: Michael Fassbender, Brad Pitt en Cameron Diaz
IMDb

Plot
Een gerespecteerde advocaat (Michael Fassbender) denkt dat hij slim genoeg is om actief te zijn in de drugswereld zonder daarbij in de problemen te raken. Al snel belandt hij in een hopeloze situatie, waarna hij alle zeilen moet bijzetten om te overleven.

Verwachtingspatroon
In deze special geldt The Counselor als het buitenbeentje. Waar de andere filmtips geprezen worden en de kritiek beperkt blijft, is deze nieuwste film van de zeer ervaren regisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner) flink bekritiseerd. Toch zijn er voldoende aanwijzingen om The Counselor te beschouwen als de meest interessante mislukking van deze maand. Zo is er regisseur Scott, die ondanks een flink aantal recente missers nog altijd in staat moet worden geacht om een beklijvende film te kunnen maken.

Waar Scott films maakt, zijn er altijd grote sterren die met hem willen samenwerken. Zo ook bij The Counselor, waar het indrukwekkende rijtje onder andere bestaat uit Brad Pitt, Cameron Diaz en het Oscarwinnende koppel Javier Bardem en Penélope Cruz. Maar wat deze film op voorhand tot een mogelijke topper maakte, is het van de veelgeprezen auteur Cormac McCarthy (No Country for Old Men, The Road) afkomstige script. Helaas blijkt de film juist in narratief opzicht te verwarrend. Niettemin lijkt The Counselor wel een film die in de loop der jaren kan uitgroeien tot een cultklassieker.