FOK! Partijprogramma's deel 1: Buitenlandbeleid

De verkiezingen zijn nog maar een paar dagen verwijderd. De partijprogramma's zijn je de afgelopen weken om de oren gevlogen en de ene partij maakt er nog een mooier, spannender en ingewikkelder verhaal van dan de ander. Om je een handje te helpen bij je uiteindelijke partijkeuze heeft FOK! van de grootste partijen de partijprogramma's doorgenomen en drie belangrijke vraagstukken met elkaar vergeleken. Tot aan de verkiezingen kan je hier de grote verschillen en overeenkomsten lezen over de onderwerpen buitenlandbeleid, zorg en onderwijs.

Buitenlandbeleid

Het buitenlandbeleid is deze verkiezingsperiode hét onderwerp waar alle partijen zich over moeten uitspreken. Europa is centraal komen te staan vanwege de aanhoudende crisis, de miljarden steun aan zuid europa en de eis van Brussel dat Nederland zich aan de 3% norm houdt. 

Twee stromingen zijn er tussen de partijen: meer Europa en minder Europa, waarbij de laatste stroming veruit de overhand heeft.

Het standpunt van de PVV is het helderst: genoeg geweest met de EU, de PVV wil eruit. Weg met Europa, weg met de euro, Nederland moet lid worden van de EVA, het Schengenverdrag moet opgezegd. Tot het moment dat dat gerealiseerd is moet de uitbreiding van de EU stop worden gezet, moet het Europees Parlement worden afgeschaft, komt er geen steunfonds en komt er een einde aan de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

De VVD wil meer automatische sancties voor landen die hun zaken niet op orde hebben, een bijdrage op het niveau van Duitsland en Denemarken wat 2 miljard zou schelen, zwaardere toelatingseisen voor de EU en een einde aan de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

De ChristenUnie wil geen verdere politieke unie, minder inmenging in nationale zaken, een lagere begroting, geen uitbreiding en een einde aan de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

D66 wil een direct gekozen EU president, directe afdracht voor de Europese financiëring (een eu-taks), een federaal Europa met meer zeggenschap en een einde aan de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

De SP wil het beheer houden over de begroting, de pensioenen, onderwijs, zorg, huisvesting en OV. Minder lobbyisten en meer invloed van belangenverenigingen, een europees minimumloon, minder aanbestedingsregels en meer mogelijkheden voor lokale bedrijven. De SP wil geen uitbreiding van de EU en een einde aan de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

De PVDA wil dat het begrotingsverdrag zich meer richt op werkgelegenheid en minder op schulden, minder afdracht aan de EU met een voortzetting na 2013 van de 1 miljard korting, geen europese marktwerking in de publieke dienstverlening of het pensioenstelsel. Duitsland en Frankrijk moeten minder invloed krijgen en er komt een einde aan de verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

GroenLinks wil meer investeringen op alternatieve energiebronnen op Europees niveau, een ombouw van subsidies op landbouw naar betalingen voor landschapsbeheer aan boeren, een afschaffing van exportsubsidies, Europees toezicht op de financiële sector en een groter noodfonds.

Het CDA wil 25% minder Europese regels, strakkere begrotingsdiscipline inclusief sancties, minder uitbreiding met strengere eisen, een focus van Europa op immigratie, voedselvoorziening, energie, defensie en corruptiebestrijding.

Als je de programma's bekijkt dan valt te verwachten dat de EU niet een groot struikelblok zal zijn bij de formatie, daarna moet het nieuwe kabinet echter Europa in dat al met een wantrouwend oog naar Nederland kijkt, de partijen moeten dus een standpunt zien te formeren dat de Nederlandse belangen niet al te veel schaadt.