FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)


Martijn van Veen

Nee, dit was niet de spannendste aflevering van het seizoen. Weinig toffe opdrachten en Moltechnisch gezien zijn we niet veel opgeschoten. Maar misschien worden we verwend. De vorige vier afleveringen waren namelijk fan-tas-tisch en dan mag er ook een keer een iets mindere tussen zitten. Het spel gaat echter gewoon door. Maar wel zonder mijn Mol Tim, het moment waar ik bang voor was, gebeurde eindelijk.

In de eerste opdracht was het puzzeltijd. Enorme blokken met stukken van een plattegrond lagen op de grond. De kandidaten moesten deze zo snel mogelijk oplossen, aangezien ze per seconde 5 euro van de in totaal 3000 euro verloren. Het puzzelen zelf was een enorme chaos, waar niet veel uit op te maken viel. Het vreemde was dat Art wel naar de puzzel keek, maar niet zei of de plattegrond klopte.

Dat bleek ook toen onderweg er flink getwijfeld werd of ze wel goed gingen. Paulien was degene die dat als eerste zei. Uiteindelijk bleken ze toch goed te zitten, vrij verdacht van Paulien dus. Halverwege kwamen ze verschillende dieren tegen en vooral Kees was erg bezig om iedereen op de hoogte te stellen van het feit dat er dieren langs liepen. Net als in de vorige aflevering.

Het verdachtste tijdens de opdracht was dat Paulien heel kort in de portofoon fluisterde. Dat is op zichzelf staand niet heel verdacht, maar wel omdat de aflevering de titel 'fluister en huiver' had. Alleen nog de huiver en dan is het verdacht. Iets wat mij nog opviel, maar waar verder niets meegedaan werd, is dat er een puzzelstuk in het zand langs de weg lag tijdens de opdracht. Maar het shot erna liet toch zien dat er geen stuk verloren was. Erg vreemd.

De tweede opdracht begon simpel. Alle kandidaten om een kampvuur en iedereen kreeg een kaartje. Daarop stond Mol of kandidaat en twee mensen werden aangewezen als de Mol. Als zij niet ontmaskert werden, kregen ze 3 jokers. Werden ze beiden ontmaskert, dan verdienden ze 1500 euro.

Het mooie van dit spel is dat je niet weet of de Mol de Mol speelt of de Mol de kandidaat speelt. Dus iedereen kan verdacht spelen en niet verdacht zijn. Paulien (aangewezen als Mol) ging voor de drie jokers in plaats van de pot, maar dat kun je haar in deze fase van het spel niet kwalijk nemen. Wel zei ze dat ze dit het spannendste spel ooit vond, oftewel ze 'huiverde'. De titel van de aflevering is compleet.

In alweer de laatste opdracht moest er 'goud' worden gezocht. Dat 'goud' (eigenlijk tin) moest worden omgesmolten tot een sleutel, die een kluis kon openen. Tania deed wel heel erg haar best en haalde de meeste stukjes binnen. Zarayda echter was alleen maar bezig met praten en totaal niet fanatiek om 'goudklompjes' binnen te halen. In totaal moesten ze 25 'klompjes' verzamelen en lukte dit niet, dan konden ze bij Art voor 100 euro een stukje kopen. Maar dit hoefde niet.

De Mol weet natuurlijk wat er in de kluis zit, 2500 euro. Hij of zij wil uiteraard niet dat dit gewonnen wordt, dus zal niet meteen schreeuwen om de klompjes te kopen. De enige die tegen was, was Carolien. Verder wilde iedereen (logischerwijs) proberen om de kluis te openen, wat uiteindelijk ook lukte.

Dit was weer een aflevering waarin ik persoonlijk Moltechnisch niet veel opschoot. Ik zat de hele aflevering op Tim te letten, maar dat heeft nu uiteraard geen zin meer. Vorige week noemde ik Kees als potentiële Mol, maar ik vind mijn theorie van de afleveringstitel eigenlijk wel logisch. Mijn gevoel volgend zou ik Kees zeggen, maar mijn intuïtie heeft mij in het programma nog nooit ver gebracht. Paulien wordt het dus.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.