Interview: Sander de Heer (WIDM)

Het dertiende seizoen van het AVRO-programma Wie is de Mol? is al enkele weken bezig en ook op FOK! besteden wij daar veel aandacht aan. Sinds 2005 is het programma gevuld met Bekende Nederlanders en radio-DJ Sander de Heer nam deel aan het allereerste BN'er-seizoen. Nog steeds één van de meest fanatieke spelers uit de historie van Wie is de Mol?. Maar is hij nog steeds zo fanatiek of volgt hij het programma al niet meer? Wij spraken Sander over zijn deelname en het programma in het algemeen.


Sander tijdens de opnames in 2005 (foto: AVRO)

"Uiteraard volg ik het programma nog steeds. Sterker nog, ik ben nog fanatieker dan toen ik zelf mee deed", aldus de dj van Radio 2, die in zijn seizoen 'Mister Mol' werd genoemd door zijn fanatisme. Sander wist alles over elke kandidaat en schreef letterlijk alles op in zijn Mollenboekje. "Met de komst van digitale fora en hints is mijn fanatisme nog erger geworden. Ik zit met een notitieboekje (tegenwoordig een iPad) voor de televisie."

De toenmalige deelnemersgroep, met onder anderen cabaretier Marc-Marie Huijbregts, noemt hij druk en chaotisch. "Het was als een schoolklas naar de Efteling. Ik wist meteen waarom groepsreizen niets voor mij zijn. Maar het was wel totaal anders dan een vakantie. Ik weet niet eens meer waar ik in Australië precies ben geweest, omdat we in het donker naar een klein eiland gingen en daar weer uren in de bus. Ik zou niet precies op de kaart kunnen aanwijzen waar ik geweest ben."

Ondanks dat het hele spel gefilmd wordt, was Sander de camera's al snel vergeten. "De opnames waren erg leuk en je bent echt drie weken in een totaal andere wereld. Ik heb het spel echt gespeeld," vertelt 'Mister Mol', die eigenlijk zelf ook wel de Mol had willen zijn. "Voor vertrek heb je een gesprek met de eindredacteur en ik heb aangegeven dat ik de Mol wel zou kunnen zijn, maar dat ik ook graag het spel zou willen spelen. Maar ik ben blij dat ik niet de Mol was en gewoon lekker het spel kon spelen."


De bewuste aflevering
(video: AVRO)

De radio-dj haalde de finale net niet. "Maar een eventuele volgende keer zou ik het op precies dezelfde manier aanpakken." Sander viel in de zevende aflevering af, tot grote verbazing van zijn medekandidaten. Naast zijn eigen executie (in het spel uiteraard) is ook de allereerste executie hem goed bijgebleven. "Daar heb ik nog jaren onrustig van geslapen. Na twee dagen reizen, met een jetlag op de landingsbaan van een klein vliegveldje in Zuid-Australië, stond de laptop met het rode scherm klaar om iemand naar huis te sturen. We hadden nog niet één opdracht gespeeld." Achteraf bleek er niemand naar huis te gaan.

Het huidige seizoen is wederom een enorm succes op de televisie en verbreekt zijn eigen kijkcijferrecords. Na vier afleveringen vielen Ewout Genemans, Joep van Deudekom en Janine Abbring al af. Volgens Sander heeft hij geen voordeel ten opzichte van de 'gewone kijker', omdat hij heeft meegedaan. "Het is zeker niet makkelijker om de Mol te vinden voor mij. De organisatie weet ook dat iedereen alles uitpluist, dus maakt het ons wel moeilijk. Dat moet ook wel! Je kunt het als kijker gewoon niet weten na vier afleveringen."

"Maar als ik nu zou moeten kiezen tussen de overgebleven kandidaten, dan zou ik voor Tania kiezen. Al zijn Zarayda en Carolien een goede tweede." In zijn eigen jaar bleek KRO-presentatrice Yvon Jaspers de Mol. Marc-Marie Huijbregts had haar al snel door en won de pot van maar liefst € 22.250,-. Lottie Hellingman haalde wel de finale, maar moest uiteindelijk Marc-Marie voor zich laten.

Wie is de Mol? is tot en met 7 maart elke donderdagavond om 20:30 uur te zien op Nederland 1.