FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?


Dit jaar reist voor de dertiende keer een groep Nederlanders (voor de negende keer BN'ers) af naar het buitenland om geld te verdienen voor de pot. Door opdrachten succesvol te volbrengen verdienen zij geld. Er is echter één persoon die een andere taak heeft, De Mol. Hij of zij moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt en hij of zij mag niet ontdekt worden. De persoon die het minste weet over de identiteit van De Mol moet naar huis. De volgende groep reizen dit seizoen naar Zuid-Afrika:

Naam: Janine Abbring
Beroep: Presentator / journalist
Geboren op: 5 februari 1976
Korte info: Janine is bij het grote publiek beter bekend als voormalig Jakhals voor De Wereld Draait Door. Sinds 2011 is zij presentatrice van Vroege Vogels en heeft zij een eigen productiebedrijf. Tijdens de opnames van WIDM raakte zij gewond en verbrijzelde ze haar rugwervel.
Gebruikte smoes: "Ik was zogenaamd op vakantie in Frankrijk. Dat was ik ook van plan, voordat ik gevraagd werd voor het programma."

Naam: Daniël Boissevain
Beroep: Acteur
Geboren op: 29 juni 1969
Korte info: Daniël reist als kind met zijn ouders mee met een theatergezelschap en later doorloopt hij de theaterschool. Hij is vooral bekend door zijn rollen in All Stars, Gooische Vrouwen en Wild Romance. In 2007 won hij de John Kraaijkamp Musical Award voor zijn rol in de musical Doe Maar!.
Gebruikte smoes: "Ik zei dat ik research zou doen voor een serie of film waarmee ik bezig ben in Zuid-Afrika. En dat is ook waar."

Naam: Carolien Borgers
Beroep: Cabaretière
Geboren op: 7 juni 1983
Korte info: Carolien studeert in 2005 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en is ze daarna te zien in de rockopera Ren Lenny Ren. Momenteel speelt ze haar derde cabaretvoorstelling en werkte ze op televisie mee aan programma's als Mag Ik U Kussen? en Altijd Wat.
Gebruikte smoes: "Dat ik door een Hollandse Club op Costa Rica was uitgenodigd om daar mijn voorstelling te komen spelen. Dat was ook zo, maar dan maanden later."

Naam: Paulien Cornelisse
Beroep: Schrijfster / cabaretière
Geboren op: 24 maart 1976
Korte info: Haar twee boeken 'Taal is zeg maar echt mijn ding' en 'En dan nog iets' waren twee bestsellers en in 2010 won ze de Tollens Prijs voor haar bijdrage aan de Nederlandse taal. Paulien schrijft wekelijks een column voor NRC Next, maandelijks voor Jan Magazine en incidenteel voor kranten als NRC Handelsblad.
Gebruikte smoes: "Ik had sommigen verteld dat ik naar mijn broer in Zwitserland ging en sommigen dat ik research ging doen voor een boek in Frankrijk. Dat was niet slim. Ik wist op een gegeven moment niet meer aan wie ik wat had verteld."

Naam: Joep van Deudekom
Beroep: Cabaretier
Geboren op: 28 maart 1960
Korte info: Joep raakt al snel bevriend met zijn klasgenoot Peter Heerschop en Viggo Waas en samen gaan zij het theater in als NUHR (Niet Uit Het Raam). In 2012 vierden zij het 25-jarig jubileum. Daarnaast is Joep tekstschrijver voor diverse programma's, composeert hij muziek voor theaterprogramma's en heeft hij een aantal boeken geschreven.
Fan van het programma?: "Ik ben al jarenlang een fan. Er is maar één programma wat wij met het hele gezin kijken en dat is WIDM. Met roze koeken zit de familie Deudekom dan voor de buis."

Naam: Ewout Genemans
Beroep: Presentator / producent
Geboren op: 7 februari 1985
Korte info: In 2005 speelde Ewout in de populaire kinderserie ZOOP!, maar twee jaar later gaat hij zich op het presenteren richten. Nu heeft hij onder andere programma's als Willem Wever en Junior Songfestival op zijn naam staan. Ook is hij eigenaar van het productiebedrijf No Pictures Please, verantwoordelijk voor onder andere Passie in de Polder en Fans.
Gebruikte smoes: "Dat ik ter voorbereiding op de presentatie van het Eurovisie Junior Songfestival drie weken naar de nonnen ging om perfect Engels te leren spreken."

Naam: Zarayda Groenhart
Beroep: Presentatrice
Geboren op: 31 juli 1982
Korte info: Zarayda stormde de televisiewereld binnen via de voormalige zender The Box. Na 2,5 jaar bij MTV en The Box gewerkt te hebben, vertrok ze naar BNN om daar onder andere Spuiten en Slikken en Try Before You Die te maken. Momenteel is zij bezig met nieuwe televisieplannen en is zij bezig met een documentaire.
Gebruikte smoes: "Dat ik naar de familie van mijn vriend in Zuid-Afrika ging. Iedereen gaat weleens op familiebezoek. Logisch toch?"

Naam: Tim Haars
Beroep: Presentator / acteur
Geboren op: 6 november 1981
Korte info: Tim wordt bij het grote publiek bekend door zijn rol als Gerrie in de tv-serie en twee films van New Kids. Daarvoor zat hij al in het programma 6pack en presenteerde hij voor Nickelodeon en Veronica. Recentelijk was hij te zien in Lauren en Tim zijn de BOB en VPRO's Villa Achterwerk.
Gebruikte smoes: "Dat ik voor een programma voor Veronica op reis ging. De timing was perfect."

Naam: Tania Kross
Beroep: Operazangeres
Geboren op: 3 augustus 1976
Korte info: Tania is geboren op Curaçao en wint tijdens haar studie aan het Utrechtste Conservatorium al verschillende concoursen, waaronder Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York. Momenteel heeft zij al een aantal cd's uitgebracht en haar eerste cd won de Edison Muziekprijs. Begin juli 2013 gaat haar nieuwe opera in première in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Zou je een goede Mol zijn?: "Een Mol heeft de neiging zich wat afzijdig van de groep te houden. Ik ben juist vrij aanwezig. Het je verplaatsen in een ander karakter is een deel van mijn vak, dus dat kan ik wel."

Naam: Kees Tol
Beroep: Presentator / producent
Geboren op: 10 februari 1982
Korte info: Na banen als ober, barkeeper en steward wordt Kees gevraagd om als producer te werken bij FTV Productions, verantwoordelijk voor programma's als De Zomer Voorbij en de TROS Zomerfeesten. Als presentator heeft hij TROSSterren.nl en Op weg naar het Songfestival gepresenteerd. Momenteel is hij muziekdeskundige bij SBS Shownieuws.
Gebruikte smoes: "Dat houd ik liever voor mezelf."

Wie is de Mol? is vanaf donderdag 3 januari om 20:30 uur op Nederland 1 wekelijks te zien. De herhalingen zijn op donderdag rond 14:30 uur op Nederland 2 en zaterdag rond 14:30 uur op Zapp.

Nog niet genoeg gelezen over het programma? Lees dan hier het verslag van de perspresentatie en hier het interview met presentator Art Rooijakkers over het dertiende seizoen.

De foto's zijn afkomstig van Falco Hassink en de vragen uit de Avrobode.