[Oscars 2013] Onze voorspellingen

Vannacht is het weer zover: de uitreiking van de Academy Awards. Beter bekend als de Oscars, de bekendste en belangrijkste filmprijs van het jaar. Voor de 85e keer worden deze weer uitgereikt en zal er weer een film zich mogen scharen in een rij films met namen als Gladiator, Ben-Hur, Titanic, of het vorig jaar winnende The Artist. Wordt het dit jaar Lincoln, Les Misérables of uiteindelijk toch Argo

Vannacht zal alles bekend worden gemaakt in het Kodak Theatre in Los Angeles. In een show, waar alle Hollywoodbazen bij zijn, worden in 24 categorieën deze beeldjes weer uitgereikt. We vroegen aan de redactie wat hun voorspellingen voor vannacht zijn. Ook zijn we benieuwd wat jullie denken!

Argo

'Argo', ondanks geen regie-nominatie voor Affleck, toch de winnaar van de avond?

Redactielid: vinnypassy

Beste film: Argo. Niet zozeer omdat het mijn persoonlijke favoriet is (dat is Beasts of the Southern Wild), maar omdat het een goede Oscarwinnaar is die het verdient en die in de lijn der verwachtingen ligt. Goedmakertje voor het ontbreken van Affleck bij de nominaties voor Beste Regisseur, wat toch een kleine schande is.

Beste Acteur: Dat moet Daniel Day-Lewis worden. En dat mag best, al zou het een fantastische verrassing zijn als Joaquin Phoenix er met dit beeldje vandoor gaat. De Oscars zijn de laatste jaren echter vrij gemakkelijk te voorspellen geweest, ik zie daar dit jaar niet veel in veranderen.

Beste Actrice: Ook hier gaat een voor de hand liggende winnares volgen: Jessica Chastain. Waar Lewis tot het keurkorps van het mannelijk acteursfront behoort, zit Chastain duidelijk bij de vrouwelijke equivalent daarvan. Vrijwel alles wat ze aanraakt verandert in goud, het beeldje voor Beste Actrice gaat dat bevestigen. Al mag Emmanuelle Riva hier ook winnen, want wát een fantastische rol zette zij neer in Amour.

Verrassing van de avond: Het enige wat kan verrassen is een blote borst tijdens de uitreiking, maar dat zie ik niet gebeuren. Net zo min als verrassende winnaars, al blijf ik hopen dat Amour en Beasts of the Southern Wild de 'gevestigde' orde toch ergens de baas kunnen zijn.

Teleurstelling van de avond: Geen prijzen voor Moonrise Kingdom. Eigenlijk past Wes Anderson ook niet bij de Oscars, maar die ene nominatie die de film van deze geweldige cineast kreeg zal wellicht niet eens verzilverd worden, terwijl dat zeker verdiend zou zijn. Het zou ook een enorme teleurstelling zijn als het acteergeweld uit The Master uit niet beloond zou worden.

Django screen

Hoewel een geweldige film, zal 'Django Unchained' niet veel mee naar huis nemen

Redactielid: dekatophetspek

Beste film: Alhoewel ik Django Unchained als een absoluut meesterwerk bekijk (de film straalt de liefde van Tarantino voor het westerngenre uit) ben ik me er wel degelijk van bewust dat deze film het niet gaat redden in deze strijd. De prijs van de beste film kan volgens mij niet ontgaan aan de film die al 46 prijzen won, 63 keer werd genomineerd voor een award en zeven nominaties voor een Oscar op zak heeft en dat is Ben Afflecks pareltje Argo. IJzersterke soundtrack, heerlijke jaren zeventig sfeer en een cast die nog normaal in beeld mag roken.

Beste Acteur: Lastige keuze aangezien het allemaal acteurs zijn die al een Oscarbeeldje op de schoorsteenmantel hebben staan. Daniel Day-Lewis in zijn rol van Lincoln in de gelijknamige film is voor mij de grootste kanshebber in deze categorie.

Beste Actrice: Ook alweer een bijzondere selectie dit jaar. Namelijk de jongste (Quvenzhané Wallis) en de oudste actrice (Emmanuelle Riva) in de geschiedenis van de Academy Awards kregen dit jaar een nominatie. Ik denk echter dat Jessica Chastain voor Zero Dark Thirty het beeldje mee naar huis mag nemen.

Verrassing van de avond: Dat weet ik pas op maandagochtend.

Teleurstelling van de avond: Het ontbreken van de film Berberian Sound Studio van Peter Strickland, het feit dat ze Ben Affleck niet hebben genomineerd bij de categorie Beste Regie en de beloofde overdosis musicalmeuk.

SLP Screen
Misschien toch een beeldje voor Jennifer Lawrence?

Redactielid: Roberto_BOZ

Beste film: 100% Argo! Ben Affleck heeft geen nominatie voor Beste Regie, maar zijn Argo heeft de laatste maanden wel elke belangrijke filmprijs gewonnen. De Academy zou normaal gesproken eerder voor Lincoln gaan, maar ze moeten wel voor Argo gaan. Stempolitiek buiten beschouwing gelaten is Argo ook gewoon een fantastische film, die je zeker een keer gezien moet hebben!

Beste acteur: Als Daniel-Day Lewis dit beeldje niet voor zijn vertolking van Abraham Lincoln binnenhaalt, is dit mijn laatste special hier. Hoe kan die man niet winnen?

Beste actrice: De verwachting is dat Jessica Chastain voor haar rol als koele agente in Zero Dark Thirty gaat winnen. Er ligt hier echter een kleine kans voor Jennifer Lawrence in Silver Linings Playbook, maar zie daarvoor ook mijn voorspelling voor teleurstelling van de avond. 

Verrassing van de avond: Het lijkt ondertussen een voorspelbare avond te gaan worden. Hoewel ik erg nieuwsgierig ben naar de presentatie door Seth MacFarlane (Ted, bedenker van Family Guy) die toch niet bang is om tegen de gevestigde orde aan te schoppen.

Zekerheidje van de avond: Anne Hathaway voor Best Supporting Actress. Kijk Les Misérables maar. 

Teleurstelling van de avond: Silver Linings Playbook. Met 8(!) nominaties op zak zou het zomaar kunnen dat de film met 0 beeldjes naar huis gaat! In de belangrijke categorieën (film, regie, acteurs) maakt de film geen schijn van kans, met concurrentie van Lincoln en Argo. Ondanks dat de film genomineerd is voor elke acteurscategorie, zullen waarschijnlijk zowel Cooper als Lawrence met lege handen naar huis gaan. Tevens is het waarschijnlijk dat screenplay en editing beide naar Argo gaan.

In Hollywood zal er op dit moment veel gepraat worden, maar zoals ook uit hierboven blijkt zijn de meeste prijzen al vergeven. De belangrijke prijzen zullen verdeeld worden onder Lincoln en Argo, maar er zal dit jaar niet één grote winnaar zijn. Tijdens de show wordt er hier live geblogd door de Fok! filmredactie en morgen zul je hier een volledig overzicht van alle winnaars kunnen vinden.