FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2


Martijn van Veen

Voor het seizoen begon was dit al de meest besproken aflevering, degene wanneer Janine het spel moet verlaten wegens een noodlottig ongeluk. Tijdens een sprong in het water kwam zij verkeerd terecht en verbrijzelde ze haar ruggenwervel. Zonder al teveel details is het laten zien en gemaakt met vooral veel overleg met Janine zelf, waardoor het respectvol in beeld gebracht werd. Maar dat was niet het enige, ook hoe de episode eindigde maakte veel tongen los.

De aflevering begon bij een gigantisch meer. Tim en Tania stonden beide op een boot op dat meer. Kees, Zarayda en Carolien stonden op uitkijkpunt, net als Daniël, Janine en Paulien. Aan de oevers van het meer stonden bordjes met geldbedragen en de mensen bij de uitkijkpunten moesten de boot naar die bordjes leiden. Tim of Tania moesten vervolgens foto's maken van die bordjes. In totaal 5 foto's mochten ze maken tot het precieze geldbedrag van 2250 euro.

De kandidaten kregen een uur de tijd, maar waren meteen al een kwartier kwijt aan het bespreken over hoe de opdracht aan te pakken. Wat de deelnemers op de uitkijkpunten echter niet wisten, is dat Tim en Tania geblindoekt waren. Eigenlijk was de opdracht met dat feit al vrijwel onmogelijk. Helemaal als je met Tania op een boot zit. Zoals in de aflevering gezegd is zij een control freak en werd ze helemaal gek toen het niet ging zoals zij het wilde.

Het zou trouwens niet gek zijn als de Mol op de boot stond, een sleutelpositie in de opdracht. Later zagen we dat er een tweetal foto's van de omgeving zijn gemaakt. Ook Tim was (wederom) goed bezig door de boot rondjes te laten draaien. Handig voor de Mol Tim was ook dat de boot voor een groot gedeelte van de opdracht onzichtbaar was voor Kees, Zarayda en Carolien, aangezien de boot achter een berg lag. Onmogelijke opdracht, helemaal met de Mol op de boot, dus ook 0 euro in de pot.

De tweede opdracht vervolgens. De beruchte opdracht, van tevoren al veelbesproken. De groep werd gesplitst en de ene helft stond bovenaan een klif en de andere helft stond beneden. De springer op de klif kon springen in drie vakken in het water: 500 euro, 250 euro en 2 jokers. De kandidaat beneden mocht de vakken indelen. Vrijwel iedereen ging voor jokers, behalve Daniël, Paulien en Tim. Zij kozen voor elk 500 euro.

En bij de allerlaatste springer, Janine, ging het mis. Ze kwam verkeerd terecht op het water met alle gevolgen van dien. Op een respectvolle manier wordt het ongeluk in beeld gebracht. En zoals Janine wilde, ging het spel gewoon door. Maar dan zonder Janine.

Bij opdracht drie gingen de kandidaten op safari. Ze kregen drie enveloppen mee met dieren erop en als ze één van die dieren zagen, dan mochten ze deze openen. Hierin zat dan een vraag over een andere kandidaat. Ook hierbij vrij weinig verdachte dingen, behalve dat Tim vaak probeerde zijn mede-safarigenoten probeerde af te leiden en Tania haar mond niet kon houden. Aan het eind van de opdracht had Art twee kokers voor de deelnemers.

Deze kokers kennen we nog uit seizoen vier, waarbij de kandidaten ook kokers kregen met dezelfde opdracht: niet openmaken. Dit keer waarschijnlijk om dezelfde reden: er zit een foto in die nog ontwikkeld moet worden in een donkere kamer. Tania had als idee om er één open te maken en Tim wilde dat meteen doen, waarna Tania daar meteen een stokje voor stak. Het was een zware aflevering voor het kibbelende koppel Tania en Tim.

Dan de executie. Maar die verliep iets anders dan normaal. Na elk groen scherm moest de kandidaat een stuk verder lopen, zodat deze de overige schermen niet zag. Het kibbelende koppel bleef als laatste over. Tania kreeg vervolgens een groen scherm, waardoor Tim het spel moest verlaten.

WACHT! Nee. Nee. Nee. Dat is het niet. Zo makkelijk is het niet. Ten eerste kregen we geen rood scherm te zien, dus wie zegt dat hij eruit moest. Ten tweede was er geen filmpje over de hoogtepunten van Tim (want die waren er zeker wel). Ten derde is er natuurlijk een reden dat de rest de schermen niet mocht zien, dit was van tevoren opgezet natuurlijk. Iedereen denkt dat Tim eruit is en volgende week keert hij weer terug. Een Gijs Stavermannetje. Nog niet overtuigd? Kijk dan maar eens goed naar de vooruitblik, daar schijnt Tim zijn achterwerk gespot te zijn.

En dan kan de productie nog zo fanatiek Tim onzichtbaar maken op de website als een afvaller of een afvallersdagboek van hem publiceren, daar trap ik mooi niet in. Tim is nog steeds de Mol. Ondanks dat het eigenlijk te obvious is. "Ja maar, de Mol gaat nooit naar huis!" Heb jij hem naar huis zien gaan?

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.