Doctor Who: an introduction to time and space

Hoe spring je in hemelsnaam in een serie die al vijftig jaar loopt? Waar begin je? Wat is een goed instappunt?

An Unearthly Child
An Unearthly Child

Het makkelijke antwoord is natuurlijk: aflevering 1. De vierdelige serial An Unearthly Child uit 1963 is te vinden via YouTube en dvd-releases van de BBC en is simpelweg het allereerste wat kijkers van Doctor Who zagen. Je maakt er kennis met de First Doctor (gespeeld door wijlen William Hartnell) en zijn companions, en beleeft het eerste avontuur in de TARDIS. Het is echter een trage vertelling in een lelijk zwart-wit formaat en niet bijster interessant om mee te beginnen. De ervaring leert dat de interesse in "hoe het allemaal begon" het beste kan ontstaan door eerst naar de huidige serie te kijken.

Daarom is het op één na makkelijkste antwoord: aflevering 1. Maar dan wel aflevering 1 van de nieuwe serie. Uitgezonden in 2005 en met de titel Rose introduceert deze aflevering de Ninth Doctor (Christopher Eccleston) aan de wereld en zijn nieuwe companion Rose (Billie Piper). Het is een simpel verhaal over plastic poppen die tot leven komen, uitleg over de TARDIS en de Doctor en werd opgevolgd door The End of the World, het eerste 'new series' avontuur in de ruimte. Samen een goede introductie in het idee van de serie.

Doctor Who: Ninth Doctor
Ninth Doctor

Maar dat is zeven seizoenen geleden. Als je graag dit jaar de serie wil volgen, moet je dan per sé bij 'Doctor Who 1' uit 2005 beginnen?

Nee, helemaal niet. De serie is makkelijk genoeg om zomaar te gaan kijken. Maar als je graag inspringt op een specifiek punt, dan is seizoen 5 een prima kickoff. Je hebt daarmee maar 34 afleveringen (tweeënhalf seizoen) nodig om bij de huidige afleveringen te komen.

Seizoen 5 is een goed startpunt omdat dat het moment is waarop veel zaken veranderden: zonder teveel willen spoileren is dat de eerste aflevering van de Eleventh Doctor, die gespeeld door Matt Smith nog steeds de huidige Doctor is. Het is vanaf de eerste aflevering, The Eleventh Hour, ook het begin van een nieuw, fris verhaal zonder teveel gewicht van vorige seizoenen; head writer Steven Moffat begon met ingang van dit seizoen aan zijn nieuwe baan en gebruikte dat om de serie een frisse start te geven. Nog steeds volgt het netjes de vorige dertig seizoenen op, maar een nieuwe kijker, onbekend met de serie, springt er zo in. Je maakt in The Eleventh Hour ook op onnavolgbare wijze kennis met nieuwe companion Amy (Karen Gillan), die tot in recente afleveringen van seizoen 7 met de Doctor mee bleef reizen.

The Eleventh Hour
The Eleventh Hour: de Doctor en Amy

En als je daar nou echt helemaal geen zin in hebt? Dan hou je blijkbaar gewoon niet van goede tv en wil je daar geen moeite voor doen, maar vooruit: begin dan bij The Snowmen. Dat is de Christmas Special van 2012 en op moment van schrijven de meest recente aflevering. Het is een losstaand verhaal waarin je alvast kennismaakt met Clara, de companion die vanaf zaterdag 30 maart de vaste medereiziger van de Doctor zal zijn. Op een paar kleine hints naar vorige afleveringen na kun je deze prima volgen, en het is ook nog eens een topaflevering.

Dus: echte diehards beginnen met William Hartnell uit 1963. Serieliefhebbers in het algemeen doen er goed aan hun Doctor Who-introductie te laten verzorgen door Christopher Eccleston en als je iets minder tijd hebt begin je bij Matt Smith. Maar ook al doe je niets; kijk vanaf nu gewoon elke week naar BBC One. It's about time.

Op pagina 3: een selectie van de beste verhalen van de afgelopen seizoenen.