Hans en Grietje anno 2012

Je bent een onbekende animatiestudio op de wereldwijde AppStore en je wil een app in de vorm van een interactief verhaal aan de man brengen. Hoe doe je dat? Door Hans en Grietje af te stoffen en hopen dat Disney niet achter je aankomt.

Epic Tales is een serie interactieve boeken die verkrijgbaar is op iOS. Sinds augustus is de Engelse versie van Hans en Grietje beschikbaar. Dat dit oeroude verhaal afgestoft is, is heel simpel: "Het is een bekend sprookje. Dat is voor ons makkelijk: als je een onbekende studio bent met een onbekende titel, dan moet je veel geld en energie stoppen in het promoten van je app. Dat hoeft niet als je bekende namen gebruikt", zegt Paul Hanraets, initiatiefnemer en oprichter van Cloud Castle Interactive. Samen met de animatiestudio Anikey werkt Hanraets aan deze projecten.

Anekdote
Aan de eerste app van Epic Tales is zo'n negen maanden gewerkt, drie maanden langer dan beide bedrijven gepland hadden. Maar er moest nog een bedrijf opgericht worden die de bedrijven samenbindt voor de aankomende projecten. Hoe de twee elkaar hebben gevonden is een grappige anekdote. Hanraets was op zoek naar 'een bepaalde animatiestijl' en werd laaiend enthousiast van Anikey. "Ik had hen gemaild met de vraag of ik hen kon inhuren, met de gedachte dat het een bedrijf uit Amerika was." Maar er bleek een net zo nuchtere Hagenees achter het andere beeldscherm te zitten.

"Niet veel later werkten we aan verschillende projecten. We houden ervan om verhalen te vertellen, dat levert bij ons een goede synergie op." De iPad en andere tablets destijds drongen de huiskamers binnen, dus de keuze om het voor iPad te maken was al snel gemaakt. Daarnaast zijn er al heel veel sprookjesboeken digitaal vertaald, "maar er viel nog veel te winnen. Dus wij hadden besloten hoogwaardige sprookjesboekenproducties te gaan leveren." Met meer dan alleen wat bliepjes.

Disney
Het moest afgelopen zijn met de één-op-éénvertalingen en het werd eens tijd voor hoogwaardige sprookjesboekenproducties op het platform. Hans en Grietje is daar de eerste van. Naast dat het een bekende naam heeft, vinden de mannen van Epic Tales het een enorm leuk verhaal. "Het is leuk voor jongens en meisjes en het bevat spannende elementen. We moeten alleen wel erg oppassen met onze stijl: het mag niet te veel op Disney gaan lijken." Het mag weliswaar publiekelijk domein zijn, als je figuren te veel op die van hen lijken, dan ben je de sjaak.

Wanneer je de app voor het eerst opstart, dan zie je dat er veel tijd heeft gezeten in het tekenen. Alle achtergronden en personages zijn, digitaal, met de hand getekend. En het resultaat begint z'n vruchten af te werpen. Hoewel het product goed verkoopt, zo geeft Hanraets aan, zit het nog net onder de verwachtingen. Maar daar wordt nu aan gewerkt. Pers en publiek van over heel de wereld smullen van de animaties, humor en interacties. Echter, er is ook kritiek, vooral vanuit Nederland. De app is in het Nederlands en Hollanders zouden graag een Nederlandse versie tegemoet zien.

Nederlands
"Nederland is gewoonweg een te kleine markt. Maar we hebben nu wat aandacht gekregen van verschillende grote namen, ik mag nog niet zeggen welke, die zeggen dat zij graag distributiepartner willen worden wanneer onze app in het Nederlands verschijnt." Dan wordt het ineens interessant. De plannen zijn al goed voorbereid; zo is de vertelstem al uitgekozen. Wie dat is, wil Hanraets liever ook nog niet zeggen. "De Nederlandse stemacteur hebben we ook al op het oog, maar dat houden we nog even voor ons." Jammer? Ja, maar de Nederlandse update wordt in elk geval gratis.

Wat eveneens opvalt is dat de stijl van de tekeningen heel ouderwets is. Dat heeft iets magisch. Niet vreemd, gezien de inspiratiebronnen die tekenaars Paco Vink en Albert 't Hooft noemen. Disney en Warner Bros. doen het vooral voor 't Hooft en Vink noemt de jaren veertig als grootste bron van inspiratie. "Het gouden tijdperk van animatie in Hollywood. Klassiekers als Bugs Bunny en Daffy Duck, maar ook Sneeuwwitje." Ook van de oude point & click-avonturen uit de jaren tachtig en negentig hebben de jongens veel geleerd. Die zaten immers vol handgetekende animaties en achtergronden.

Avonturenspellen
Derhalve zitten de Epic Tales vol interactieve elementen, die hun oorsprongen vinden in die oude avonturenspellen. Liedjes activeren, kabouters zoeken, op deuren kloppen of een stenen moerasmonster en bosdier laten opeten - het kan en gebeurt allemaal in Hans en Grietje. "Je moet vaak zoeken naar bepaalde elementen en dat heeft Epic Tales ook. Daarom voelt het misschien een beetje adventure game-achtig. Misschien is dat niet heel bewust gegaan, maar het zit er toch in." Het is oppassen geblazen dat je niet een spel wordt, maar wel een verhaal blijft. Dat is in elk geval gelukt.

Wanneer de Nederlandse versie in de AppStore staat, is nog niet bekendgemaakt. Het komt sowieso dit jaar nog uit. Net als de Treehouse-applicatie, waarin jonge kinderen minigames kunnen spelen en de verteldwerg kunnen opzoeken. Later komen er ook nog apps uit die zich eveneens op jonge kinderen richten, ongeveer van het niveau Nijntje Plus.