FOK!filmblik: 66 jaar David Bowie

Bij het horen van de naam David Robert Haywood Jones zal bij velen geen bellen gaan rinkelen. De creatieve duizendpoot, die bij velen bekend is onder de naam David Bowie, viert vandaag zijn 66e verjaardag. Een mooie aanleiding om eens een duik te nemen in de filmgeschiedenis van deze muzikale Brit.

David Robert Haywood Jones wordt op 8 januari 1947 geboren in Brixton. Bowie groeide op in Bromley, een wijk in het zuidoosten van Londen. Vanaf het begin van de jaren zestig speelde Bowie in obscure bandjes als The Lower Third. Bowie's grote doorbraak komt als zijn liedje 'Space Oddity' te horen is bij de allereerste maanlanding, die wereldwijd wordt uitgezonden. Het zou de aanvang zijn van een groots muzikaal avontuur waarbij de zanger zich als een melomane kameleon door het muzikale landschap begaf. Zoals wel vaker het geval was speelde ook de muzikant David Bowie wel eens rollen in speelfilms.

In 1967 maakt Bowie zijn filmdebuut in de korte film The Image. Na een cameorol in de obscure film The Soldiers (1969) is de zanger voor het eerst in veel bioscopen te zien in Nicolas Roegs sciencefiction klassieker The Man Who Fell to Earth (1976). Een tweetal jaren later is hij te zien in David Hemmings' oorlogsdrama Just a Gigolo, waarin we Bowie een vak zien uitoefenen waarvan vele FOK!kers alleen maar kunnen dromen: Het seksueel bevredigen van rijke eenzame vrouwen die daar ook nog eens diep voor in de buidel tasten. Je kan begrijpen dat die film nogal wat ophef veroorzaakte in de toch best nog wel preutse zeventiger jaren.

In 1981 maken veel jongeren kennis met Bowie via het naargeestige Christiane F. (Wir Kinder vom Bahnhof Zoo). In de film draait het om de lotgevallen van een stel Berlijnse junks. Het hoogtepunt in de film is een optreden van Bowie waarbij hij het nummer 'Station To Station' vertolkt. Een indrukwekkende film die alle ellende van harddrugsgebruik onomwonden in beeld brengt. In de tachtiger jaren is de zanger in zeer uiteenlopende films te zien. Van films die zich afspelen in Japanse gevangenenkampen (Merry Christmas, Mr. Lawrence), heerlijke, absurde humor van Monty Python (Yellowbeard), de prachtige fantasyfilm Labyrinth tot het controversiële The Last Temptation of Christ van Martin Scorsese.

Vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw ging Bowie zich meer richten op documentaires. Zo zien we hem onder meer in documentaires over John Lennon, Lou Reed en Andy Warhol. Ook is de zanger te zien in de Twin Peaks-film Fire Walk With Me waarin hij een FBI-agent speelt. Na 2000 is Bowie nog maar een enkele keer in een film te zien of te horen. De laatste keer dat de zanger een rol van betekenis speelde was in de film The Prestige waarin hij het natuurkundig genie Nikola Tesla speelde.