Zeven filmtips voor de maand augustus

Met name in de eerste maanden van het jaar, wanneer de Oscarfilms en succesvolle filmhuisfilms eindelijk bij ons in première gaan, is het moeilijk om het aantal filmtips te beperken tot 5. Exact het tegenovergestelde was een maand geleden het geval, toen het filmaanbod zeer pover was. Gelukkig is het de komende weken totaal anders en zijn er een groot aantal veelbelovende titels te zien in de veelal verkoelde Nederlandse filmzalen. Daarbij is het aanbod zeer divers en zullen er ongetwijfeld een aantal van deze titels hoog eindigen in de traditionele eindejaarslijstjes die filmliefhebbers doorgaans graag maken.

Sowieso is filmmaand augustus volgepakt met grote titels. Zo zijn er de nieuwe films van Michael Winterbottom (The Look of Love), Woody Allen (Blue Jasmine) en de zeer getalenteerde Sofia Coppola met The Bling Ring. Verder zijn er de voorspelbare actiefilms en logische vervolgfilms waarvan filmstudio’s hopen dat ze zo snel mogelijk een groot publiek naar de bioscoop lokken. Voorbeelden hiervan zijn Kick-Ass 2 met Jim Carrey, Pain & Gain waarin Yolanthe een paar seconden in beeld is, de in de Verenigde Staten geflopte western The Lone Ranger met Johnny Depp en de fantasiefilms Mortal Instruments: The City of Bones en Percy Jackson: Sea of Monsters.


Filmtip 1: Behind the Candelabra

Releasedatum: 8 augustus 2013
Genre: Drama
Regisseur: Steven Soderbergh
Acteurs: Matt Damon, Michael Douglas en Debbie Reynolds
IMDb

Plot
Liberace (Michael Douglas) is een eigenzinnige entertainer en pianist die een relatie krijgt met de 22-jarige Scott Thorson. Wanneer hij wordt ontslagen door Liberace, besluit hij een schadeclaim in te dienen van maar liefst 113 miljoen dollar.

Verwachtingspatroon
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het moment aangebroken dat de laatste film van Steven Soderbergh (Traffic, Magic Mike) in de bioscoop verschijnt. Het was lang onzeker of Soderbergh zijn laatste film zou kunnen maken, omdat alle filmstudio’s hem de deur wezen toen hij het project voorstelde. Zij concludeerden dat de film te gay was, wat nogal vreemd is als je bedenkt dat de inmiddels acht jaar oude film Brokeback Mountain toentertijd uitgroeide tot een publiekslieveling.

Uiteindelijk was daar HBO, het machtige televisienetwerk produceerde de film en liet het in première gaan op het eigen kanaal. De reacties waren overwegend positief en ook tijdens het Filmfestival van Cannes oogstte de film, en met name hoofdrolspeler Michael Douglas als de extravagante Liberace, veel sympathie. In dit liefdesdrama is er daarnaast een belangrijke rol weggelegd voor de overal opduikende Matt Damon, die met zijn vertolking van Scott Thorson de man speelt die met zijn autobiografische roman de basis heeft gelegd voor deze hopelijk gedenkwaardige zwanenzang van regisseur Steven Soderbergh.