Game of the Year #7: Halo 4

Het laatste kwartaal van een jaar is meestal een periode waarin de meeste kanshebbers op de GOTY-award op de markt verschijnen. November was de maand dat de door Microsoft opgezette studio 343 liet zien dat het stokje van Bungie op een waardige manier overgenomen kon worden. Halo 4 verschijnt in menig Xbox 360 en draait bij velen nog altijd overuren.

Het is een gevaarlijke kwestie wanneer 'een kindje' van een studio wordt overgedragen aan een nieuwe ontwikkelaar. Bungie heeft de afgelopen jaren weinig anders gedaan dan Halo gegeten, gedronken en geademd en stond dan ook klaar voor 343 Studios om Halo op een waardige manier uit te zwaaien. Na een opwarmronde in de vorm van de Halo: Combat Evolved-remake was 343 Studios klaar om de Master Chief uit zijn slaap te halen.

Dit is precies waar Halo 4 begint. Master Chief wordt wakker in een ruimteschip waar wat ongenodigde activiteit plaatsvindt. Al snel blijkt er meer aan de hand te zijn dan een handjevol vervelende covenant die we maar al te goed kennen van voorgaande delen. De Prometheans maken een mysterieuze entree en maken Master Chief tot aan het einde van de game het leven zuur.

343 Studios maakte een dappere keuze om de geliefde Firefight-modus achter te laten in deze game. In plaats daarvan kregen gamers Spartan Ops. Een serie van hoofdstukken met verscheidene missies die elke week een flinke update krijgt (met een korte winterstop waarin we momenteel verkeren). De modus vult het gemis van Firefight goed op en biedt een frisse wind in de online multiplayer van Halo 4.

De online multiplayer in Halo 4 heeft wederom sprongen gemaakt ten opzichte van Halo: Reach. Zonder de oorspronkelijke formule aan te tasten, weet 343 Studios een vertrouwde maar vernieuwde ervaring te bieden. We kunnen nog altijd naar hartelust hersenen inslaan met een gigantische hamer, een Warthog slopen met een welgemikte granaat of vanuit de lucht een perfecte headshot met je sniper maken. De intense slagvelden vinden plaats op prima uitgebalanceerde levels. 343 bewijst een waardig totaalpakket neer te zetten met Halo 4. Bungie kan trots zijn, als een vader die zijn dochter het laatste zetje geeft voordat ze voor het eerst zonder zijwieltjes fietst.