Interview: Art Rooijakkers over Gouden Televizier-Ring 2012

Nog ruim een week en dan wordt hij weer uitgereikt, de prestigieuze Gouden Televizier-Ring. Op vrijdagavond 19 oktober wordt in het Amsterdamse Carré de belangrijkste televisieprijs van het jaar gegeven aan wat volgens het publiek het beste programma van het jaar was. Vorig jaar won de voetbaltalkshow Voetbal International en dit jaar strijden The Voice of Holland, Ali B op Volle Toeren en Wie is de Mol? om de felbegeerde ring. Wij hadden een interview met Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers over de nominatie en over het dertiende seizoen.


Art Rooijakkers (foto: Falco Hassink)

Het is voor het AVRO-programma niet de eerste keer dat ze genomineerd zijn. Sterker nog, het is al de zesde keer. Maar tot zover wisten ze de Gouden Televizier-Ring niet te winnen. "Je verwacht een nominatie uiteraard niet, maar je hoopt het wel. Het knappe is dat wij nauwelijks campagne hebben gevoerd, in tegenstelling tot andere programma's. Dit is echt te danken aan onze trouwe fans," aldus de presentator. Een reden waarom ze steeds net naast de prijs grijpen heeft hij niet. "Vorig jaar was het duidelijk. Iedereen vond het grappig als Johan Derksen, iemand die het circus rondom de prijs sterk afkeurde, met zijn Voetbal International zou winnen. Maar voor de overige edities zou ik het niet weten."

"Het grote nadeel is ook dat wij niet uitzenden rondom de uitreiking. Sterker nog, het seizoen is dan al maanden afgelopen. Maar daarnaast is het voor ons ook moeilijk campagne voeren. Het geheim rond het programma moet sterk blijven, dus we kunnen niet veel dingen gaan weggeven," legt Art uit. "Voor Ali B neem ik mijn petje in ieder geval af, hoe hij campagne heeft gevoerd. Zijn Ali B op Volle Toeren en ook The Voice of Holland zijn beide geduchte concurrenten en bijzondere programma's."

Seizoen nummer dertien staat alweer voor de deur en begint waarschijnlijk traditiegetrouw op de eerste donderdag van het nieuwe jaar. Voor Art was het de tweede keer dat hij presenteerde. "Iedere keer is het weer bijzonder. De eerste keer was het enorm spannend uiteraard en dit keer was de acceptatie vanuit de kandidaten er meteen. Iedereen wist dat ik het ging presenteren, in tegenstelling tot vorig jaar. Nog steeds vind ik het buitengewoon eervol om het kroonjuweel van de Nederlandse televisie te presenteren."


Deelnemersgroep WIDM 2012 (foto: Falco Hassink)

Als hem gevraagd wordt naar 'de Mol' zelf, is Rooijakkers op zijn hoede en let hij goed op zijn woorden. "Net als vorig jaar wist ik wie de Mol was. Daar had ik wel profijt van. Binnen de crew is er een klein clubje die weet wie het is en onderling praten we regelmatig met elkaar. Ook inhoudelijk ben ik betrokken bij het programma, maar ik wil daar niet alle credits voor opnemen. Er zijn andere mensen die er het hele jaar mee bezig zijn en qua organisatie veel meer op zich nemen. Maar ik mag zeker over het programma meedenken."

De ex-presentator van Peking Express deed in het elfde seizoen zelf mee aan het programma, maar heel jaloers is hij niet op de huidige deelnemers. "Natuurlijk mogen de kandidaten spectaculaire opdrachten doen en als je er bij bent dan wil je graag meedoen. Maar het belangrijkste als presentator is dat je de hele tijd mee mag. Ik krijg (hopelijk) niet opeens een rood scherm (bij een rood scherm valt een kandidaat af, red.) en word ik vervangen door Karel van der Graaf."

Over de deelnemersgroep wordt lange tijd geheimzinnig gedaan, maar er is al een kandidaat vrijgegeven. Op een helaas ongelukkige wijze. "Wij waren met een opdracht bezig en Janine Abbring kwam verkeerd terecht op het water. Dat ging enorm mis en ze verbrijzelde haar rugwervel. Helaas lag ze daardoor meteen uit het spel en dat was erg vervelend. Helemaal omdat zij goed in het spel en in de groep lag. Daarna hebben wij regelmatig contact gehad en ze is gelukkig weer aan het werk."


De eerste beelden van seizoen dertien (bron: AVRO)

Als stimulatie om te stemmen op Wie is de Mol? voor de Gouden Televizier-Ring is er een video vrijgegeven opgenomen tijdens de opnames van seizoen dertien. In de video (zie hierboven) is te horen dat het zich in Zuid-Afrika afspeelt, maar Art brengt die conclusie aan het wankelen. "Je hoort in de video 'Zuid-Afrika' vallen, maar er is nog niets bevestigd. Het is dus nog niet zeker. Het land, of de landen, is/zijn in ieder geval goed bevallen. Het is totaal anders dan vorig jaar (IJsland en Spanje, red.)." Volgens Art omschrijven de drie woorden 'nieuw', 'vertrouwd' en 'anders' het dertiende seizoen het best. 

Vorig jaar is de cameraploeg regisseur Reinout Oerlemans tegengekomen tijdens het filmen. Reinout was toen bezig met het filmen van de film Nova Zembla. "Dit jaar zijn we Reinout of een andere cameraploeg niet tegengekomen. Omdat vorige seizoenen nog wel eens iets uitlekte over (één van) de kandidaten zijn we dit jaar erg voorzichtig geweest." Tot slot wist Art nog een beetje over het nieuwe seizoen te teasen. "De deelnemersgroep wordt over niet al te lange tijd bekendgemaakt. Wanneer dat precies is, zijn we nog over aan het praten. Maar heel lang duurt het niet meer."